Tots Sants

Castanyada de proximitat

Per Tots Sants torna la tradició de menjar castanyes torrades, moniatos cuits i panellets. Sorprenentment, la majoria de les castanyes que consumirem vindran de Galícia o importades de França o, fins i tot, de la Xina. Només un 2% hauran estat collides a casa nostra

Castanyada de proximitat

L’origen de la castanyada l’hem d’anar a buscar al segle XVIII, quan els campaners havien de tocar a difunts la nit de Tots Sants i alguns veïns s’hi acostaven i hi compartien dolços i vi dolç. Amb el temps, a aquestes llepolies s’hi van afegir les castanyes, un producte propi de la tardor, que van aconseguir ser les reines de la festa. Sorprenentment, la majoria de castanyes que consumim per la castanyada no són de proximitat. Moltes arriben del nord d’Espanya, de França o de l’Àsia.

L'empresa Castanya de Viladrau, instal·lada al Montseny, va néixer fa gairebé 14 anys i segueix sent l’única productora i comercialitzadora de castanyes a casa nostra amb certificat i registre sanitari. “És més fàcil portar castanya de fora que cuidar el territori. No pot ser que tinguem castanyers centenaris, patrimoni de casa nostra, i que estiguin abandonats. Per això vam començar a gestionar aquest tema”, explica Joaquim Solé, fundador de l'empresa. “El nostre objectiu principal és salvar els castanyers com a patrimoni, una cosa única que tenim al Parc Natural del Montseny, en el qual es concentren el 90% d’aquests arbres”. 

castanyes torrades

La temporada de la castanya va començar a mitjans d’octubre i els productors es mostren optimistes, ja que les condicions meteorològiques han sigut bones. “Estem collint una castanya molt maca, superhidratada i molt bona. Ha tingut les condicions que necessitava”, afirma Joaquim Solé, productor i responsable de Castanya de Viladrau. Els productors esperen superar les xifres de l’any passat, quan en van recol·lectar 16 tones.

Pel que fa al preu de la castanya fresca, Solé assegura que s’ha mantingut i oscil·la entre els 5 i 7 euros el quilo, tot i que sí que s’ha apujat el preu dels productes elaborats amb castanyes per l’increment del cost de l’energia.

Actualment, a Catalunya cada any s’importen més de 1.000 tones de castanyes provinents sobretot de Galícia, Castella i Lleó i Extremadura.

La castanya

Es tracta d’un fruit sec de baix contingut calòric (200 calories/100 g) i és una important font de fibra, minerals i vitamines.

fERRO

MAGNESI

fÒSFOR

POTASSI

cALCI

ZINC

b1

b2

c

b3

b6

Carbohidrats

52%

45%

Aigua

1,7%

Proteïnes

1,3%

Greixos

5-7 €/kg

MAGNESI

ZINC

fERRO

POTASSI

fÒSFOR

b2

b1

cALCI

c

b3

b6

5-7 €/kg

Carbohidrats

52%

45%

Aigua

1,7% Proteïnes

1,3% Greixos

MAGNESI

ZINC

fERRO

POTASSI

fÒSFOR

b1

cALCI

b2

c

b3

b6

5-7 €/kg

Carbohidrats

45%

52%

Aigua

1,7 % Proteïnes

1,3% Greixos

El castanyer

El castanyer va ser portat a Catalunya pels romans, però no va ser fins al segle XVIII que se’n va popularitzar el fruit. A partir de llavors, la fusta també va guanyar importància fins a finals del segle XX, quan s’inicia la decadència de les explotacions a causa de diverses patologies com el xancre, la disminució de l’ús de la fusta de castanyer i la importació de fusta d’alta qualitat des de França a preus més competitius.

El castanyer

(Castanea sativa)

és un arbre de la família de les fagàcies com el roure, l’alzina o el faig, i la majoria d’exemplars que viuen a Catalunya han sigut introduïts i afavorits per a l’explotació. Pot arribar a fer entre 20 i 35 metres d'altura i la seva floració es produeix cap al maig o el juny, i els fruits es recullen a la tardor

Mostra de fusta de castanyer

El castanyer

(Castanea sativa)

és un arbre de la família de les fagàcies com el roure, l’alzina o el faig, i la majoria d’exemplars que viuen a Catalunya han sigut introduïts i afavorits per a l’explotació. Pot arribar a fer entre 20 i 35 metres d'altura i la seva floració es produeix cap al maig o el juny, i els fruits es recullen a la tardor

Mostra de fusta de castanyer

El castanyer

(Castanea sativa)

és un arbre de la família de les fagàcies com el roure, l’alzina o el faig, i la majoria d’exemplars que viuen a Catalunya han sigut introduïts i afavorits per a l’explotació. Pot arribar a fer entre 20 i 35 metres d'altura i la seva floració es produeix cap al maig o el juny, i els fruits es recullen a la tardor

Fusta de castanyer

Els porcs senglars, lladres nocturns

Aquests animals s’han convertit en un problema fins al punt que alguns productors han decidit collir les castanyes a la tarda per evitar que, a la nit, quan l’animal surt a menjar, n’hi hagi més a terra. “Hi ha més massa forestal i aquest any no han fet batudes. El senglar és el que cull més castanyes de tots”, diu Solé. 

On trobar castanyers

Aquest arbre necessita un ambient fresc i més de 600 o 700 litres d’aigua per metre quadrat a l’any, i és per això que a casa nostra es concentra a les comarques d’Osona i la Selva. N'hi ha poblacions extenses sobretot al voltant del massís del Montseny i les Guilleries, al Parc del Montnegre i el Corredor, a les Alberes i a la serralada Transversal, a més de punts del pla de Girona. També se’n poden trobar puntualment a l’interior de Tarragona, cap a les muntanyes de Prades.

les Alberes

Serralada Transversal

les Guilleries

Girona

Montseny

Montnegre i el Corredor

Serra de Prades

1

2

3

4

5

6

7

Les Alberes

Serralada Transversal

Les Guilleries

Girona

Montseny

Montnegre i el Corredor

Serra de Prades

1

2

3

4

5

6

7

Les Alberes

Serralada Transversal

Les Guilleries

Girona

Montseny

Montnegre i el Corredor

Serra de Prades

Mirar però no tocar

Al Parc Natural del Montseny trobem els castanyers més longeus de Catalunya i s’hi concentren un 90% del total d’aquests arbres al territori.

El 80% del parc és de titularitat privada, s’hi pot passejar però no endur-se’n les castanyes.

Tres consells per gaudir de la protagonista de la tardor

No comprar-les a granel

Han d’anar amb una malla, amb el nom de l’empresa, un registre sanitari, un codi de barres i una data de caducitat

Millor consumir-les al moment

Les castanyes tenen una part important d’aigua i, per tant, s’han de guardar a la nevera com a màxim 15 dies

Com escollir-les?

Han de tenir un color brillant i han de pesar, perquè voldrà dir que estan ben hidratades

No comprar-les a granel

Han d’anar amb una malla, amb el nom de l’empresa, un registre sanitari, un codi de barres i una data de caducitat

Com escollir-les?

Han de tenir un color brillant i han de pesar, perquè voldrà dir que estan ben hidratades

Millor consumir-les al moment

Les castanyes tenen una part important d’aigua i, per tant, s’han de guardar a la nevera com a màxim 15 dies

No comprar-les a granel

Han d’anar amb una malla, amb el nom de l’empresa, un registre sanitari, un codi de barres i una data de caducitat

Com escollir-les?

Han de tenir un color brillant i han de pesar, perquè voldrà dir que estan ben hidratades

Millor consumir-les al moment

Les castanyes tenen una part important d’aigua i, per tant, s’han de guardar a la nevera com a màxim 15 dies

Com coure-les

Un cop preparades podeu fer-les:

Primer de tot, és recomanable fer un tall a les castanyes i deixar-les com a mínim dues hores en remull. Si és possible, deixeu-les tota la nit a l’aigua, perquè s’hidratin bé i siguin més fàcils de pair

Torrades a la flama

És el mètode tradicional, cuites a la flama

en una paella foradada. Queden molt

gustoses

Bullides

En aquest cas no cal remullar-les. Bulliu-les uns 20 minuts. Quan faltin un parell de minuts podeu afegir-hi un polsim de comí i un raig d’anís

Al microones

Poseu-ne unes quantes en un recipient de silicona per a microones, que tingui tapa per mantenir el vapor a dins. Coeu-les 2 o 3 minuts a la màxima potència

Precaució a l’obrir pel vapor

concentrat!

Al forn

Poseu-les sobre paper sulfuritzat i coeu-les uns 30 minuts a 180 ºC

Primer de tot, és recomanable fer un tall a les castanyes i deixar-les com a mínim dues hores en remull. Si és possible, deixeu-les tota la nit a l’aigua, perquè s’hidratin bé i siguin més fàcils de pair

Un cop preparades podeu fer-les:

Torrades a la flama

És el mètode tradicional, cuites a la flama en una paella foradada. Queden molt gustoses

Bullides

En aquest cas no cal remullar-les. Bulliu-les uns 20 minuts. Quan faltin un parell de minuts podeu afegir-hi un polsim de comí i un raig d’anís

Al microones

Poseu-ne unes quantes en un recipient de silicona per a microones, que tingui tapa per mantenir el vapor a dins. Coeu-les 2 o 3 minuts a la màxima potència

Precaució a l’obrir pel vapor

concentrat!

Al forn

Poseu-les sobre paper sulfuritzat i coeu-les uns 30 minuts a 180 ºC

Primer de tot, és recomanable fer un tall a les castanyes i deixar-les com a mínim dues hores en remull. Si és possible, deixeu-les tota la nit a l’aigua, perquè s’hidratin bé i siguin més fàcils de pair

Un cop preparades podeu fer-les:

Torrades a la flama

És el mètode tradicional, cuites a la flama en una paella foradada. Queden molt gustoses

Bullides

En aquest cas no cal remullar-les. Bulliu-les uns 20 minuts. Quan faltin un parell de minuts podeu afegir-hi un polsim de comí i un raig d’anís

Al microones

Poseu-ne unes quantes en un recipient de silicona per a microones, que tingui tapa per mantenir el vapor a dins. Coeu-les 2 o 3 minuts a la màxima potència

Precaució a l’obrir pel vapor

concentrat!

Al forn

Poseu-les sobre paper sulfuritzat i coeu-les uns 30 minuts a 180 ºC

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
moc

Font: Castanyes de Viladrau i elaboració pròpia

stats