Amanida de tomàquets de colors i sardina fumada
La recepta de la cuinera Núria Lucas
La cuinera del restaurant El Dinou de Vilanova i la Geltrú proposa un plat amb ingredients d'estiu, les sardines i els tomàquets. El resultat és un primer plat ple de colors, i molt nutritiu, que completa amb fulles verdes i germinats.
Ingredients per a 4 persones
- 4 tomàquets grossos
- 2 cherry grocs
- 1 cherry vermell
- 1 cherry kumato
- 4 sardines fumades
- Fulles de ruca
- Germinats d’alfals
- Cristalls de sal
Per a la vinagreta
- 1 ceba tendra
- Coriandre
- El suc d’una llimona
- Vinagre de vi blanc
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre negre
Elaboració
- Renteu els tomàquets. Els grans, talleu-los a vuitens. Els cherry, per la meitat.
- Quan els tingueu tallats, amaniu-los amb oli d’oliva verge extra i hi tireu un pensament de sal. Reserveu-los.
- Prepareu la vinagreta. Podeu posar els ingredients de la vinagreta dins d’un pot de vidre, que podeu tancar amb tapa, perquè així podreu sacsejar-ho tot bé.
- Per començar, talleu la ceba tendra de molt fineta, com més petita, millor.
- Feu el mateix amb el coriandre.
- Tot seguit, poseu-hi l’oli d’oliva verge extra, el suc d’una llimona, el vinagre de vi blanc, el pensament de sal i el pebre negre.
- Tanqueu la tapa, i sacsegeu-ho ben fort perquè els ingredients es barregin bé. Reserveu-ho.
- Agafeu les sardines fumades. Talleu-ne els lloms en dues meitats exactes, i després en talls més petits, en diagonal.
- I ara ja podeu començar a muntar el plat.
- Al fons, els tomàquets que teníeu amanits. Per sobre, els talls de la sardina fumada. Pels voltants, les fulles de ruca. I de guarniment, els germinats d’alfals.
- Amaniu-ho amb la vinagreta, que hi heu de tirar per sobre, i que amari bé tots els ingredients.
- El toc final són uns cristalls de sal.
- Aquesta amanida la podeu personalitzar amb altres fulles verdes si no us agrada la ruca. I també amb altres germinats, si no preferiu el d’alfals.
- També és una amanida en què podeu servir els tomàquets sense pell. Llavors el primer pas serà escaldar-los en una olla amb aigua abundant i bullent. Els hi haureu de tenir tan sols dos segons.
- Llavors els retireu amb l’ajut d’una cullera escumadora, els deixeu refredar en un plat, i quan siguin freds, en retireu la pell amb un ganivet. Tot depèn del vostre gust, perquè els tomàquets amb pell o sense són sempre molt bona opció per barrejar-los amb la sardina fumada.
Sardines
Estan en plena temporada. De fet, la dita dels pescadors és que les sardines s'han de menjar els mesos que no contenen R en el seu nom, així que fins al setembre són ben bones. A més, van bé per al cor i per al cervell, perquè són una font essencial dels àcids grassos omega-3.
Germinats d'alfals
Els germinats són tendència perquè aporten molts beneficis nutritius a l'organisme. Com que són un aliment "viu", germen de la planta que hauria de néixer, aporten proteïnes, greixos saludables, fibra i vitamines. El d'alfals, concretament, la provitamina A, les vitamines C i E, i també les del grup B.
Ruca
Entre moltes altres propietats, protegeix el fetge, i es recomana de menjar-ne en casos d'anèmia. Menjar-ne vol dir ingerir potassi, calci, antioxidants, provitamina A i vitamines C i K.