Els calçots, la fibra desitjada que cuida la microbiota i ajuda a tenir bona memòria
En plena temporada de la ceba que es planta calçada, en destaquem les propietats nutricionals i us expliquem com cuinar-la a casa
Els calçots destaquen per l'aportació d'un tipus molt concret de fibra, que és desitjada per l’organisme perquè són oligofructans, un prebiòtic. És a dir, que té la capacitat d’alimentar els bacteris, i especialment els que s'hauria de potenciar que estiguessin més presents dins del còlon: els lactobacils i els bifidobacteris. “Els oligofructans estan presents en el grup de les verdures al·liàcies, les cebes, els alls, alls porros i els calçots”, explica la doctora en nutrició Anna Costa, que afegeix que la seva propietat nutricional és que "ajuden a prevenir a llarg termini malalties cardiovasculars, a més de prevenir la diabetis i l'obesitat".
Per continuar, aquesta fibra majoritària dels calçots són cadenes de fructosa que arriben íntegres a l'intestí gros, on són aprofitades pels bacteris, que fan servir fructosa com a combustible. "El producte de la fermentació microbiana són uns àcids grassos de cadena curta, que són usats com a combustible per les cèl·lules que entapissen la mucosa del còlon", diu Costa. "Per tant, el consum de verdures al·liàcies, com els calçots, ajudarà a una bona integritat de la mucosa de l'intestí gros de manera indirecta".
Així doncs, menjar calçots (o ceba tendra) al llarg de la setmana voldrà dir “mantenir la microbiota i la integritat intestinal”, diu la doctora en nutrició, que afegeix que l’aportació en fibra és la més interessant de la seva ingesta, malgrat que també té altres propietats, com ara l’aportació en vitamines B3, B6 i B9, que ajuden a la fabricació de glòbuls vermells i els leucòcits, i també afavoreixen el bon funcionament de propietats cognitives, com la memòria i la concentració.
Per acabar, els calçots tenen una baixa densitat calòrica, perquè tenen un alt contingut en aigua.
Us expliquem com cuinar-los a casa: