Quatre consells per reduir els efectes de l'al·lèrgia al volant
L'arribada de la primavera implica l'aparició de moltes al·lèrgies que poden ser perilloses a l'hora de conduir
L’arribada de la primavera sol venir acompanyada pel bon temps i per uns paisatges idíl·lics, especialment en forma de camps florits. Però aquesta floració amaga un gran inconvenient: l’aparició de les al·lèrgies. En efecte, les parietàries, les gramínies, els pins, els plataners o els xiprers (entre d’altres) són les plantes i arbres que més quantitat d’al·lèrgies provoquen, i la manca de precipitacions que acusem gairebé de forma sostinguda any rere any no ajuda a evitar que el pol·len s’escampi per tot arreu.
Més enllà de la incomoditat que suposa patir els efectes de l’al·lèrgia al pol·len, el cert és que quan es tracta de conduir aquests efectes poden passar d'una simple incomoditat a un veritable perill. Per aquest motiu avui us expliquem quatre consells per reduir els efectes de l’al·lèrgia al volant.
Quins són els símptomes de l’al·lèrgia?
D’entrada, centrem-nos en identificar quins són els símptomes de l’al·lèrgia per poder entendre per què pot arribar a ser perillosa a l’hora de conduir. Normalment, els símptomes més habituals d’aquesta afecció són la congestió nasal, la irritació dels ulls o de la gola, les picors a la pell, el llagrimeig, els esternuts, la fatiga o fins i tot els problemes respiratoris.
Alguns estudis apunten que el risc de patir un accident de trànsit patint aquests símptomes pot augmentar en més d’un 30%. I és que, segons indica la DGT, esternudar durant uns cinc segons circulant a 90 km/h suposa avançar durant més de 125 metres sense estar pendent de la carretera. Si a més aquest primer esternut va acompanyat d’algun altre, la distància es multiplica. Repassem què podem fer per minimitzar els riscos tant com sigui possible a l’hora de conduir amb al·lèrgia.
Consells per reduir els efectes de l’al·lèrgia al volant
- Consulta els nivells de pol·len: pot semblar molt bàsic, però si tenim l’oportunitat de decidir quan volem realitzar els desplaçaments és recomanable consultar els nivells de pol·len de l’ambient per evitar les zones amb més presència d’aquest element. Hi ha diverses pàgines web on es pot consultar aquesta informació, però el que és comú a tot arreu és que tant els matins com els vespres són els moments del dia en què es produeix una concentració més gran de pol·len.
- Fes servir ulleres de sol: el pol·len està present a l’aire, de manera que no només el respirem sinó que també hi estem en contacte. Això pot provocar irritació a la pell i als ulls, i per tant fer servir ulleres de sol pot ajudar-nos a protegir els ulls dels al·lèrgens i reduir el llagrimeig. A més, en línies generals, al volant és recomanable conduir amb ulleres de sol sempre que les condicions meteorològiques ho requereixin.
- Si has de prendre antihistamínics, sempre sota control: quan tenim una al·lèrgia i ens afecta en el nostre dia a dia el metge ens acostuma a receptar uns fàrmacs, anomenats antihistamínics, que són capaços gairebé d’eliminar els símptomes. Per contra, entre els efectes secundaris més destacats d’aquests medicaments hi trobem l’aparició de la somnolència. Com que es tracta d’una afectació que pot arribar a ser fatal al volant, és importantíssim no automedicar-se i preguntar al metge quins fàrmacs són els millors per evitar adormir-nos al volant.
- Prepara el cotxe per evitar el pol·len: el darrer consell per reduir els efectes de l’al·lèrgia al volant no té tant a veure amb els ocupants del vehicle en si com amb el mateix vehicle. I és que entre els nombrosos filtres que incorporen els cotxes n'hi ha un que s’anomena, literalment, filtre antipol·len. I, com és evident, del seu estat en depèn si el sistema de ventilació deixa entrar més o menys pol·len a l’habitacle. En general, aquest filtre es canvia cada dos anys, la qual cosa es pot combinar amb consells més simples, com mantenir les finestres tancades o netejar el vehicle assíduament per evitar els efectes no desitjats de les al·lèrgies al volant.