Què hi ha per menjar?
Suplements08/01/2024

És bo donar fuet als nens?

Aquests aliments són segurs ben tallats però no són de consum diari

Joana Costa
i Joana Costa

BarcelonaNo és gens estrany que la canalla adopti els mateixos hàbits alimentaris que els seus progenitors i que acceptin de bon grat i, de fet, demanin, allò que veuen que triomfa a casa, com és el cas d'un ingredient tan nostrat com el fuet. Ara bé, pel que fa a l'alimentació infantil hi ha certs productes que sempre generen dubtes en les famílies, sigui per la seva aportació nutricional com per la seva seguretat a l'hora de ser empassats per un infant, i les famílies els ofereixen amb recança. És el cas dels embotits i, en concret, el fuet. A més a més, l'entrepà de fuet és un clàssic, fins i tot un ritual, dels esmorzars i els berenars a casa nostra i és difícil que la canalla n'escapi.

Com més tard i menys, millor

A la guia Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància 0-3 de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, aquest aliment té la consideració de superflu. Això vol dir que s'estableix que cal donar-lo "com més tard i en menys quantitat millor", i sempre fer-ho a partir dels dotze mesos, mai abans. A més, s'indica que és convenient evitar la sal en la preparació dels àpats, així com estar-se d'oferir aliments molt salats, com ara verdures en vinagre i determinades conserves, carns salades i embotits, dauets de brou i sopes en pols.

Cargando
No hay anuncios

Consum moderat

Per als no tan petits la consideració no és tan estricta, però continua sent molt restrictiva. En primer lloc, el fuet, com la resta d'embotits tipus xoriç, fuet i sobrassada és un aliment del qual es recomana un consum moderat; és a dir, no diari. Ho estableix la guia Prevenció i tractament del sobrepès i l'obesitat a pediatria, un document de pautes de consens d'assistència primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) en coordinació amb l'Hospital Sant Joan de Déu. Aquest document estableix que el fuet té la mateixa consideració que els dolços i els aliments rics en greixos, com la xocolata, els fregits, els snacks, les salses, la mantega i els productes de pastisseria. "No s'han de consumir més de dos cops per setmana", constata la guia. A més a més, detalla en les seves pàgines que cal que siguin embotits de pollastre o de gall, mentre que són desaconsellables els embotits i les vísceres, a seques.

Cargando
No hay anuncios

Igualment, segons la Piràmide de l'alimentació saludable del departament de Salut, no hi ha cap dubte, i es tracta d'un aliment de consum ocasional. "Pel seu contingut de sucre, sal i greixos saturats, es recomana reduir el consum de begudes ensucrades, sucs, embotits i carns grasses, patates xips i altres snacks fregits i salats, llaminadures, brioixeria, galetes i mantega", destaca el document. En la mateixa línia, cal recordar l'informe del 2015 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que aconsellava reduir el consum de carns processades per reduir el risc de càncer colorectal.

Trossos per mastegar i sense pell

En el marc d'aquest consum ocasional, és important assegurar-se que a l'hora de donar fuet a la canalla s'hagi retirat la pell que protegeix l'embotit per tal d'evitar ennuegaments. Aquesta pell tendeix a ser elàstica i, si no es mastega bé, pot provocar situacions de perill, de manera que és important donar-lo amb aquest embolcall prèviament pelat.

Cargando
No hay anuncios

Igualment, pel que fa a la dimensió dels talls de fuet, cal que no siguin massa gruixuts, de manera que no es puguin quedar atrapats al coll de l'infant en ser empassats sense mastegar. Ara bé, tampoc cal que siguin minúsculs, ja que és rellevant que les criatures entenguin que han de mastegar allò que es posen a la boca i no empassar-los directament, ja que, si es donen massa petits, l'infant pot sentir-se temptat a empassar-se'ls sencers.

Un aspecte crucial a tenir en compte, malgrat que pugui semblar evident, és la necessitat de respectar escrupolosament la data de caducitat d'aquesta mena d'aliments pel risc que tenen de desenvolupar bacteris com la listèria.

Cargando
No hay anuncios