Novetat controvertida
Suplements15/05/2023

Starbucks causa polèmica barrejant cafè i oli d'oliva: és una bona idea?

Una nova proposta de la cadena nord-americana genera terrabastall a les xarxes al maridar aquests dos ingredients

Cafè i oli d'oliva semblen dues realitats paral·leles, dos ingredients que es repelen amb només aproximar-se, però, no és així i d'aquesta manera ho posa de manifest la cadena de cafeteries Starbucks, que prova des de fa algunes setmanes un nou producte batejat com a Oleato, no exempt de polèmica des del primer moment de la seva sortida al mercat. Fa un mes que la marca de cafè nord-americana va anunciar "una alquímia inesperada" de cafè aràbiga infusionat amb oli d'oliva verge extra premsat en fred de la marca siciliana Partanna, per tal d'oferir "una nova experiència de cafè deliciosament exuberant, suau com el vellut" i amb una delicada dolçor. De moment, aquest llançament ja és una realitat a Itàlia, després del seu anunci fa unes setmanes a Milà, i al llarg de l'any s'anirà incorporant a "mercats selectes" de tot el món, començant pel sud de Califòrnia als Estats Units aquesta primavera, i continuant a finals d'any pel Japó, Orient Mitjà i el Regne Unit. Aquest producte no és només un cafè amb oli, sinó que és tota una línia de begudes anomenada Oleato, que reuneix ambdós ingredients en suggeriments com cafè amb llet de civada, cafè en preparació freda amb escuma, cafè espresso endolcit amb notes d'avellanes, tallat amb llet de civada i un toc de taronja, i cafè amb unes gotes de llimona, entre d'altres.

Polèmica a les xarxes

Un nou producte que no fa soroll a les xarxes ni es torna viral potser no ha tingut un bon llançament. Aquest no és el cas del nou Oleato, que, des del moment del seu anunci per part de l'empresa, ha estat acompanyat de retrets, ironies i broma per part dels internautes. Hi ha tiktokers amb milers d'usuaris que ja han pogut tastar la beguda i han compartit la seva reacció, en alguns casos de desconcert, i en altres, d'indignació. Hi ha fins i tot els que han titllat aquest producte com un vessament d'oli en el cafè gelat, com ha fet @bananashrooms. Un altre creador, @cameoturner, ha considerat "salvatge" aquesta proposta i ha explicat que, en tastar-la, va viure una situació de nàusees amb un somriure. @francoplayspiano mostra a càmera com se separen els tres ingredients (cafè, llet i oli), i un altre usuari, @oliver.schwartz, demana directament abstenir-se de comprar-ho. Molts van demanar també si l'anunci d'aquest nou producte havia coincidit amb el Dia dels Innocents. Tanmateix, no tot han estat reaccions negatives, ja que també hi ha hagut influencers sorpresos en positiu amb la beguda, com @cambriguest, que n'alaba sobretot els avantatges nutricionals, i @l3hcar, que ha subratllat precisament la creació d'una textura que fa que el beuratge "sigui divertit de beure". A mig camí entre l'acceptació i el rebuig, @Boksoongahs li ha donat a la beguda una puntuació de 8,5 sobre 10, però ha considerat que és com un cop de peu a la part posterior de la gola.

Una textura de vellut

Una de les creadores de begudes de la firma, Amy Dilger, defensa que la infusió de cafè amb oli d'oliva dona lloc a "una textura rica i de vellut, amb gustos rodons i mantegosos impartits per l'oli, que combinen perfectament amb les notes suaus i de xocolata del cafè". Tanmateix, defensa el gust de les olives de la firma siciliana a anou lleugerament dolça. "Durant el meu primer viatge a Milà el 1993, em va captivar el sentit de la comunitat, la connexió i la passió pel cafè que vaig trobar en els bars d'espresso de la ciutat", explica el director executiu de l'empresa, Howard Schultz, que afegeix que va ser aquell viatge el que el va inspirar a adoptar el ritual de l'espresso artesanal i on aquest nou llançament representa la pròxima revolució en el cafè amb "els millors ingredients de la natura", com són el cafè aràbiga i l'oli verge extra. La multinacional de Seattle reivindica que, en la seva cerca d'inspiració, es va fixar en una tradició familiar que hi ha hagut a les regions italianes durant generacions: "Gaudir d'una cullerada d'oli d'oliva verge extra cada dia com a ritual edificant".

Cargando
No hay anuncios

El secret: la llet

A falta de poder tastar aquesta novetat fins que arribi a casa nostra, la fundadora de l'empresa de cafè sense càpsules Incapto, Beatriz Mesas, considera que el cafè sol i l'oli no mariden. Ara bé, el fet de combinar els dos ingredients i incorporar-hi llet vegetal o un batut, com suggereix la proposta americana, pot aconseguir que l'oli "doni cremositat i aporti textura". Per exemple, si es mira la llista d'ingredients de les begudes de civada, poden portar oli, "sobretot les versions recomanades per als baristes o per barrejar amb cafè", destaca. Segons assenyala, amb el cafè hi combinen molts ingredients, i "de vegades alguns que ni ens creuríem", diu. També remarca que en aquesta combinació hi té un paper important el tipus de cafè.

Cargando
No hay anuncios

Dos ingredients amb trets comuns

D'altra banda, el xef canadenc establert a Barcelona François Chartier, autor de La cocina aromática (Planeta) i investigador de la composició molecular dels ingredients, explica que el cafè i l'oli mariden, "però cal crear una emulsió perquè el maridatge funcioni a la perfecció". "Per a mi, un dels millors olis amb cafè, en l'àmbit molecular, és l'oli de sèsam torrat", explica. De fet, aclareix, els dos ingredients tenen molts elements en comú, com alguns compostos químics (pirazines, furfurals i guaiacol).

En el cas concret d'Oleato, el xef lamenta no haver pogut encara tastar el producte ni analitzar-lo molecularment, però avança que el més interessant està relacionat amb la textura, perquè "l'oli augmenta la part greixosa del cafè, tot creant gustos encara més cremosos en el cafè i en les barreges que es fan d'aquest amb la llet, per exemple". De fet, per al cuiner, l'èxit d'aquesta aliança està molt més en la textura que aporta un ingredient a l'altre que en el gust que es pugui aconseguir.

Cargando
No hay anuncios

Cafè i altres amics

Chartier destaca també que aquest anar de bracet entre l'oli i el cafè no és una invenció nova, sinó que ja hi ha una barreja entre ambdós ingredients que dona lloc a una mena de vinagreta per amanir amanides, verdures i carns. A tall d'exemple afegeix que "el cafè comparteix diverses molècules aromàtiques dominants amb el formatge parmesà, per exemple", i posa en relleu que, sovint, les molècules dels ingredients poden semblar increïbles. Chartier recorda com el 2009, a El Bulli de Ferran Adrià van crear, juntament amb tot l'equip, un vidre de parmesà i cafè, que s'inspirava precisament en la seva tasca d'anàlisi de les harmonies moleculars del parmesà i el cafè.

Combinacions inesperades

En aquest terreny experimental, Chartier recomana als amants del cafè tastar fàcilment una "inesperada" combinació que consisteix a submergir un tros de parmesà en un cafè espresso durant uns segons i tastar de seguida el parmesà humitejat amb el cafè. "El resultat és de «Un més un» són tres! Una autèntica delícia", exclama. I no només això: Chartier destaca que això mateix passa amb el cafè i la papaia, "i així successivament". "Tinc moltes recomanacions de maridatges aromàtics amb el cafè amb diversos ingredients", explica. Per exemple, en la seva detallada investigació La cocina aromática destaca la combinació de cafè amb ingredients com l'all, l'arròs silvestre, el coriandre, el coco, l'endívia, el pernil, el mango, la pinya i els bolets.