Manga
Suplements20/01/2024

El boom del manga, també en català

Les editorials s'obren a editar en llengua catalana i l'oferta dobla la dels anys d'eufòria de 'Bola de drac'

BarcelonaEl 1992, l’arribada de Bola de drac als quioscos va inaugurar la publicació regular de manga en llengua catalana. Més de tres dècades després, la història plena d’alts i baixos de l’edició de manga en català va assolir el 2023 el rècord històric de 139 mangues publicats en català, fita que supera en 61 volums la dada del 2022 i gairebé dobla la dels anys d’eufòria de Bola de drac. Les xifres recollides pel divulgador Marc Mensa al portal ComiCat certifiquen que el boom actual del manga també ho és del manga en català. De fet, en el moment de més expansió del mercat del manga, la quota del català ha aconseguit situar-se en un meritori 8,2%.

El més sorprenent d’aquest creixement és que s’ha fet en temps rècord: des del 2020, el nombre de mangues en català s’ha multiplicat per cinc. Anabel Espada, responsable de la línia de manga de Norma Editorial, subratlla la importància d’apostar per sèries estrella de la casa com Tokyo Revengers,Chainsaw Man o Guardians de la nit, que ja havien demostrat en castellà el seu potencial. La millor notícia, assegura, és que els resultats estan "superant" les expectatives: "Estem satisfets. No vam arrencar la línia en català només per ampliar el mercat, sinó perquè pensàvem que s’havia de fer. No pots queixar-te que el públic no consumeix en català si tu no publiques en català. Però el cert és que no va gens malament. Evidentment, són tirades inferiors a les de l’edició en castellà del mateix títol, però similars a les d’altres títols en castellà de la zona mitjana de la taula".

Cargando
No hay anuncios
Evolució de l’oferta de manga en català
Nombre de títols publicats en català i fites de l’edició de manga en català

Planeta Cómic, l’altra gran pota del creixement del manga en català (juntament amb Norma representen tres quartes parts de l’oferta actual), havia enfocat sempre la seva línia en català a clàssics molt implantats en el mercat com Bola de drac, però des del 2022 ha ampliat el catàleg en català amb títols supervendes com My hero academy o Haikyû!!, entre d’altres. "Estem molt satisfets de com ha funcionat el manga en català –diu David Hernando, director editorial de Planeta Cómic–. Les noves sèries han tingut molt bona acollida, sobretot quan estan reforçades per l’emissió d’un anime en català. I una de les noves sèries en català, One Piece, ja està disputant frec a frec amb Bola de drac el primer lloc com a sèrie més venuda d’aquesta línia".

Cargando
No hay anuncios

Publicar en català s'encomana

Norma i Planeta són les editorials que més publiquen en català, però no les úniques. Ja fa un temps que el petit segell Ooso Còmics publica tots els seus mangues en català, i l’any passat es van apuntar a la festa altres editorials com Fandogamia, Panini, Distrito Manga –el segell de manga del grup Penguim Random House–, Salamandra i Kaji Manga, un segell d’Enciclopèdia Catalana especialitzat en manga en català. Com diu Oriol Estrada, divulgador i cap d’activitats de Manga Barcelona, publicar manga en català és contagiós: "Com que algunes ho fan, i a més ho fan bé, conscients que s’ha d’anar pas a pas i pensar en el futur, les altres també ho volen fer. De fet, els de Kaji van dir que no venien a fer diners, sinó a remoure el mercat, i això ha animat altres editorials a comprar llicències. En les presentacions de novetats editorials de l’últim Manga Barcelona molta gent preguntava si un títol sortiria o no en català, i això fa tres anys no passava".

Cargando
No hay anuncios

Tant les editorials com els aficionats són reticents a deixar-se endur per l’entusiasme. Molts encara tenen fresc el record del creixement de manga en català que es va produir a mitjans de la primera dècada del segle i la posterior contracció del mercat arran de la crisi econòmica del 2008 i el tancament de Glénat, la gran impulsora de l'edició en català durant aquell període. Però els editors no creuen possible una implosió similar. "Ara el mercat és més estable i les coses s’estan fent millor", diu Espada. I Hernando apunta també "l’augment important de públic del manga que es va produir amb la pandèmia, i que ha arribat per quedar-se". Tanmateix, Marc Mensa pronostica que el 2024 hi haurà menys volum de manga en català i atribueix part del gran creixement del 2023 a la cadència de publicació mensual o fins i tot quinzenal d'algunes sèries com My hero academy per atrapar l’edició castellana. Hernando, de fet, preveu un ajustament del mercat de manga en general. "Durant el 2023 ja s’han ajustat dades de facturació i vendes respecte al 2022 –diu el director de Planeta Cómic–. Això sí, les xifres segueixen sent bones".

Amb creixement de volums editats o sense, les perspectives del manga en català per al 2024 són bones gràcies a anuncis com el de la publicació en català del clàssic d’Osamu Tezuka Adolf o el de les primeres edicions de manga en català dels segells Kitsune i ECC (amb una obra del mestre de terror Junji Ito). Espada revela que Norma anunciarà en els pròxims dies una nova sèrie en català que es publicarà simultàniament a l’edició en castellà, i que al llarg de l’any hi haurà un o dos nous llançaments en català. La gran incògnita del sector és, tanmateix, la situació de Kaji Manga, que durant el 2023 va frenar el seu ritme de publicacions per la greu crisi del grup Enciclopèdia Catalana; caldrà veure si la compra del grup per part d'Abacus i Jaume Roures desencalla el projecte editorial. En qualsevol cas, sembla que el manga en català està fent forat i obrint nous públics. "Hi ha un perfil de lector veterà amb militància lingüística, però jo també compro manga en català per als meus fills –diu Estrada–. El meu fill gran ha començat a llegir Sakura i vull que ho faci en català".

Cargando
No hay anuncios