Temps de bolets: quan i on trobar-los
Els bolets ofereixen múltiples possibilitats als fogons i n’hi ha per a tots els gustos. L’Alt Pirineu, la Cerdanya, el Cadí o el Prepirineu són bones destinacions per collir-ne a la tardor, on la temporada es pot allargar fins al desembre per factors com la calor, la pluja i el vent. Quin és el millor moment per tastar aquests tresors gastronòmics?
![Bolets](https://static1.ara.cat/clip/d5c4611a-3c15-4ea1-8f55-ba84ff09b56a_16-9-aspect-ratio_default_0.png)
Els bolets comestibles més populars dels nostres boscos
Tots els bolets d'aquesta infografia poden formar part d'una gran varietat de plats com arrossos, pasta, peix o carn. T'oferim alguns suggeriments per cuinar-los que en ressalten el gust, tot i que es poden preparar de diverses maneres.
Rossinyol o vaqueta
Espècie: Cantharellus cibarius.
Temporada: Primavera.
On trobar-ne: Alzinars, suredes, fagedes, castanyedes i rouredes.
A la cuina: Estofat o en arrossos.
_________________________________________
Moixernó
Espècie: Calocybe gambosa.
Temporada: primavera.
On trobar-ne: als prats, en matolls no gaire espessos.
A la cuina: escabetxat, guisat o estofat.
_________________________________________
Múrgola
Espècie: Morchella esculenta.
Temporada: primavera.
On trobar-ne: sota verns, pollancres, oms i freixes.
A la cuina: s'han de cuinar bé, ja que crues són tòxiques.
_________________________________________
Cama-sec
Espècie: Marasmius oreades.
Temporada: Primavera.
On trobar-ne: En prats visitats per bestiar.
A la cuina: Ideal per acompanyar carns o menjar amb una truita.
_________________________________________
Camperol o xampinyó silvestre
Espècie: Agaricus campestris.
Temporada: D'abril fins a novembre.
On trobar-ne: Entre l'herba, en prats i camps no gaire secs.
A la cuina: Guisat o estofat.
_________________________________________
Ou de reig
Espècie: Amanita caesarea.
Temporada: Des de la primavera fins a començaments de la tardor.
On trobar-ne: A les terres baixes en boscos de planifolis.
A la cuina: Fregit o macerat amb oli d’oliva.
_________________________________________
Siureny o sureny fosc
Espècie: Boletus aereus.
On trobar-ne: En boscos mediterranis d’alzina, roure i castanyers, sempre en terrenys àcids i amb pedres.
A la cuina: Rostits i guisats.
Temporada: Creix a final de primavera i principi d’estiu, sempre després de la pluja. També a principi de setembre.
_________________________________________
Cep
Espècie: Boletus edulis.
Temporada: De finals d’estiu a octubre.
On trobar-ne: Pinedes, fagedes, rouredes, alzinars i castanyers.
A la cuina: Assecat, cuit o confitat en oli.
_________________________________________
Pinetell
Espècie: Lactarius deliciosus.
Temporada: De finals d’estiu als primers freds de l’hivern.
On trobar-ne: Creix a les pinedes d’arreu de Catalunya.
A la cuina: Fregit, rostit o a la brasa.
_________________________________________
Rovelló o esclata-sang
Espècie: Lactarius sanguifluus.
Temporada: De finals d’agost a desembre.
On trobar-ne: Es troba en pinedes, especialment a la terra baixa i les obagues.
A la cuina: Fregits, rostits o a la brasa.
_________________________________________
Camagroc o rossinyolic
Espècie: Cantharellus lutescens.
Temporada: Entre finals d’agost i octubre.
On trobar-ne: Als boscos de pi roig. Creix formant grans colònies.
A la cuina: Molt versàtil. Es pot fer servir en arrossos, sopes, carns i salses.
_________________________________________
Fredolic
Espècie: Tricholoma terreum.
Temporada: De finals de setembre a desembre.
On trobar-ne: Surt a les pinedes en grup.
A la cuina: Sopes, cremes, estofats o fregits.
_________________________________________
Trompeta de la mort o vaqueta negra
Espècie: Craterellus cornucopioides.
Temporada: De finals d’agost a desembre.
On trobar-ne: En boscos humits de planifolis.
A la cuina: Truites, arrossos i guisats.
_________________________________________
Gírgola de panical
Espècie: Pleurotus eryngii.
Temporada: D’octubre a desembre.
On trobar-ne: Vora cards o panicals.
A la cuina: A la planxa, en salses o per acompanyar pastes i arrossos.
_________________________________________
Carlet
Espècie: Hygrophorus russula.
Temporada: Entre octubre i desembre.
On trobar-ne: Creix en alzinars, rouredes i fagedes.
A la cuina: Per fer conserves en sal, vinagre o salmorra.
_________________________________________
Llenega negra
Espècie: Hygrophorus latitabundus.
Temporada: Desembre i gener.
On trobar-ne: En terrenys calcaris. Abunden al Solsonès.
A la cuina: Ideal per a estofats i guisats.