30/09/2022

La dona del salt

Manuel Baixauli, membre del jurat del Premi Pollença, degué posar en contacte Glòria de Castro amb els editors de Periscopi, que han acabat publicant L’instant abans de l’impacte, mereixedora del Premi Llibreter 2022 de Literatura Catalana. És una història que es va acabar de confegir al bar del poliesportiu de Sineu per part d’una autora resident a Llubí d’ençà que va abandonar la feina i se’n va anar a raure al 'paradís' de Mallorca. 

Novel·la biogràfica sobre la crisi de la dècada dels quaranta marcada per la criança dels fills i una feina on li fan el buit i l’assetgen sense lliurar-li cap encàrrec. Constantment li fan mòbing fins que arriba l’hora de plegar. La literatura, un cop més, compleix tanmateix amb la seva funció terapèutica. Glòria de Castro aprofita aquest temps mort laboral bo i desant a l’ordinador de l’oficina una carpeta amb el nom comú de 'Tràmits' per no aixecar cap mena de sospita. En realitat, hi anava buidant tot el que li passava pel pap fins a donar lloc a aquesta novel·la molt irònica i un punt poca-solta escrita sota un embolcall dietarístic. Cada entrada arranca amb un 'no' programàtic. 

Cargando
No hay anuncios

La protagonista, enamorada i gràvida, de devers 35 anys, havia entrat a treballar com a redactora de publicitat a Madrid a una empresa que tenia de client una companyia de telefonia francesa –que no passin ànsia els primers, Leo Burnett, que se’ls esmenta als agraïments! Literatura feminista militant com una cançó de Roba Estesa. Una denúncia del patriarcat sord que ni veu les dones –almenys les reivindicatives com ella– ni se les escolta; és veritat que hi va entrar sense avisar-los del seu estat, però els maldecaps començaren quan, després de dues baixes per maternitat, va sol·licitar la reducció de jornada per cura dels fills a uns caps anticonciliadors, que només representen baules d’una cadena, perquè a sobre d’ells n’hi ha uns altres i uns altres i al capdamunt de tot plegat les grans multinacionals. El que trontolla aquí és tota la farsa de la societat del benestar. Realment, la feina, que de tant en tant torna a supurar, al principi semblava que esdevindria central, però llibre endins acaba passant a un segon pla; en aquest moment, l’interès es desplaça dins la llar, la relació amb la seva parella, Horacio, i la dificultat de conciliar la vida laboral i familiar en un món globalitzat. Una novel·la molt trending però gens tòpica.