5 videojocs per jugar en família
El crític Toni de la Torre ens proposa cinc videojocs per jugar en família i que podem demanar als Reis de l’Orient. Incloent-hi alguns dels més populars, però també joies desconegudes, un videojoc en català i el retorn d’un clàssic.
Un videojoc per explorar el món Pokémon
Consola: Nintendo Switch
Edat: +7 anys
Comencem amb una aposta segura: el nou Pokémon serà segur un dels videojocs més venuts i demanats als Reis. Per alguna cosa és una de les franquícies de més èxit del món. I pensar que tot va començar amb un joc d’infantesa: el del seu creador, Satoshi Tajiri, que quan era petit s’entretenia observant i capturant insectes. De fet, si us hi fixeu, molts dels dissenys dels Pokémon remeten a aquest origen invertebrat. Les sensacions que devia experimentar l’infant Satoshi deuen ser molt semblants a les que transmet el nou videojoc, que per primer cop presenta un món obert que el joc pot explorar lliurement. Sols, o amb amics, en un mode cooperatiu on es poden afegir fins a tres jugadors més. Els espais del nou joc estan inspirats en la geografia espanyola i, posant-hi molta imaginació, hi trobareu edificis que us faran pensar en l’arquitectura de Gaudí, per exemple. Narrativament, el joc posa èmfasi en el treball en equip i posar-se en la pell dels altres, mentre que la mecànica continua sent la d’un Pokémon clàssic, amb el repte d’aconseguir totes les criatures, que estan dividides en dues edicions (Escarlata i Púrpura) i animant els jugadors a intercanviar-se criatures.
Una aventura per desxifrar
Consola: PS5, PS4, Xbox X/S, Xbox One, Switch, Steam i Mac
Edat: +8 anys
Lluny dels llançaments que fan les grans empreses de videojocs també trobem propostes molt interessants per al públic familiar. Tunic és un videojoc protagonitzat per una guineu que ha estat un dels títols revelació d’enguany en el sector independent gràcies a una combinació molt eficaç de joc estil Zelda, amb el personatge vivint una aventura mentre explora un món desconegut, i la mecànica Dark Souls, amb criatures difícils de batre, però assequibles i amb un to amable. Però on més destaca és en el fet que no hi ha cap història explícita ni cap indicatiu que ens digui què hem de fer i cap a on hem d'anar. És el jugador qui ha d’explorar pel seu compte i desxifrar aquest món, trobant objectes i documents per anar entenent la història. Tunic deixa que sigui la curiositat del jugador qui mani i proposa tenir una actitud activa a l’hora de buscar una explicació al que va passant i analitzar els elements que ens trobem. Res es dona mastegat i el resultat és apassionant.
Un joc de construcció que relaxa els jugadors
Consola: Nintendo Switch i Steam
Edat: +8 anys
Aquest videojoc d’un petit estudi alemany busca relaxar el jugador de manera agradable, que és justament el contrari del que intenten la majoria de videojocs, amb un ritme frenètic. No és casualitat que Dorfromantik es comencés a desenvolupar durant la pandèmia. Els creadors van pensar que construir coses amb les mans tenia un efecte calmant i van desenvolupar aquest joc de construcció on hem de col·locar peces hexagonals les unes al costat de les altres per construir una població i alhora resoldre trencaclosques. Col·locar peces amb rius, ponts, cases i prats és relaxant i fa que sigui un videojoc al qual sempre ve de gust jugar-hi i que és un repte per al cervell, però alhora un moment de tranquil·litat que agrairan jugadors de totes les edats. Per la dificultat, és recomanable a partir de 8 anys. A més, s'hi pot jugar en català gràcies a la traducció que n'ha fet el col·lectiu Ce Trencada (cetrencada.cat) per a la versió del joc disponible a Steam.
Un videojoc de supervivència per a adolescents
Consola: Xbox Series X, Xbox One, Steam
Edat: +13 anys
Per als jugadors que ja s’acosten a l’adolescència, i sobretot si són seguidors de la sèrie Stranger Things, podeu apostar per un videojoc del gènere supervivència com Grounded. Els protagonistes són un grup de quatre adolescents que són els últims que queden després de diverses desaparicions al poble on viuen. D’un dia per l’altre, descobreixen que s’han encongit fins a tenir la mida d’un insecte. De fet, es troben en una mena de jardí assilvestrat al pati de darrere d’una casa. Els jugadors han de sortir del jardí i descobrir què els ha passat. Això implica construir objectes amb material que trobin pel jardí, obtenir aliments i vigilar la salut, sobretot en termes de deshidratació, mentre fugen o s’enfronten a abelles, formigues i més criatures. Tot plegat es pot fer en solitari, però és encara més divertit en el mode cooperatiu per a quatre jugadors, compartint la histèria de trobar-se atrapat en una teranyina i sentir que la seva propietària és a prop.
El retorn d’un clàssic per connectar generacions
Consola: PS5, Xbox Series X i S, Switch, Steam i Mac
Edat: +13 anys
Els videojocs actuals són, en molts aspectes, ben diferents dels de fa uns quants anys. Però això no vol dir que no hi hagi clàssics que valdria la pena recuperar. Un dels gèneres més populars en el seu moment era el de l’aventura gràfica. Si sou jugadors veterans, segur que teniu molt bons records de jocs com Monkey Island i, per tant, serà molt temptador que no intenteu traspassar la passió pel point and click als vostres fills. Ara ho podeu fer, jugant junts, amb Return to Monkey Island, una nova entrega del joc creada pel mateix Ron Gilbert i pensada per introduir els nous jugadors en aquest univers i per generar-vos onades de nostàlgia a vosaltres. El joc manté el sentit de l’humor i l’encant del clàssic, amb trencaclosques dissenyats per fer-vos trencar el cap a totes les edats i tornar a espais coneguts del seu univers que us faran somriure. Un tancament de la història espectacular que, amb una mica de sort, farà que els jugadors més joves s’hi engresquin i vulguin provar altres aventures gràfiques mítiques dels anys 80 i 90, avui oblidades.