Contingut patrocinat
Suplements02/12/2023

La bona lectura, el millor hàbit contra la distracció digital

L’Editorial Sentir proposa llibres com a eina per promoure el benestar emocional dels infants

Redacció
i Redacció

BarcelonaLa societat viu cada vegada més connectada amb el món digital. El mal ús de les tecnologies s'ha convertit en un tema d'actualitat i preocupació, especialment quan es tracta de menors. Els riscos són grans i les conseqüències negatives que un excés de pantalles pot tenir en el desenvolupament dels joves han alertat especialistes de diferents àmbits.

La bona lectura és un hàbit adequat contra la distracció digital, que afecta tant la concentració dels infants com la productivitat dels adults. L'ús excessiu de dispositius electrònics i xarxes socials pot afectar la concentració dels infants, dificultant la seva capacitat per llegir i assimilar la informació dels llibres. Fomentar l'hàbit de la lectura en un entorn digital és cada vegada més necessari.

Cargando
No hay anuncios

L’Editorial Sentir, un projecte nascut per cobrir una demanda tant de les famílies com dels professionals de la salut i de l’educació, té un catàleg de llibres adequats per prevenir i explicar als nens i les nenes diferents temàtiques o problemàtiques d'actualitat. Els seus prescriptors són persones sensibilitzades amb la infància, que acostumen a estar interessades per l'educació, la psicologia i pel tracte just i respectuós amb tots els infants.

La col·lecció Creixicontes proposa la lectura com a eina per promoure el benestar emocional dels infants. Els contes estan pensats per ser llegits amb l’acompanyament d’un adult, un hàbit que construeix i reforça els vincles familiars a través de la lectura. Els llibres estan dissenyats per ser llegits en família, creant un espai de diàleg i valors que contrasta amb els impactes negatius d’un mal ús de les tecnologies.

Cargando
No hay anuncios

El diari de la Lola, de la col·lecció "Senticontes", és un conte de José Antonio Luengo que pretén reflexionar sobre un dels reptes més importants en el moment actual: usar d’una manera raonable i saludable les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC). Aconseguir l’equilibri adequat. Evitar els riscos del seu mal ús, de l’accés a continguts inadequats (violència, sexe, apologia de l’autolesió o de les malalties del comportament alimentari, entre d’altres) i, sobretot, de la hiperconnectivitat. Tot això és una necessitat en l’educació dels nostres nens, nenes i adolescents. Buscar la proporció, la sensatesa i l’harmonia.

En ple debat de l’edat en què els joves han de tenir el seu primer mòbil, l’Editorial Sentir ha editat un decàleg per gestionar quin ús han de fer els menors del telèfon. El document actua d’acord entre els menors i els cuidadors buscant un ús responsable de la tecnologia i, en especial, dels telèfons mòbils. És un contracte entre adults i menors per a garantir un ús adequat de la tecnologia i que es pot descarregar a la pàgina web de Sentir.

Cargando
No hay anuncios

Mercè Bermejo, psicòloga experta i directora de l’Editorial Sentir, és una convençuda defensora dels beneficis que té la lectura en família. “És important que la lectura dels infants sigui compartida per un adult, però sempre des de l'afecte i transmetent calma en el procés. Cal fugir de la imposició o del càstig. El que cal construir és que sigui una activitat lúdica, sense pressió. Els infants han d’aprendre a escollir i a triar els contes i les temàtiques. L'adult ha d’acompanyar en la imaginació i la creativitat que brinda cadascuna de les pàgines i potenciar que comparteixin les emocions que van apareixent al llarg de la lectura”, assegura. "Cada cop més, la literatura científica avala els problemes d'aprenentatge, atenció. concentració i adquisició de la lectoescriptura que genera l'abús de la tecnologia. El millor tractament o abordatge per millorar aquestes competències en la infància és fomentar l'hàbit lector", afegeix.

Adults compromesos

La col·lecció Sentillibres, per la seva banda, apropa els adults a la lectura com a pausa necessària i alerta de l'impacte que pot suposar l’abús de les tecnologies en la relació amb els infants. És una col·lecció pensada per als adults que ofereix una oportunitat per desconnectar digitalment i fomentar la lectura com a font de plaer i coneixement.

Cargando
No hay anuncios

Un dels riscos d’un mal ús de les xarxes socials són els trastorns alimentaris. Un llibre bàsic per donar eines a les famílies és Com abordar els trastorns alimentaris. Escrit per experts i professionals en la matèria i coordinat per Eduardo Torres Celdrán, des d’una revisió contemporània i rigorosa sobre la naturalesa d’aquest problema, el llibre ofereix una ampliació conceptual amb la qual veure més enllà de la conducta alimentària. Es tracta d’un instrument pràctic, ple de propostes, estratègies i suggeriments amb el qual aconseguir les habilitats necessàries per afrontar els desafiaments que presenten els trastorns d’alimentació i l’acompanyament eficaç d’una persona en el seu esforç de recuperació.

Cargando
No hay anuncios

Abordatge integral de prevenció de la conducta suïcida i autolesivaés un llibre coordinat per Luis Fernando López Martínez que aborda la necessària prevenció del suïcidi des de diferents mirades i enfocaments. El text ofereix recursos d’ajuda a aquelles persones que han de vetllar i acompanyar altres persones que senten i fan del dolor la peça central de la seva existència.