Curiositats

4.000 euros al dia: on van les monedes de la Fontana di Trevi?

Càritas és l'organització que gestiona els diners que es recullen a la font, que van a projectes socials i que poden arribar a 1,5 milions d'euros l'any

Un dels treballadors que recull les monedes de la Fontana di Trevi
3 min

BarcelonaDiuen els romans que és gairebé impossible veure la Fontana di Trevi, la famosa font barroca del centre de Roma, sense gent. No ho intenteu de dia, perquè la gentada fa fins i tot cua per fer-se una foto davant del monument. I de nit, tot i que els visitants baixen a mesura que avancen les hores, sempre hi ha algun turista, algun passavolant, algun grup de curiosos o fins i tot els mateixos romans que passegen prop d'aquest monument barroc acabat de construir el 1762 en un dels laterals del Palazzo Poli. I, de tots aquests que passen per la famosa font, la majoria hi tiren una moneda, perquè la llegenda diu que qui ho fa tornarà a Roma algun dia. En una ciutat que rep 21 milions de turistes l'any, això és molta gent i, per tant, molts diners. Segons els càlculs de l'Ajuntament, al cap de l'any són entre un milió i un milió i mig d'euros, el que es tradueix en 3.000 o 4.000 euros al dia. Només en monedes.

Una turista tirant una moneda a la Fontana di Trevi

Però on van a parar aquests diners? Els cartells situats al monument deixen clar que aniran a organitzacions benèfiques, i concretament és Càritas qui s'encarrega de gestionar aquests diners. Els envia a bancs d'aliments, menjadors socials i altres projectes per a famílies en risc d'exclusió. Però, de la font fins al seu destí final, les monedes passen per tot un procés que inclou la recol·lecció, l'assecament, neteja i la selecció. Perquè, tot i que la tradició és tirar monedes, a la Fontana di Trevi s'hi troben cada setmana petits tresors, com braçalets, collarets, anells i fins i tot coses ben sorprenents com dentadures o un cordó umbilical, segons explica l'agència Reuters. Ja res sorprèn els treballadors de l'empresa pública Acea, que s'encarrega d'aquesta tasca. Dos dies a la setmana, un equip de quatre persones recullen les monedes i dos cops al mes es fa una neteja total que inclou el canvi d'aigua.

Un dels treballadors de l'empresa pública que gestiona les monedes col·locant-les sobre grans taules
Alguns dels objectes trobats a la font

Des de fa uns anys a la font també hi ha cartells que adverteixen que les monedes no es poden agafar i que els turistes que ho facin s'enfrontaran a multes de fins a 500 euros. S'intenten evitar casos com el de Roberto Cercelletta, que es va fer famós a Itàlia perquè des del 1968 fins al 2002 va estar robant les monedes de la font quasi cada dia, segons va publicar al seu dia La Vanguardia. Aquest italià sense ofici tenia dos mètodes ben estudiats. Havia construït un artefacte en forma d'espasa amb un imant amb què atrapava les monedes. L'altre sistema era amb una escombra: es posava dins l'aigua i anava escombrant les monedes per després recollir-les.

Un carro amb els aliments que Caritas compra amb els diners recollits a la font

La policia va calcular que en un dia podia endur-se més de 800 euros. Ara això és impossible. Les monedes suren uns segons a l'aigua i van a parar al fons de la font, on només s'estan uns dies abans de ser recollides. No sabrem mai si els qui les han tirat tornaran a Roma, però els seus desitjos mouran projectes que ajudaran milers de famílies.

stats