Novetat

El Celler de Can Roca obre un restaurant a Escòcia

Serà dins la destil·leria de whisky de Macallan, obrirà el 30 d'octubre i es dirà Time Spirit

L'espai que ocuparà el nou restaurant dels Germans Roca a la destil·leria Macallan.
08/10/2024
2 min

Sant SebastiàJoan Roca va acabar la seva intervenció d’ahir al congrés San Sebastián Gastronomika donant una notícia. “Us haig de donar una primícia. Hem dit sempre que no obriríem un restaurant en un altre lloc del món... Doncs ho farem”, va afirmar el cuiner gironí. El nou restaurant serà a Escòcia, a Speyside, on hi ha la destil·leria de whisky Mcallan. Obrirà les portes el 30 d’octubre i es dirà Time Spirit Mcallan - Celler de Can Roca. El nom no fa tant referència a l’Esperit Roca, l'espai obert pels germans al castell de Sant Julià, com a la necessitat d’envellir del whisky. “És l’esperit del temps. El temps és la base de Macallan”, explica Joan Roca a l’ARA. Fa un any que els germans treballen amb discreció per poder obrir aquest projecte. El cuiner que es farà càrrec del restaurant, que és escocès, ha estat formant-se a Girona i l'equip ja està llest per començar.

“Perquè nosaltres obrim un restaurant fora de Girona fa falta que ens festegin durant dotze anys, com ha fet Macallan”, diu de broma Joan Roca. Ha admès que han decidit tirar endavant el projecte perquè els “ve de gust”, perquè Macallan fa 200 anys i perquè han entès “que ara era el moment”. La relació de la destil·leria amb els germans ve de molt lluny. Van començar a treballar plegats el 2012, "quan no érem número 1", puntualitza Joan Roca, i la col·laboració els ha portat a fer un llibre, un documental i destil·lats. És per això que el cuiner diu que aquest cas serà únic. “Només ho fem aquesta vegada, no vol dir que això obri la veda. És un cas excepcional a causa d'una relació que tenim i que ens ha permès créixer. I també perquè és una marca top amb qui compartim valors d’excel·lència, de compromís i de les coses ben fetes. Ens trobem còmodes amb ells, per això ens hi hem embarcat", explica.

El restaurant, que tindrà capacitat per a 30 comensals, s'ubicarà a la regió de les Highlands, on hi ha la majoria de destil·leries. “Ens integrarem en el paisatge d’Escòcia. Treballarem amb els productes escocesos, però amb les nostres tècniques”, ha detallat respecte a l'oferta gastronòmica. Volen que sigui un homenatge a la cultura escocesa. Hi haurà, esclar, maridatges amb whisky i amb vins de Jerez, ja que a la destil·leria fan servir botes on abans hi ha hagut Jerez per envellir el whisky. I també perquè Macallan ha adquirit alguns cellers de Jerez i ara els té en propietat. No serà un restaurant de cuina tradicional escocesa, però a la pregunta de si s'hi serviran haggis, el cuiner ha respost que s'hi podrà trobar “una interpretació” del plat tradicional escocès.

Així doncs, els gironins sumen aquest restaurant a la llista de locals que tenen, com l’última obertura, el bar de vins Vii, a Girona. El cognom Roca genera molt d'interès en tots els projectes que lideren. Com a dada a tenir en compte, Joan Roca ha explicat que el 2023 van tancar l’any amb 129.000 persones en llista d’espera per visitar El Celler de Can Roca.

stats