Cuina en cap de setmana, menja-ho dilluns
Bonítol escabetxat: cuina una recepta tradicional per a tota la setmana
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, explica com fer-lo a casa pas a pas
22/01/2024
2 min
El cuiner Oriol Sabé proposa cuinar un escabetx de lloms de bonítol, i proposa la recepta com a plat únic. La proporció entre els dos lloms amb les verdures, l’amanida i la fruita per persona conforma un plat complet de nutrients. A més, la tècnica de l’escabetx permet preparar el plat amb antelació, desar-lo a la nevera i menjar-lo en dies posteriors.
Ingredients per a 4 persones
- 600 g de bonítol
- 300 cl d’oli d’oliva suau
- 30 cl de vinagre de chardonnay
- Verdures
- Ceba petita
- 1/2 fonoll
- 1 carbassó
- 1/4 api-rave
- 1 pastanaga
- 3 grans d’all
- Pell de taronja
- Manat d’herbes
- Puntes d’escarola
- 1 cullerada de pebre vermell de la Vera
- 1 magrana
- Sal i pebre
Elaboració
- Per començar, talleu totes les verdures. Podeu aprofitar per acabar les puntes de verdures que tingueu a la nevera d’altres dies. Si tenen gust anisat, aniran molt bé.
- Talleu-les a daus, que no siguin molt gruixuts. Procureu que la quantitat de totes les verdures sigui la mateixa, que no en predomini cap per sobre de l’altra.
- Si en teniu, obriu també una magrana, desgraneu-la. Fixeu-vos en el truc del cuiner perquè els grans en surtin amb facilitat.
- En una paella al foc afegiu un raig generós d’oli d’oliva.
- Tot seguit afegiu-hi els grans, que rescatareu al final de la recepta.
- Després, aboqueu-hi les verdures que heu tallat prèviament. Deixeu-les-hi coure fins que estiguin cuites.
- Aleshores afegiu-hi la pell de taronja, branca de romaní, llorer, farigola, i abaixeu el foc.
- Poseu-hi ara una cullerada de pebre dolç i un raig de vinagre, i ara ja hi podreu posar els lloms de bonítol salats.
- Deixeu-los-hi confitar durant uns minuts.
- Mentrestant, prepareu l’emplatat. Prepareu les fulles d’escarola, netes, que aniran al fons del plat. També la magrana. A sobre, els lloms de bonítol escabetxat i les verdures cuites al capdamunt.
Bon profit!
Recepta enregistrada a l’Espai Cuina del Mercat de la Boqueria.