Casa

Ha arribat el moment de desar l’edredó?

Si se superen els 21 graus ja el podem treure, i experts i fabricants recomanen emmagatzemar-lo net, dins d'una capsa que transpiri i en un lloc amb poca humitat

3 min
Una persona amb un edredó en una imatge de recurs.

BarcelonaHa arribat el moment de l'any de preguntar-se si és adequat treure l'edredó del llit o si és millor esperar. Tot i que no hi ha una resposta definitiva, la majoria d’experts i fabricants asseguren que la temperatura de l’habitació és el motiu fonamental pel qual s’ha de prendre aquesta decisió: si se superen els 21 graus, és el moment de fer desaparèixer l’edredó o el nòrdic del llit. És en aquest període quan caldria substituir-lo per una manta més fina o una vànova que ens permeti no passar fred a la nit. “El canvi d’armari pot coincidir amb el canvi d’edredó, però depèn de molts factors. No és el mateix viure al Pirineu que a Barcelona. La temperatura ambient de cada casa també és diferent, igual que el fred que tingui cada persona”, assegura Clara Massons, organitzadora professional i directora d’Una Casa Clara. 

Temperatura de confort 

Investigacions recents de la Universitat de Harvard apunten que el son tendeix a ser més profund i reparador en un ambient més fresc. Segons els científics, aquest fet no té a veure amb la comoditat, sinó amb la nostra biologia. La nostra temperatura corporal descendeix naturalment durant la nit, cosa que ajuda a iniciar el son i mantenir-lo. Si a l’habitació on es dorm fa massa calor, aquest fet pot interferir en aquest descens de la temperatura corporal, interrompre el descans i provocar que ens despertem. La investigació del doctor Amir Baniassadi, científic de l’Institut per la Investigació de l’Envelliment i de l’Escola de Medicina de Harvard, se centra en la qualitat del son i la temperatura ambient en persones adultes grans, i els resultats revelen que la qualitat del son és millor quan la temperatura de la seva habitació està entre els 20 i els 23,3 graus. 

Els autors de l’estudi van observar un descens del 5%-10% en l’eficiència del son a mesura que la temperatura ambient nocturna augmentava per sobre dels 25 graus. Tanmateix, Baniassadi va trobar una gran diferència entre les persones estudiades, cosa que significa que cadascú pot tenir el seu propi rang de temperatura òptima per dormir, que fins i tot pot canviar amb el temps. 

Així doncs, abans de desterrar l’edredó de l’habitació, caldria comprovar la temperatura ambient i seguir uns passos intermedis abans de guardar-lo del tot. Per començar, els fabricants recomanen rebaixar la ploma de l’edredó. És a dir, si en tens un de doble ploma, potser el pots canviar per un de més prim d’entretemps i substituir els llençols més gruixuts per d'altres de cotó, seda o bambú. També és aconsellable canviar-se primer el pijama per un de més lleuger i transpirable i treure's els mitjons a l'hora d'anar a dormir, i substituir la franel·la o els teixits més calorosos per altres de més frescos com el cotó o el lli.

Rentar-lo correctament

Quan finalment decidim que és hora de treure l'edredó del llit, els experts recomanen guardar-lo net i sec dins l'armari. La Fundació Nacional del Son aconsella netejar-lo un cop cada dos o tres mesos. "S’ha de netejar en funció del que digui l’etiqueta. Pot ser que l’edredó de plomes no el puguem netejar a casa i l’hàgim de dur a la tintoreria, i que el sintètic sí que el puguem rentar a casa. Ens hem d’assegurar que ens càpiga bé a la rentadora. Si l’atapeïm massa no quedarà net, i cal tenir això en compte per no fer malbé l’edredó ni la rentadora", explica Massons. Abans de rentar-lo, primer caldria revisar-lo bé i assegurar-nos que no té cap descosit per on podria sortir el farciment o fils que podrien enganxar-se al tambor. Després cal comprovar l'etiqueta i assegurar-nos de triar bé el programa i la temperatura segons les instruccions del fabricant. En cas de dubte, la millor opció és triar un programa de rentada amb aigua freda per evitar riscos. Els nòrdics de cotó i de plomes són molt sensibles, i és important no fer servir lleixiu ni sabons agressius i assegurar-nos d'esbandir-los i assecar-los correctament abans de guardar-los, ja que poden endurir-se, desprendre males olors i fins i tot produir fongs. "A l'hora de guardar-lo cal escollir un lloc que no tingui gaire humitat, en una capsa que transpiri, que no sigui de plàstic, i que no estigui atapeït. La manera òptima d’endreçar el nòrdic o l’edredó és tenir-lo cadascú al seu armari. Si el tenim a sota el llit, l’hem d’anar ventilat de tant en tant perquè no agafi humitat", afegeix l'experta.  

Com a norma general es recomana canviar l'edredó cada deu anys. Tanmateix, depèn de l'ús que li hàgim donat, ja que no és el mateix fer-lo servir cada dia que només de tant en tant a l'habitació de convidats o en una segona residència. En aquests casos, poden durar fins a quinze anys.

Nòrdic o edredó? No són el mateix

Existeixen tres estratègies bàsiques per aportar calor a un llit: afegir un edredó o un nòrdic o utilitzar un cobrellit, que es pot combinar amb una manta. L'edredó fa anys que ha guanyat popularitat, i sovint es confon amb el nòrdic, que és d'origen escandinau i consta de dues parts: la interior (el farciment) i l'exterior, més coneguda com a funda nòrdica. En canvi, l'edredó és una peça tancada pels quatre costats i amb un farciment a l'interior que ens protegeix del fred. De fet, per tal que aquest farciment no es dispersi de manera irregular, aquesta peça sol portar uns repunts, en forma de quadrícula amb diferents estampats.

stats