La butxaca
Suplements23/11/2023

15 anys del bitcoin: evolució de la 'cripto' per excel·lència

Andrei Boar repassa la història d'aquesta criptomoneda i la relació amb la condemna a Binance

BarcelonaEl 31 d’octubre del 2008, fa quinze anys, es va transaccionar el bitcoin per primera vegada. Des de llavors, no ha deixat de ser notícia: per bé o per mal. Primer es va dir que era una estafa i ajudava a la criminalitat. Després va créixer el seu valor i va multiplicar per milers els diners invertits. I posteriorment va arruïnar gran part dels inversors. Aquesta setmana, s’ha vist esquitxat per la multa de 4.000 milions d’euros que Binance ha hagut de pagar per blanqueig de capitals. Ara bé, ¿aquesta multa té a veure amb el bitcoin? Anem a pams.

El bitcoin és la criptomoneda per excel·lència i es pot fer servir com un mitjà de pagament o com un actiu d’inversió. El principal inconvenient que té és la seva altíssima volatilitat, cosa que no el recomana gens per a perfils d’inversió conversadors. En tot cas, per disposar d’un bitcoin (o d’una part) requerim una cartera física o virtual, igual que fem amb la moneda habitual.

Cargando
No hay anuncios

Binance és una de les desenes d’empreses que ofereixen la possibilitat de disposar d’una cartera de criptomonedes. En aquest cas concret, l’empresa va blanquejar una gran suma de diners a través de productes financers i per aquest motiu se l’ha condemnat. Té això a veure amb el bitcoin? Seria com queixar-se de les comissions del nostre banc i dir que és culpa de l’euro.

Amb els anys, el bitcoin ha passat d’estar menystingut i bloquejat a ser acceptat per les principals empreses. Microsoft, Starbucks i Booking l’accepten com a mitjà de pagament. Grans firmes d’inversió com Goldman Sachs l’han començat a incloure en les seves carteres i el BBVA n’ofereix un producte lligat al seu preu.

Cargando
No hay anuncios

En poc menys d’una dècada ha passat d’estar qualificat d'estafa a ser un actiu més a considerar en les operacions corrents o bé en les nostres inversions. Ara bé, el bitcoin acostuma a ser una muntanya russa, bé pot pujar un 50% com caure un 80% en un curt període de temps.