Salut

Per què a les dones els costa més dormir?

Si et despertes massa sovint o sents que el teu son no és reparador cal buscar ajuda

Una persona al llit, mentre mira la pantalla del mòbil
Lisa L. Lewis / The New York Times
05/07/2023
4 min

Nova YorkÉs habitual tenir problemes per dormir. I no només per aconseguir-ho, sinó també per mantenir el son, especialment a mesura que ens fem grans, i més en el cas de les dones. D'acord amb els estudis científics que han investigat sobre el tema, per a elles les dificultats poden ser encara majors que per als homes.

En una enquesta recent de la Fundació Nacional del Son, es feia palès com les dones eren molt més propenses a reportar dificultats per quedar-se adormides. Aquests problemes "poden aparèixer ja en la pubertat i continuar durant tota l'edat adulta", assenyala Fiona Baker, directora del Programa de Recerca de la Son a SRI International, un institut californià sense ànim de lucre. A més, segons els especialistes, això podria ser resultat d'una sèrie de factors que poden ser biològics, psicològics i socials. Tot i això, la bona notícia és que existeixen hàbits que ens poden ajudar.

Per què les dones?

Baker explica que, durant els anys reproductius, els canvis hormonals en el cicle menstrual poden provocar canvis en l'estat d'ànim, com ara ansietat i depressió, i símptomes físics, com ara còlics o sensibilitat als pits. Tots aquests factors poden alterar el son. Els símptomes durant l'embaràs —com les nàusees, la necessitat d'orinar amb freqüència, l'ansietat i la incomoditat generalitzada, depenent del trimestre— "també poden desencadenar trastorns del son", diu Shelby Harris, professora adjunta de neurologia i psicologia a l'Escola de Medicina Albert Einstein de Nova York. Això passa especialment durant el primer i el tercer trimestre.

A més, també hi ha l'alteració del son que apareix quan tenim un fill, i que pot prolongar-se molt temps fins que el nounat ja dorm durant tota una nit sencera. De vegades, el “cervell de les dones està gairebé entrenat per sentir el nen”, explica l'especialista. Aquest fet pot donar lloc a un patró d'hipervigilància i capacitat de resposta que dificulta el fet de poder dormir bé i de forma regular.

Les hormones tornen a tenir un paper primordial durant els anys pròxims —i posteriors— a la menopausa. Baker assegura que fins al 80% de les dones "comencen a tenir fogots en la perimenopausia" (més o menys els quatre anys de transició a la menopausa) i que poden prolongar-se durant diversos anys més. Per a prop del 20% de les dones, aquests fogots són prou freqüents i intensos fins al punt de pertorbar-los el son. Les dones postmenopàusiques també tenen més risc de desenvolupar apnea obstructiva del son, la qual apareix quan els músculs de les vies respiratòries es relaxen i impedeixen momentàniament la respiració, cosa que pot propiciar despertar-se freqüentment a la nit.

“I una vegada més… les hormones”, aclareix Baker. És probable que l'augment de pes relacionat amb la menopausa i l'envelliment també incideixi en el risc de desenvolupar apnea del son, igual que els canvis del to muscular que s'associen a l'edat i la redistribució del pes corporal.

Les dones també tenen més risc de desenvolupar algunes malalties mentals, com l'ansietat i la depressió, fet que pot agreujar els problemes de son. D'acord amb una enquesta de Gallup publicada al maig, el percentatge de dones que deien tenir depressió o estar seguint un tractament per aquest motiu era més del doble que el dels homes. A més, el departament de Salut i Serveis Humans assenyala que, al llarg de la seva vida, les dones també tenen més del doble de probabilitats que els homes de rebre un diagnòstic de trastorns d'ansietat al llarg de les seves vides.

Com millorar el son

Però hi ha algunes solucions eficaces per millorar el son. Molts especialistes asseguren que la teràpia cognitiva conductual per a l'insomni (o CBT-I, per la seva sigla en anglès) és el millor tractament. S'ha demostrat que seguint-la millora la qualitat del son i disminueixen els símptomes de la depressió, ja que utilitza una sèrie de tècniques cognitives i conductuals: identificar i reformular patrons de pensaments negatius, practicar l'atenció plena, fer un seguiment del son i canviar els horaris per anar-se'n a dormir.

Baker assegura que la teràpia de reemplaçament hormonal, que consisteix en compensar la pèrdua d'hormones durant la transició de la menopausa, es considera la manera més eficaç de tractar els fogots. Això sí, actualment es recomana “prendre'n la menor dosi durant el mínim temps possible”, explica la investigadora, ja que seguir aquest tractament pot tenir uns certs riscos.

Finalment, és important recordar que és normal que el son variï d'una persona a una altra i d'una nit a una altra. A més, despertar-nos després que ens hàgim quedat adormits no significa necessàriament que tinguem cap mena de problema. “Tots ens despertem a mitjanit”, afegeix Harris: “Només que algunes persones ho recorden més que unes altres”. Despertar-te una o dues vegades durant la nit no és problemàtic si pots tornar-te a adormir al cap de 10 o 15 minuts, però “si tens dificultats per quedar-te adormit, et despertes massa sovint o sents que el teu son no és reparador, cal buscar ajuda", recomana l'especialista.

Harris explica que la Societat de Medicina Conductual del Son té una llista d'especialistes formats en CBT-I i que la Societat Nord-americana de la Menopausa compta amb una base de dades de professionals de la salut capacitats en l'atenció perimenopàusica. I puntualitza que si es tenen problemes d'apnea del son caldrà recórrer a algun especialista en medicina del son. El gran consell que donen tots els científics que treballen amb el son és: no hem de patir en silenci, sobretot si el problema pot tenir solució.

stats