Les carxofes, les protagonistes
Suplements20/01/2023
Carxofes farcides de vieira amb xips de carxofa
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, revela com cuinar-les a casa
Ingredients per a 4 persones
- 4 carxofes
- 2 vieires (o 2 llagostins o 2 gambes o 2 talls petits de rap)
- 1 llimona
- Oli d’oliva verge extra
- Oli de gira-sol (per fregir els xips de carxofa)
- Sal
Cargando
No hay anuncios
Per a la salsa:
- 1 cullerada de mel
- 1 raig de soja
- Pell de llima
Cargando
No hay anuncios
Elaboració
- Col·loqueu una cassola al foc amb aigua freda. Mentre espereu que bulli, netegeu les carxofes. Per fer-ho, talleu per la meitat una llimona i espremeu-la en un bol amb aigua. Després, de tres carxofes traieu-ne els troncs i les fulles exteriors més verdes. Talleu la part superior de les carxofes, de manera que us quedeu amb la meitat més tendra. En algunes carxofes trobareu que a l’interior hi ha un plomall: retireu-lo amb l’ajut d’una cullera. Tot seguit, submergiu-les al bol amb aigua i llimona.
- De la quarta carxofa no extraieu tot el tronc sencer. Deixeu-n’hi una part, peleu-la i feu la resta de passos: retireu les fulles exteriors i talleu la part de dalt.
- Quan l’aigua que teníeu a la cassola comenci a bullir, poseu-hi sal i bulliu les carxofes durant quinze minuts.
- Mentrestant, feu les xips de carxofa. Poseu una paella al foc amb oli de gira-sol a foc mitjà. Talleu la carxofa destinada a fer xips amb dos talls longitudinals i després feu-hi talls verticals. Les xips han de quedar molt finetes. Poseu-les dins un colador i enfarineu-les. Sacsegeu el colador havent-hi posat un plat a baix per extreure’n l’excés de farina.
- Quan l’oli sigui calent, aneu fregint les xips. Procureu que no es cremin, però sí que quedin torradetes. Prepareu un plat amb paper absorbent i a mesura que les aneu retirant de la paella aneu-les-hi posant. Saleu-les.
- Ara prepareu la salsa. Poseu en un bol una cullerada de mel i un raig de soja. Remeneu-ho bé perquè agafi textura de caramel líquid.
- Quan hagin passat els quinze minuts, retireu les carxofes procurant extreure'n l’excés d’aigua. Poseu-les en una safata per anar al forn. Poseu-hi per sobre les vieires a trossos amb una proporció de mitja vieira per carxofa. Poseu un raig d’oli d’oliva per sobre i pels costats i enforneu-ho a 220 ºC durant tres o quatre minuts com a màxim, que és el temps que necessita la vieira per coure's.
- Passats aquests tres o quatre minuts, traieu la safata del forn. Col·loqueu les carxofes en un plat i poseu-hi per sobre la salsa. Ratlleu-hi pell de llima i poseu-hi per sobre les xips de carxofa.
Cargando
No hay anuncios