Què farem avui?
Suplements15/11/2022

5 propostes per descobrir l’Antic Egipte en família

El centenari del descobriment de la tomba de Tutankamon és un bon motiu per endinsar-se en un món que fascina grans i petits

BarcelonaEl centenari del descobriment de la tomba de Tutankamon, que va trobar l’arqueòleg Howard Carter el 5 de novembre del 1922, és el motiu perfecte per endinsar-nos en el món de l’Antic Egipte, que continua fascinant grans i petits. Us portem cinc propostes culturals per viatjar a l’època dels faraons.

1.
'Arqueòlegs per un dia'

Una activitat familiar per sentir-nos com si fóssim Howard Carter

L’emoció que senten els nens quan, després d’una llarga estona excavant curosament, descobreixen que han trobat alguna cosa és meravellosa. Els ulls esbatanats i l’esclat d’alegria per la troballa ja fan que hagi valgut la pena el viatge per fer l’activitat Arqueòlegs per un dia, que organitza el Museu Egipci de Barcelona. Consisteix en una reproducció d’un jaciment que els participants hauran d’excavar guiats per un arqueòleg, que explica el procés i les eines que fan servir per descobrir una reproducció espectacular del sarcòfag, amb l’aixovar funerari, textos jeroglífics i, per descomptat, la mòmia! És una activitat que fa sentir tota la família com si fossin autèntics arqueòlegs mentre entenem en què consisteix la seva feina i aprenem sobre la vida, la cultura i les creences dels antics egipcis. L’activitat es desenvolupa al Campus Arqueològic de Palau-solità i Plegamans i la pròxima excavació amb places disponibles està prevista per al 17 de desembre. Us animeu a arremangar-vos i explorar tots junts un jaciment egipci? I si ja esteu pensant en activitats per a les vacances de Nadal, durant la setmana del 27 al 29 de desembre el museu ha organitzat diversos tallers per conèixer la vida i la història de faraons, reines, prínceps i princeses de l'Antic Egipte.

Cargando
No hay anuncios
2.
'Mòmies d’Egipte'

Una exposició que explica les vides de sis mòmies anònimes

Darrere de cada mòmia hi ha una història que podem descobrir a mesura que els experts aconsegueixen analitzar-ne els detalls amb la tecnologia més avançada. Una de les exposicions més esperades pels aficionats a l’egiptologia és Mòmies d’Egipte, que s’inaugura l'1 de desembre al CaixaForum i que presentarà sis mòmies que corresponen a persones anònimes que van viure entre els anys 800 i 150 aC a Egipte. Gràcies a la tecnologia actual, que utilitza mètodes no invasius, s’ha aconseguit obtenir molta informació de les seves vides sense necessitat de desembolcallar-ne les restes. Qui eren? Quina edat tenien? Quines eren les seves creences? Quines malalties van patir? Aquestes preguntes i moltes més tenen resposta en aquesta exposició organitzada en col·laboració amb el Museu Britànic i que a través d’aquestes sis mòmies explica com era la vida a l’Antic Egipte, incloent-hi detalls sobre el dia a dia dels infants, tan semblant i tan diferent alhora dels nens d’avui.

Cargando
No hay anuncios
3.
'Tutankamon: el descobriment de la tomba'

Una novel·la de Maria Carme Roca sobre la vida del faraó

Una novel·la d’aventures és una manera molt entretinguda d’entrar en l’apassionant món de l’Antic Egipte, i encara més si està escrita de manera emocionant i amb rigor històric com és el cas de Tutankamon: el descobriment de la tomba, de l’escriptora Maria Carme Roca. La novel·la, publicada per Barcanova, combina molt eficaçment dues línies temporals que s’alternen en cada capítol. La que segueix el descobriment de la tomba per part de Howard Carter i la que narra la vida del jove faraó Tutankamon. I les barreja amb la història d’una família amenaçada per un secret que està relacionat amb la descoberta del jaciment. Una escriptura apassionada en què es detecta la voluntat d’homenatjar Howard Carter amb una història plena de girs dirigida a lectors a partir dels 12 anys.

Cargando
No hay anuncios
4.
'Els tresors perduts d’Egipte'

Una sèrie documental sobre el treball dels arqueòlegs actuals

Hi ha molts documentals dedicats a l’Egipte faraònic, però pocs són tan espectaculars com la sèrie Els tresors perduts d’Egipte, que compta amb un accés sense precedents a la feina que els arqueòlegs actuals fan a la Vall dels Reis i altres localitzacions d’Egipte. La sèrie viatja d’un punt a l’altre seguint els procediments dels arqueòlegs i fent-nos partícips de descobriments extraordinaris i de la tenacitat dels equips d’investigadors, que treballen amb molta cura, però també contra rellotge. La sèrie explica com pot ser que la tomba de Tutankamon no fos víctima dels saquejadors, ofereix teories sobre la possible localització de la tomba de Cleòpatra i investiga la història de Hatxetpsut, la reina faraona. Sis episodis molt emocionants, plens d’imatges espectaculars i assequibles per a tota la família. La sèrie s’havia emès al Canal 33 doblada al català, però ara només es pot trobar a Disney+ en castellà.

Cargando
No hay anuncios
5.
Fabricar el nostre senet

Un joc de taula per passar-s’ho bé viatjant a l’inframon

Per als antics egipcis, la vida després de la mort tenia un paper molt important i quotidià. Una prova d’això és el senet, un joc de taula que era molt popular en aquella època i que representava el trànsit cap al més enllà. Els egiptòlegs han intentat reconstruir les regles del joc, que són molt més senzilles del que sembla. És un joc per a dos jugadors que consisteix en fer avançar una sèrie de peces que l’adversari pot bloquejar, amb caselles on passen coses especials (com al joc de l’oca). Actualment, se’n venen reproduccions molt boniques, però té un disseny tan senzill que en podeu fabricar un a casa dibuixant el tauler sobre una caixa de cartró i fent servir pedres pintades en comptes de fitxes. Passareu una tarda ben entretinguda!