Hàbit lector
Suplements03/08/2023

Com aconseguir que els infants llegeixin a l'estiu

Tot i que no hi ha cap fórmula màgica per aconseguir-ho, hi ha algunes estratègies que poden donar-nos un cop de mà

BarcelonaLes vacances poden ser un bon moment perquè infants i joves no perdin hàbits lectors o, fins i tot, els adquireixin aprofitant els moments de dolce far niente que els regalen els mesos d’estiu. Tot i que no hi ha cap fórmula màgica per aconseguir-ho, hi ha algunes estratègies que poden donar-nos un cop de mà.

“Si anem de vacances, abans de marxar, podem anar a la llibreria o a la biblioteca perquè els infants escullin un llibre per llegir durant aquells moments morts a la platja, en què ens venç l’avorriment, per exemple. Però no val que només ho facin ells, cal donar exemple i els adults també ho hem d’aprofitar per triar la lectura que ens acompanyarà aquests dies més ociosos”, diu Paula Jarrin, responsable de la llibreria Al·lots de Barcelona, especialitzada en literatura infantil i juvenil. També proposa escollir la lectura a la biblioteca o a la llibreria del lloc on hàgim decidit passar les vacances, un cop hi hàgim arribat, així ajudarà a recordar-les. “I no té per què ser una novel·la, també pot ser una guia de viatges”. I tant si marxem de vacances com si ens quedem a casa, la biblioteca municipal pot ser un bon lloc on planificar una excursió. “Quedeu-vos-hi a llegir, remeneu llibres, agafeu-ne en préstec i torneu setmanalment per renovar-los o tornar-los. Mireu l’agenda d’activitats de les biblioteques: de segur que en fan moltes, com ara l’hora del conte”, recomana Laia Santís, mestra de primària i prescriptora de llibres (@vidaentrellibres).

Cargando
No hay anuncios

“Dediqueu estones a llegir, ja sigui a la platja o a la muntanya. No cal que sempre estimulem els fills fent coses. Aprofiteu el ritme calmat de l’estiu per explicar-los contes o llegir conjuntament i en veu alta”, també aconsella Santís. Per dur-ho a terme, Jarrin proposa dos títols: El segrest de la bibliotecària (Viena Edicions) i Vacaciones en Suecia (Ediciones Maeva). “Una altra opció és que l’argument del llibre que llegeixin faci referència al lloc on passem les vacances o que l’autor sigui d’allà. Això ajuda a establir un vincle entre aquest indret i el foment de la lectura”, afegeix Jarrin. Alhora, recorda que no hi ha llibres més indicats per a l’estiu que d’altres. “Que llegeixin el que els demani el cos en aquell moment, com la resta de l’any”.

Cargando
No hay anuncios

A la descoberta de noves lectures

“Celebreu que arriba l’estiu i deixeu que els vostres fills i filles triïn una lectura i els la regaleu. Còmics, revistes, llibres, llibres de Youtubers… Tot és lectura!”, afirma Laia Santís. Les vacances poden ser un bon moment per descobrir nous gèneres i formats, així com per llegir autors que encara no coneixen i que els poden obrir la porta a nous interessos a través de la lectura. “I recordeu de posar sempre un llibre a la maleta o portar-ne sempre un a sobre. O una revista o uns passatemps. Qualsevol objecte amb pàgines convidarà, tard o d’hora, a llegir”.

Cargando
No hay anuncios

La lectura, motiu per a la conversa

Paula Jarrin aposta perquè la lectura també propiciï la conversa. Així, si durant les vacances, infants i joves van al teatre i tenen l’oportunitat de llegir la versió literària de l’obra, poden trobar l’oportunitat per relacionar-la. O si visiten un parc nacional, poden agafar un llibre que parli sobre determinades plantes per després comentar-les. “Hem de poder establir aquests ponts entre l’espai on passaran les vacances i les ofertes narratives que podem trobar en biblioteques i llibreries”, apunta Jarrin. Després, també hi ha llibres de coneixement per a infants a qui els fascinen temes o àmbits concrets i que es poden convertir en l'excusa per compartir dades que els hagin semblat curioses i a través de les quals puguin sorgir el diàleg familiar o entre amics.

Cargando
No hay anuncios