Info/gràfica
Suplements30/10/2023

Temps de bolets: quan i on trobar-los

Els bolets ofereixen múltiples possibilitats als fogons i n’hi ha per a tots els gustos. L’Alt Pirineu, la Cerdanya, el Cadí o el Prepirineu són bones destinacions per collir-ne a la tardor, on la temporada es pot allargar fins al desembre per factors com la calor, la pluja i el vent. Quin és el millor moment per tastar aquests tresors gastronòmics?

Els bolets comestibles més populars dels nostres boscos

Tots els bolets d'aquesta infografia poden formar part d'una gran varietat de plats com arrossos, pasta, peix o carn. T'oferim alguns suggeriments per cuinar-los que en ressalten el gust, tot i que es poden preparar de diverses maneres. 

Rossinyol o vaqueta

Espècie: Cantharellus cibarius.

Temporada: Primavera.  

On trobar-ne: Alzinars, suredes, fagedes, castanyedes i rouredes.

A la cuina: Estofat o en arrossos. 

_________________________________________

Moixernó

Espècie: Calocybe gambosa. 

Temporada: primavera. 

On trobar-ne: als prats, en matolls no gaire espessos. 

A la cuina: escabetxat, guisat o estofat. 

_________________________________________

Múrgola

Espècie: Morchella esculenta.

Temporada: primavera. 

On trobar-ne: sota verns, pollancres, oms i freixes. 

A la cuina: s'han de cuinar bé, ja que crues són tòxiques. 

_________________________________________

Cargando
No hay anuncios

Cama-sec

Espècie: Marasmius oreades

Temporada: Primavera. 

On trobar-ne: En prats visitats per bestiar. 

A la cuina: Ideal per acompanyar carns o menjar amb una truita.

_________________________________________

Camperol o xampinyó silvestre

Espècie: Agaricus campestris.

Temporada: D'abril fins a novembre. 

On trobar-ne: Entre l'herba, en prats i camps no gaire secs. 

A la cuina: Guisat o estofat. 

_________________________________________

Ou de reig

Espècie: Amanita caesarea. 

Temporada: Des de la primavera fins a començaments de la tardor. 

On trobar-ne: A les terres baixes en boscos de planifolis. 

A la cuina: Fregit o macerat amb oli d’oliva. 

_________________________________________

Siureny o sureny fosc

Espècie: Boletus aereus.

Cargando
No hay anuncios

On trobar-ne: En boscos mediterranis d’alzina, roure i castanyers, sempre en terrenys àcids i amb pedres. 

A la cuina: Rostits i guisats.

Temporada: Creix a final de primavera i principi d’estiu, sempre després de la pluja. També a principi de setembre. 

_________________________________________

Cep

Espècie: Boletus edulis. 

Temporada: De finals d’estiu a octubre. 

On trobar-ne: Pinedes, fagedes, rouredes, alzinars i castanyers. 

A la cuina: Assecat, cuit o confitat en oli. 

_________________________________________

Pinetell

Espècie: Lactarius deliciosus. 

Temporada: De finals d’estiu als primers freds de l’hivern.

On trobar-ne: Creix a les pinedes d’arreu de Catalunya. 

A la cuina: Fregit, rostit o a la brasa. 

_________________________________________

Rovelló o esclata-sang

Espècie: Lactarius sanguifluus. 

Temporada: De finals d’agost a desembre. 

On trobar-ne: Es troba en pinedes, especialment a la terra baixa i les obagues. 

Cargando
No hay anuncios

A la cuina: Fregits, rostits o a la brasa. 

_________________________________________

Camagroc o rossinyolic

Espècie: Cantharellus lutescens.

Temporada: Entre finals d’agost i octubre. 

On trobar-ne: Als boscos de pi roig. Creix formant grans colònies. 

A la cuina: Molt versàtil. Es pot fer servir en arrossos, sopes, carns i salses. 

_________________________________________

Fredolic

Espècie: Tricholoma terreum. 

Temporada: De finals de setembre a desembre. 

On trobar-ne: Surt a les pinedes en grup. 

A la cuina: Sopes, cremes, estofats o fregits. 

_________________________________________

Trompeta de la mort o vaqueta negra

Espècie: Craterellus cornucopioides.

Temporada: De finals d’agost a desembre.

On trobar-ne: En boscos humits de planifolis. 

A la cuina: Truites, arrossos i guisats. 

_________________________________________

Cargando
No hay anuncios

Gírgola de panical

Espècie: Pleurotus eryngii.

Temporada: D’octubre a desembre. 

On trobar-ne: Vora cards o panicals. 

A la cuina: A la planxa, en salses o per acompanyar pastes i arrossos. 

_________________________________________

Carlet

Espècie: Hygrophorus russula. 

Temporada: Entre octubre i desembre. 

On trobar-ne: Creix en alzinars, rouredes i fagedes.

A la cuina: Per fer conserves en sal, vinagre o salmorra. 

_________________________________________

Llenega negra

Espècie: Hygrophorus latitabundus.

Temporada: Desembre i gener. 

On trobar-ne: En terrenys calcaris. Abunden al Solsonès. 

A la cuina: Ideal per a estofats i guisats. 

Decàleg per ser un bon caçador de bolets 

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Cargando
No hay anuncios