Cada quant hauries de canviar el raspall de dents o l’escombreta del lavabo?
Els fregalls, les baietes i la roba interior són alguns dels objectes que fem servir diàriament i que hauríem de netejar o renovar amb més freqüència
BarcelonaFa uns dies vaig decidir renovar l’objecte que més repugnància em genera netejar: l’escombreta del lavabo. Aquest element, que m’ha acompanyat en els moments més íntims des que tinc memòria, es va inventar l’any 1932 i necessita un manteniment i una desinfecció constants que em roben temps i paciència. I tot i que no existeixin estadístiques que ho corroborin, sovint no li prestem l’atenció que es mereixeria. “No la utilitzem correctament. Només s’hauria de fer servir amb lleixiu. Fer-la servir una vegada i, un cop està ben neta i desinfectada, guardar-la al seu lloc”, assegura l’organitzadora professional Clara Massons. “En general, la nostra societat és poc curosa. Aprofita massa alguns objectes que s’han de renovar sovint, com els fregalls o les baietes, i no s’adonen que són un niu de gèrmens i bacteris”, afegeix l’experta en ordre.
El periodista i especialista en moda Joan Callarissa aporta un punt de vista diferent: “No crec que siguem poc curosos en la renovació del que necessitem per netejar-nos nosaltres o per netejar casa nostra, sinó en el manteniment. Tenim el defecte d’optar per la renovació automàtica i potser no caldria. Per exemple, hi ha unes escombretes del lavabo que no són les típiques de tota la vida sinó de silicona que tenen una vida molt més llarga”, assegura Callarissa, que creu que la nostra societat no té nocions de neteja perquè no ens han educat per tenir-les i el temps lliure del qual disposem no el volem dedicar a aquesta tasca: “Si una persona no treu la pols de casa, encara menys netejarà a consciència el plomall o hi posarà els recanvis quan toca. Però tampoc cal fer un màster per saber que s’ha de fer servir una fregona amb els productes adequats depenent del terra que tinguis. És tan fàcil com llegir-te l’etiqueta quan ho compres”.
I és que, a banda de l’escombreta del lavabo, hi ha altres objectes quotidians i elementals que venen amb un manual d’instruccions que, si se segueix al peu de la lletra, pot tenir un impacte molt positiu en la higiene i la neteja de casa.
Fregalls, fregones i baietes
Si hi ha una tasca que tothom hauria de dur a terme com a mínim dues vegades al mes és la de renovar les baietes i els fregalls. Els objectes que fem servir per netejar acumulen tota mena de bacteris i, si no els desinfectem o renovem correctament, correm el risc d’escampar aquella brutícia per les superfícies que volíem netejar. Massons recomana desinfectar el fregall de rentar els plats al microones. Per fer-ho, es pot omplir un plat amb aigua, submergir-hi els fregalls, escalfar-los durant tres minuts a màxima potència i deixar-los refredar abans de fer-los servir de nou.
Caldria renovar-los com a mínim cada 15 dies. I, si ens preocupa el medi ambient, actualment hi ha una àmplia oferta de productes ecològics i biodegradables. “Les baietes de microfibra ara estan molt de moda i són tendència a TikTok, però cal parar atenció a les etiquetes, perquè s’han de rentar d’una determinada manera perquè mantinguin les propietats”, diu Callarissa.
Segons l’organitzadora Clara Massons, també som poc curosos amb les escombres i els cubells de les escombraries, que no es netegen prou sovint. Una escombra, segons els fabricants, poden durar fins a un any si es cuida i es neteja després de cada ús, tot i que dependrà del tipus de terra on s’utilitzi i de cada quant es faci servir. Caldria netejar-la després de cada ús: primer caldria eliminar les restes de pols i brutícia i, després de submergir-la uns minuts en aigua amb una mica de sabó i lleixiu, aclarir-la i deixar-la eixugar. Pel que fa a la fregona, els fabricants recomanen que caldria renovar-la mensualment. A més, per a un manteniment correcte, és recomanable posar-la en remull amb lleixiu diluït en aigua després de fer-la servir i deixar-la eixugar. “No pots escombrar el terra amb una escombra que està bruta perquè no estàs netejant, sinó embrutant. I el mateix a l’hora de fregar”, afegeix Callarissa.
Higiene al lavabo
Entre els objectes que solem recordar que hem de renovar quan ja gairebé són inservibles hi ha el raspall de dents, que segons els dentistes caldria renovar cada tres mesos o quan hem tingut una infecció o hem passat una malaltia. Els filaments dels raspalls de dents es debiliten i deformen a mesura que es fan servir i no poden eliminar la placa dental amb la mateixa eficàcia, a més dels bacteris i les restes de pasta de dents i aliments que s'hi van acumulant.
A l’hora de mantenir correctament aquest objecte, els dentistes recomanen aclarir-lo bé amb aigua, eixugar-lo i deixar-lo en posició vertical. “En algunes cases he vist una col·lecció de raspalls de dents deformats sobre el marbre del lavabo. Una desena de raspalls en famílies de quatre persones”, diu Massons, que aconsella llençar els que ja no es fan servir i mantenir aquest objecte d’higiene guardat en un armari per tal que no entri en contacte amb les partícules del lavabo. Una manera fàcil de no oblidar quan cal canviar el raspall és fer-ho a l’inici de cada estació de l’any.
Altres elements del lavabo que caldria netejar amb freqüència i mantenir en bones condicions són la cortina de la dutxa, que, en cas de tenir-ne, és recomanable rentar amb aigua calenta i una mica de sabó i deixar assecar a l’aire. El truc es troba en netejar-la de forma regular per tal que no calgui canviar-la per l’aparició de taques.
Roba interior i pijames
Entre els elements més descuidats de casa, els experts coincideixen en destacar la poca cura que moltes persones tenen de la roba interior i els pijames. “Crec que som poc curosos amb la renovació de sostenidors, calces i calçotets i pijames. Com que no els veu la gent del carrer, els aprofitem massa i els tenim foradats, descosits i fets malbé”, diu Massons. Tanmateix, Callarissa remarca que el problema principal no es troba en la vida útil de les peces, sinó en el seu manteniment: “Podem no tenir temps de netejar, però en el manteniment de la roba no tenim disculpa. És imprescindible llegir les etiquetes i seleccionar bé els materials. A vegades preval la idea que quan una cosa estigui malament ja la llençarem i en comprarem una de nova, però no tenir-ne cura provoca un gran impacte mediambiental”, diu l’expert en moda.
-
Raspall de dents
La recomanació d'odontòlegs és canviar-lo cada tres mesos.
-
Fregona
Per mantenir-la correctament, hauríem de posar-la en remull amb lleixiu diluït amb aigua després de fer-la servir i deixar-la assecar.
Segons els fabricants, el temps màxim d'ús és d'uns 20-30 dies en condicions normals.
-
Fregalls i baietes
Es recomana canviar-los un cop a la setmana en cas que estiguin molt deteriorats, o cada dues si no estan molt utilitzats.
Les baietes de microfibra es recomana canviar-les després de 300 rentades.
-
Escombra o raspall per netejar
Entre sis i un any és el temps que recomanen els fabricants i els cuides i neteges després d'utilitzar-los.
-
Escombreta del lavabo
Segons els experts, caldria netejar-la cada dia amb lleixiu i substituir-la cada sis mesos.
-
Estoreta de l'entrada de casa
Canviar-lo cada cinc anys seria el recomanable així com aspirar-lo setmanalment per reduir la quantitat de pols i altres elements externs que entren a casa.
-
Llençols i tovalloles
Tot i que no siguin objectes d'higiene, també els fem servir cada dia i sovint no els canviem tant com hauríem. És recomanable rentar-los entre 7 o 14 dies.
-
Roba de llit
La Fundació Nacional del Son recomana el següent programa de rentat per la roba de llit:
- Fundes de coixí i llençols: un cop a la setmana.
- Cobrellit: un cop cada dues setmanes o un cop al mes.
- Edredó: un cop cada dos o tres mesos.
- Mantes: un cop cada dos o tres mesos.
- Coixins: un cop cada quatre o sis mesos si es poden rentar.