Sostenibilitat

4 aplis i altres recursos per deixar de llençar menjar

Us oferim una selecció de plataformes digitals que aposten per ajudar a reduir el malbarament alimentari

Una persona llençant menjar a la brossa, en una imatge d'arxiu
19/01/2024
4 min

BarcelonaEl malbaratament alimentari està a l’ordre del dia arreu del món. Només a casa nostra, cada any es generen 262.000 tones de restes alimentàries en bon estat, segons l’Agència de Residus de Catalunya. Això equival a uns 35 quilos per persona generats a casa, als comerços i a la restauració. I si ens fixem en dades europees, cada any es malbaraten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost associat de 143 bilions d’euros, segons l’estudi fet per FUSIONS. D’aquestes tones d’aliments descartats, el 30% es generen durant els processos de producció i processat, el 5% en la comercialització i –alerta a la dada– el 65% es generen a casa.

Queda palès, doncs, que cal posar fre a aquest malbaratament de restes alimentàries, que els experts remarquen que no es tracta de residus, sinó de recursos que poden ser aprofitables de moltes maneres. Per sort, existeixen tota una sèrie d’aplicacions mòbils i webs plenes d’idees i consells per aprendre a gestionar-los i aprofitar-los de moltes maneres. Descobrim algunes d’aquestes aplicacions.

Too Good To Go

Possiblement és una de les aplis més conegudes del moment. Creada a Dinamarca el 2016, ja compta amb milions d’usuaris arreu del món. La seva idea és molt senzilla: els establiments associats poden vendre els seus excedents de menjar a preus reduïts a través de l’aplicació. Es tracta de menjar que està en perfecte estat però que al final del dia no s’ha acabat venent. Per fer-ho més atractiu, els comerços preparen uns “packs sorpresa” i els anuncien a l’aplicació amb preus molt reduïts. L’usuari només ha de pagar el que més li agradi i passar-lo a buscar abans que es tanqui l’establiment. El resultat és que tots acaben guanyant: els comerços cobreixen costos i els consumidors adquireixen menjar a bon preu.

Phenix

Si el que vols és tenir un “cistell antimalbaratament”, pots provar amb Phenix, una aplicació creada el 2014 pel francès Jean Moreau que es dedica a promoure que els comerços preparin cistells amb productes sorpresa amb tot el que no han pogut vendre al final del dia. D’aquesta manera, els usuaris poden adquirir menjar en bon estat i a preu reduït. Igual que passa amb les altres aplicacions, aquesta empresa està certificada com a B-Corporation, un moviment que agrupa companyies que construeixen una economia més inclusiva i sostenible per a les persones i el planeta.

Encantado de Comerte

Creada el 2018 per tres joves de Saragossa i Madrid, la idea d’aquesta aplicació també és evitar el malbaratament de tots els aliments que tenen una duració limitada en la cadena de consum, com la fruita, la verdura, la carn, els productes de brioixeria i forneria, així com els preparats de pizzes o pastes. Tots els productes diaris disponibles es publiquen a l’apli amb descomptes de, com a mínim, el 40%. A més, els usuaris reben totes les ofertes a mesura que es van publicant. Els locals que estan associats a aquesta aplicació acostumen a tenir posat l’adhesiu amb el seu logo.

Olio

Amb més de set milions d’usuaris arreu del món, aquesta aplicació ajuda a connectar veïns amb l’objectiu de compartir entre ells els excedents de menjar que tenen a casa, a banda d’altres productes que no facin servir. Tan sols han de fotografiar el producte, descriure'l breument i enviar el missatge als veïns per organitzar el repartiment. La idea va sorgir a Anglaterra quan la seva cofundadora, Tessa Clarke, es va mudar de casa i no sabia què fer amb el menjar que li quedava a la nevera. El va començar a repartir pel veïnat i va arribar a la conclusió que hauria de poder ser molt més fàcil “salvar” els aliments que ens sobren.

Altres recursos sostenibles

A banda d’aquestes aplicacions, a la xarxa es poden trobar una gran varietat de recursos que t’ajudaran a l’hora d’evitar el malbaratament alimentari. Són aplicacions com The Planet App, que t’ajuda a calcular quin és el teu grau de malbaratament d’aliments i et dona consells per prevenir-ho, així com la francesa Magic Fridge, que t’ajuda a gestionar el menjar que tens a la nevera, amb idees de receptes per fer amb les restes que hi queden, així com consells a l’hora de fer la llista de la compra.

D’altra banda, l’Agència de Residus de Catalunya ofereix la plataforma Som Gent de Profit, on ajuden l’usuari a fer una compra planificada i responsable, a banda de divulgar consells per conservar bé els aliments, receptes d’aprofitament amb els aliments que tenim a la nevera i una calculadora per conèixer les quantitats exactes que podem fer servir per no malbaratar.

En una línia semblant, la plataforma Yo No Desperdicio també ofereix recursos per promoure una alimentació justa i sostenible. Entre les seves eines es troben idees per fer la llista de la compra, una calculadora per saber quant malbarata cada persona, divulgació sobre els productes de temporada, trucs, receptes i consells sobre les dates de caducitat i el consum preferent.

Finalment, si com a consumidors volem contribuir a comprar productes fets a partir d’excedents de producció, podem optar per marques com Es Im-Perfect, l’empresa d’inserció de la Fundació Espigoladors. Amb un model basat en l’economia circular i compromès amb la sostenibilitat ambiental, l’empresa es dedica a recuperar fruites i verdures descartades del circuit comercial per ser considerades “imperfectes”, per caigudes de preu o per excedents de producció. Uns aliments que transformen en conserves i compotes 100% vegetals i naturals. A més, l’empresa ofereix oportunitats formatives i laborals per a persones en situació de vulnerabilitat.

L’aplicació que analitza quant menjar malbarata un restaurant

Les cuines dels restaurants poden malbaratar fins a un 20% dels aliments que utilitzen. Moltes vegades això és perquè els xefs no tenen els elements necessaris per mesurar amb precisió els residus que generen ni saben gestionar-ho. Per fer front a aquest problema ha sortit la plataforma internacional Winnow, que ja es fa servir en gairebé setanta països. La idea d’aquest sistema és que a les cuines dels restaurants es tingui més consciència dels aliments que acaben a les escombraries per així poder organitzar millor tot el procés. A través d’una tauleta, el personal de cuina controla una balança que mesura el pes dels aliments que es tiren a la brossa. Aquesta balança està connectada al núvol, on es registren i analitzen els residus produïts durant una jornada. Mitjançant totes aquestes dades, els xefs i treballadors poden establir millores en els seus processos de producció amb l’objectiu de reduir els residus alimentaris i, de pas, estalviar diners.

stats