El consum de sucres és un fet molt arrelat entre els nostres infants, fins al punt que s’està convertint en un problema greu de salut per a molts nens i nenes i en una gran preocupació en l’entorn de la salut pública, però les autoritats sanitàries no estan actuant amb rotunditat i falta informació. “La indústria que hi ha al darrere del sucre és molt potent i fa que des de petits s’acostumin a aquest gust dolç que actua en el cos com una droga, però també podem educar el seu paladar, i veure com es van transformant és molt xulo”, explica Anna Grífols, nutricionista col·legiada i especialista en nutrició infantil.
L’estudi PASOS (Physical activity, sedentarism and obesity of spanish youth), coordinat des de la Gasol Foundation el 2019, i del qual s'està elaborant la segona edició, indica que el nivell mitjà d’adherència a la dieta mediterrània és de 6,75 punts entre els menors de 8 a 16 anys. Malauradament, altres xifres no són tan positives: “8 de cada 10 menors no compleixen la recomanació de menjar 4 peces de fruita al dia, i només 3 de cada 10 mengen dues verdures o més diàriament”, expliquen des de la Gasol Foundation, dedicats a la lluita contra l’obesitat infantil. I continuen: “En general, el percentatge de població infantojuvenil que declara tenir hàbits no saludables com saltar-se l’esmorzar, esmorzar brioixeria industrial, menjar almenys una vegada a la setmana en un establiment de menjar ràpid o consumir diàriament dolços o llaminadures és molt més elevat del que seria desitjable i recomanable”.
La tendència ens porta a un consum excessiu d’aliments rics en sucres simples perquè ho tenim a l’abast, és fàcil i crida l'atenció als infants. “La gran responsabilitat la tenim els pares, que des de ben petits els donem cereals, galetes o les farinetes de bebè, que són una autèntica bomba de sucre”, afirma Anna Grífols. Comprar brioixeria industrial, begudes ensucrades com els sucs de pot o menjar processat és una manera fàcil, ràpida i barata d’alimentar els infants, però queda molt lluny d’una alimentació saludable per al present i el futur d’aquestes criatures.
Educar el paladar
Des de la Gasol Foundation afirmen que existeixen "activitats en les quals menjar saludable és divertit" i donen algunes idees com planificar els menjars plegats, involucrar els nens i nenes en la compra i la cuina i aprofitar els àpats perquè sigui un moment familiar en què gaudir de la companyia i els aliments. La Gemma Rica, mare de tres infants de 12, 14 i 16 anys, afegeix: “Sempre me’ls he posat a la cuina i ara, a vegades, ja es preparen ells el menjar; això ha estat una gran arma per evitar que a casa entrin processats i hagin après a menjar de manera saludable”.
Una gran notícia és que el paladar s’educa i, de la mateixa manera que s’han acostumat a menjar sucres simples, també es pot aconseguir que això canviï. “Els nutricionistes aconsellem que ja des que comencen amb l’alimentació complementària, els deixem provar tot el que tinguem en els nostres plats si ens ho demanen. Moltes vegades alguns aliments com la verdura no és que no els agradi, sinó que no l’han tastat. La primera vegada que s’ho posin a la boca faran una cara estranya, però si els hi anem donant ho acabaran acceptant i incorporant de manera natural”, explica Grífols.
No es tracta d’obligar o d’omplir-los grans plats amb aquests aliments, sinó d'anar-los introduint de manera progressiva i en formats diferents; per exemple, si no els agrada el carbassó o la carbassa, es pot provar en forma de crema o de puré.
Potser els àpats en els quals costen més de controlar aquestes ingestes són els esmorzars i els berenars, però hi ha alternatives: “A casa sempre hem esmorzat cereals sense sucre i sense refinar amb llet o iogurt i entrepà a l’escola. A les tardes, si tenen entrenament, també entrepà, i si no fruita; mai s’han queixat, tot al contrari”, comenta la Gemma Rica. I afegeix: “Cal remarcar que sempre he estat molt intransigent en aquest aspecte i he sabut dir no quan tocava i oferir-los alternatives divertides i bones”.
L’estiu és una època molt propensa a trencar rutines i a fer un excés d’aquests productes, però també podem trobar altres opcions com, per exemple, fer crema de cacau casolana amb avellanes, dàtils i cacau pur o macedònia de fruites, que, a més, és divertida, fàcil de preparar, nutritiva i refrescant.
Ara bé, això no implica que mai es puguin consumir aquests tipus de productes: “Tenim concessions i els diumenges esmorzem coca de forner i a l’estiu els deixo menjar un gelat, però ells saben que són dies especials i que no pot formar part de la seva alimentació diària”, sentencia la Gemma Rica.
Les conseqüències dels sucres simples
Molts aliments porten hidrats de carboni, que poden ser complexos o simples. D'aquests últims en diem sucres perquè arriben molt ràpid a la sang i en pugen els nivells. Quan els hidrats van lligats a la fibra, com les verdures o fruites, o a les proteïnes, com els llegums, aquests nutrients alenteixen la digestió i no causen una concentració tan gran de sucre a la sang.
Els sucres simples: refrescos ensucrats, llaminadures, cremes de cacau comercials o embotits comercials “no aporten cap altre nutrient, així que van directament a la sang i puja molt la concentració de sucre". "El pàncrees ha de treballar molt per enviar insulina i reduir-la. Quan aquest fet és repetitiu provoquem que el pàncrees arribi a fallar i tenim més predisposició a patir diabetis infantil o en l’edat adulta”, explica Anna Grífols.