Tendències Tardor-Hivern

Les 10 tendències que triomfaran aquesta tardor (i que no et costaran ni un euro)

Els colors, el calçat o els patrons d'aquesta tardor ja són fets palpables, us ajudem a fer vostres aquestes tendències sense haver-vos de gastar ni un euro de més

Imatge de l'interior de la botiga de segona mà Rescatem, de l'associació AFATRAC
6 min

BarcelonaLa indústria de la moda és altament contaminant per diversos motius. El més important de tots, juntament amb la deslocalització de la producció, és que no deixa de potenciar noves tendències estètiques permanentment amb l'únic objectiu que els consumidors tinguin la sensació que la roba que porten està passada de moda i, així, crear-los la necessitat psicològica contínuament de comprar-ne de nova. Aquest fenomen ha arribat al seu clímax amb l'ultra fast fashion, una tendència que exagera les dinàmiques productives de les últimes dècades de la mà de les aplicacions de venda directa des de la Xina. Per evitar caure en aquesta febre consumista, us proposem maneres de gaudir de les modes que especialistes apunten que triomfaran els mesos vinents de tardor i hivern sense passar per cap botiga a comprar peces de vestir noves.

1.

Colors marró i bordeus

Una de les primeres prediccions quan s'acosta una temporada és la del color que triomfarà per sobre de la resta. Enguany, les previsions dels experts els hi posen fàcil a les persones que no tenen cap voluntat de comprar-se res de nou per encaixar amb les modes, ja que els dos colors més mencionats per a la temporada que inaugurem són el marró i el roig bordeus. En el cas del marró serà exactament el color cafè. Evidentment, les possibilitats de trobar al nostre armari alguna peça d'aquest to són enormes, ja que és el color tardorenc per excel·lència. Amb el bordeus passa una cosa similar, perquè si bé no acaba sent tendència cada any, sempre forma part del ventall cromàtic en què es produeixen moltes peces per al gran consum. És cert que la producció en color bordeus és més habitual en homes que en dones; a elles sempre que se'ls ha produït roba en tons similars ha estat acostant-los al magenta. Per aquest motiu, una bona opció per a les dones que vulguin incorporar el bordeus pot ser buscar alguna peça d'aquest color a l'armari d'algun home, on segur que hi haurà diverses opcions per triar.

Rumer Willis amb un vestit color cafè al darrer Festival de Venècia
2.

Denim de cap a peus

Les peces texanes no hi ha cap temporada que es quedin fora de la producció de moda per al gran públic. Fins i tot quan no estan de moda. Són tan pràctiques per al dia a dia, que vendre texans significa guanyar diners, i per això mai en falten a les prestatgeries de les botigues. Això no obstant, els experts apunten que aquesta temporada la tendència serà portar dues peces de denim alhora, el que en anglès es coneix com a double denim o denim on denim. Tot i que no és imprescindible perquè quedi bé, la gràcia d'aquesta tendència és que el to del teixit texà de la peça superior i el de la inferior siguin els mateixos o molt similars. Si tenim dues peces texanes perdudes per l'armari que vulguem consagrar a aquesta moda, una bona opció és fer-los un bany de color –o de decoloració...– per homogeneïtzar-ne el to.

3.

Nou auge de la pell

L'estètica old money que ha governat el marc mental de molts creatius els últims temps ha llegat un afecte especial als fashion victims pels materials nobles. És a dir, per l'ant o pell girada i pel cuir. A jutjar per les primeres col·leccions que estan exposant als seus aparadors les firmes de gran distribució, aquest serà un plat fort, sigui en la versió real o en imitacions fetes de poliuretà. Sigui com sigui, per intentar esquivar caure en el consumisme amb aquesta tendència tenim diverses opcions. La primera és el propi armari; la segona és l'armari de mares i pares, que sempre opten per salvar peces de pell que ja no porten, i, finalment, la segona mà. Per una qüestió econòmica, mediambiental i també d'empatia amb els animals és una bona opció acudir a botigues de roba usada, on hi ha sempre moltes peces de pell en bon estat de conservació. En cas de tenir algun desperfecte, es poden portar a reparar a pelleteries, ja que moltes es dediquen actualment més a actualitzar peces de pell que no a vendre'n de noves. De totes les versions possibles, les guanyadores es preveu que siguin les gavardines de pell, les camises i també peces inferiors com pantalons i faldilles.

El cuir o imitacions, de moda en tots els colors
4.

Les espatlles, el nou centre d'interès

Les muscleres són un complement que feia un cert temps que no tornava a les nostres vides. La previsió que s'imposi ve més donada pel que es va veure a les passarel·les per a aquesta tardor que no pas pel que es pugui intuir a hores d'ara a peu de carrer. En qualsevol cas, és interessant tenir en compte que hi ha moltes peces habituals del nostre armari que funcionen sense muscleres que també funcionaran bé amb muscleres. No cal comprar-se peces noves. Només les muscleres.

Les espatlles més amples, sempre de Mugler
5.

Doble llargada per als vestits

Quan es tracta de vestits, la llargada és el que més sol marcar l'adaptació o no a la tendència de torn. La llargada que sembla que regnarà aquesta nova temporada és doble. O bé seran minifaldilles o bé seran llargades midi. En qualsevol dels dos casos, es poden reciclar peces d'anteriors temporades –per exemple, minifaldilles d'aquest estiu o del passat– o intercanviar-ne amb amistats, una tècnica ideal per esquivar els capricis consumistes que ens inculca la indústria. Una altra opció vàlida és agafar vestits d'altres temporades amb llargades que no són les actuals i modificar-los-en la llargada. Si sabem que aquell vestit ja havia acabat el seu recorregut amb aquella llargada perquè ja el tenim avorrit, serà tot un encert donar-li una nova vida amb una llargada nova. Amb els vestits amb volants que tant s'han portat resulta molt fàcil treure'ls-en un o dos i deixar-los en el punt desitjat.

Les minifaldilles amb grans peces d'abric, combinació guanyadora d'aquesta tardor
6.

Pantalons sastre (de llana)

Els vestits sastre oversized per a dona ja fa diverses temporades que estan instal·lats en els armaris femenins. Potser com a seqüela d'aquesta tendència és que els pantalons amples han agafat tanta importància per a la temporada actual. A més, com que aquesta peça s'adapta al fred, la seva versió feta de llana es preveu que sigui una de les més buscades. Realment, una opció vàlida per a les dones que no vulguin passar per la botiga a comprar-se'n uns, que el millor que poden fer és utilitzar la part de sota d'algun vestit que tinguessin els seus pares, germans o companys. El fet de portar-ne amb tallatge d'home fa que quedin lleugerament amples, cosa que casa perfectament amb la tendència. Les botigues de segona mà també en solen tenir molts amb un estil retro, de quan molts homes havien d'anar a treballar amb vestit i se n'han desfet. És una peça molt fàcil de trobar.

Pantalons sastre clàssics amb ratlla diplomàtica
7.

Hivern salvatge

Crèiem que l'animal print havia vingut de visita una estoneta a principis d'estiu i resulta que se'ns ha instal·lat a casa. Aquest estiu no hi ha hagut dona empoderada que no se n'hagi comprat alguna peça. Fins i tot algunes marques n'han creat peces per a la sempre autolimitant secció masculina. Gràcies a això, ara no caldrà comprar-se peces d'estampat animal per a l'hivern. Les de l'estiu es poden reutilitzar combinant-les amb mitges o a sobre de peces de punt de coll alt en color negre, que és com més destaca... Sota una jaqueta gruixuda, un top de tirants per sortir de festa en llocs tancats i climatitzats tampoc té època de l'any.

L''animal print' creua de l'estiu a l'hivern
8.

El pòdium del calçat

Entre el calçat que es preveu que estarà de moda hi ha un pòdium. Les grans triomfadores seran les ballarines, en totes les seves versions. Entre aquestes destacaran les Mary Jane, un clàssic de clàssics que aquí molta gent coneix com a Merceditas. Són un dels calçats femenins més versàtils i guanyen terreny des de principis del 2023. Serveixen per a l'estiu i per a l'hivern. Si algú no en té, comprar-se'n unes de negres en tons mats serà una inversió a molt llarg termini. Compartiran regnat amb les botes d'inspiració militar, que fa diversos anys que estan en voga i que no cal anar a comprar de cap nou color perquè les més destacades seran negres. De fet, si estan velles, millor. Les botes militars noves del tot són un contrasentit en si mateixes. Per acabar, entre la gent que segueix més les tendències hi ha qui avisa que aquest hivern podrien tornar les Puma Speedcat, les d'estil Fórmula 1 que tant es van dur fa anys. Serà la versió esportiva de les ballarines. Qualsevol sabatilla de sola fina farà el fet per a qui no se'n pugui o vulgui comprar unes. Cal pensar sempre que no es posa de moda el producte, sinó el concepte... I això significa que sempre podem trobar alternatives.

Sabates Mary Jane amb doble tireta
Les Puma més de mdoa
9.

XXL per voluntat

Una de les tendències de la temporada que ara encetem és la consagració d'una tendència que ja hem viscut: l'oversized. Abrics, pantalons, americanes, jaquetes... tot d'una o dues talles més del que hauríem de fer servir. Per accedir a aquesta estètica de vestir XXL per caprici el més fàcil de tot és intercanviar roba amb persones que tinguin una talla superior a la nostra i tinguin peces que no es pensen posar. També podem recórrer a roba pròpia de quan fèiem una talla més gran i que hàgim guardat. Aquesta tendència ja ha traspassat a bruses i faldilles, que fan drapejats per l'excés de tela. Si tenim peces amb drapejats per recuperar, aquest és el moment.

Proporcions sobredimensionades en aquest vestit femení de Tod's
10.

Capes (o no...)

Una de les tendències en peces d'abric que més protagonisme han agafat en els blogs de street style de les últimes setmanes de la moda han estat les capes. Feia uns anys que estaven desaparegudes, però si en el seu moment les vam comprar de qualitat, restaran intactes perquè tampoc fa tant. Tot i que la peça clau és la capa, en realitat, el que s'està posant de moda és el vol i el volum. Per aquest motiu, qualsevol peça d'abric que tinguem, portada sense passar els braços per les mànigues, fa el mateix efecte. També es poden substituir les capes per grans foulards o per símils com ponxos. La pròpia creativitat per interpretar la moda és la tendència que més fa brillar les persones que treballen la seva indumentària i la que més diners i contaminació ens estalvia a tots.

stats