Periscopi global
Suplements20/11/2024

Els agricultors francesos, contra l'acord amb Mercosur: "No hem d'importar el que prohibim a França"

Macron busca aliats per vetar el tractat comercial i calmar les noves protestes del sector agrícola

ParísS'ha fet fosc i una desena de tractors es planten davant la prefectura de Châlons-en-Champagne, a la regió francesa del Gran Est. És dilluns al vespre i els agricultors encenen 12 focs a dins de bidons col·locats en rotllana, que representen les 12 estrelles de la bandera europea, mentre els tractors fan sonar les sirenes. A la mateixa hora, a diferents punts de França, altres manifestants encenen focs en senyal de protesta. Són els anomenats "focs de la ira", una de les accions coordinades que han fet aquesta setmana els agricultors francesos.

Més de nou mesos després de la gran protesta que va col·lapsar autopistes i carreteres, el sector agrícola i ramader francès s'ha tornat a mobilitzar als carrers. La ràbia i la indignació continuen ben presents en un sector en crisi, amenaçat –segons denuncien– per la globalització i els acords comercials. Aquesta vegada la mobilització és essencialment per protestar contra l'acord comercial entre la Unió Europea i els països del Mercosur (el Brasil, l'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai), que Brussel·les preveu signar abans de finals d'any, i per denunciar l'incompliment d'algunes de les promeses que el govern va fer al sector durant la mobilització del febrer. També pels problemes que té el sector amb preus en origen massa baixos i una burocràcia que jutgen "excessiva".

Cargando
No hay anuncios

Els cartells que es poden veure a les protestes resumeixen perfectament el malestar: "No hem d'importar el que prohibim a França", es pot llegir en un cartell penjat a un tractor. "Les promeses són fum", diu un altre cartell en referència a les promeses incomplides del govern. "La qüestió de fons és la qualitat i la reciprocitat", explicava dilluns el president de la Federació Nacional de Sindicats d'Explotacions Agrícoles (FNSEA), Arnaud Rousseau.

Diferents estàndards de qualitat

Rousseau lamentava en una entrevista a France 5 que la UE tingui unes condicions de producció i normatives "de les més estrictes" i que no exigeixi els mateixos estàndards de qualitat a les importacions. A més, segons el líder sindical, Europa només controla el 3% dels productes agrícoles que importa de països extracomunitaris. La presidenta d'un altre dels sindicats del sector, la Coordinadora Rural (CR), Véronique Le Floc'h, adverteix que si no hi ha una resposta satisfactòria del govern francès, la mobilització no s'aturarà: "Volem solucions concretes i aquesta vegada les aconseguirem, si no, això continuarà”, ha assegurat a France Bleu.

Cargando
No hay anuncios

Davant la pressió del sector, França ha adoptat una posició proteccionista i ha deixat clar que no donarà suport a l'acord comercial entre la UE i Mercosur. És dels pocs països que hi està clarament en contra. "França no signarà el tractat", deia contundent a l'inici de les mobilitzacions el president de la República, Emmanuel Macron, que està buscant aliats a la UE per formar una minoria de veto que permeti frenar la signatura del tractat. Un sol país no podrà vetar-lo, però segons el president, França "no està sola" en la seva oposició al tractat. Macron reclama un acord "que protegeixi l'agricultura francesa i europea". Països com Itàlia podrien sumar-se al veto francès.

Unanimitat política

A França, l'oposició a l'acord comercial amb Mercosur sembla haver posat d'acord tots els partits polítics, des de l'extrema dreta a l'esquerra radical i al govern. Es tracta d'una quasi unanimitat inèdita en un país políticament agitat i dividit. Els Verds van més enllà i reclamen que se celebri un referèndum perquè els ciutadans puguin expressar la seva opinió.

Cargando
No hay anuncios

Per ara el govern no té previst celebrar cap consulta popular, però ha anunciat que portarà la qüestió a l'Assemblea Nacional. Encara sense data, la idea és celebrar un debat parlamentari i una votació sobre l'acord comercial, tot i que el resultat de la votació no serà vinculant. En qualsevol cas, la posició del govern –format per ministres macronistes i ministres dels conservadors– no té fissures. La portaveu de l'executiu, Maud Bregeon, ha assegurat aquest dimarts que França no cedirà i es mantindrà en la seva oposició al tractat comercial "tant de temps com calgui".