A la recerca de la cuina catalana

Eivissa i Formentera: 5 llocs on menjar i dormir que hi canten els àngels

Us proposem un viatge gastronòmic entre les dues Pitiüses

L'arròs de gambes de Can Carlitos, mentre es pon el sol, un dels restaurants del cuiner Nandu Jubany
5 min

El cuiner Nandu Jubany ha encunyat una expressió, a còpia de videorecepta d’Instagram, per assegurar que la recepta que explica és bona i saborosa: “Hi canten els àngels”, diu. I just és la frase que li manllevem per fer la ruta d’estiu entre les illes d’Eivissa i de Formentera, on el cuiner de Calldetenes ja té quatre restaurants de referència. Ara bé, a les dues illes també hi han aterrat altres cuiners i restauradors de referència, com Carles Abellan i el seu fill, Tomàs Abellan. I, per reblar-ho, les dues illes són capdavanteres en cuina de vegetals i de peixos, especialment, que tant es poden trobar als xiringuitos arran de mar (preneu nota d'Es Caló a Eivissa i dels xiringuitos a la platja de Migjorn a Formentera) com a les cuines dels hotels més exquisits. 

Comencem per Eivissa

1.
Casa Linda

L'oasi dels germans Tomàs Abellan i Julia Navarro.

Alguns plats de Casa Linda

El restaurant Casa Linda està situat dins de l’hotel rural Jardins de Palermo, a la població de Sant Josep. A dos minuts caminant del centre del poble, el restaurant està emmarcat per un camí vegetal que desemboca a Casa Linda, que és a l’aire lliure, amb taules de fusta, parades amb estovalles de vímet i gerres d’aigua de ceràmica eivissenca. Com a sostre, garlandes de llum que atorguen al restaurant un aire de nit única, gairebé es podria dir de pel·lícula italiana. I llavors els cambrers porten la carta. De primer servei, aigua, vins, cerveses o còctels, que es poden escollir sense alcohol. Entre els plats per escollir, seitons marinats, tàrtar de tomàquet (servit dins d’un bol que reposa dins d’un altre on hi ha glaçons petits), biquinis de sobrassada (atenció als amants d’aquest clàssic illenc, perquè aquest és de nivell), serviola crua amb vinagreta d’Eivissa i truita oberta d’espàrrecs, amb gambes i el seu corall. A tot això no hi falta el pa amb tomàquet, ben sucat i amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra. De fons, un cantant, que toca en directe grans èxits de la història de la cançó. I quan l’àpat s’acaba, els més llaminers tenen postres refrescants, com maduixes amb gelat de llet d’ovella i nata amb vainilla, en homenatge al restaurant La Barra de Barcelona. També es pot optar per prendre un còctel a la vora de les piscines, que gairebé flanquegen el restaurant a l’aire lliure, dirigit per Julia Navarro com a cap de sala i el seu germà, Tomàs, com a restaurador. Un equip guanyador, com ja han demostrat als seus dos restaurants de Barcelona, Bar Alegria i Casa Luz. Com que Casa Linda està situada dins d’un hotel, el Jardins de Palermo, una bona recomanació és quedar-s’hi a dormir. Les habitacions estan situades al voltant d’una de les dues grans piscines, i estan dissenyades amb tots els detalls de disseny i de confort. I de fons, l’entorn rural d’Eivissa. 

2.
Can Lluc

Bona cuina i millor descans.

Un dels jardins de les habitacions

Can Lluc, situat a dos quilòmetres de la població de Sant Rafel, és la demostració que la ruralia és un luxe, el que ofereix més confort. Per una banda, el restaurant és una aposta segura per menjar plats vegetals (l’amanida de tomàquet té un reclam ben guanyat) i peixos, que cuinen a l’estil que es prefereixi. Per l’altra, les habitacions, pensades com a oasis de repòs tant a l’interior com a l’exterior, perquè cada una té jardí amb llits, protegits amb espais d’ombra, per passar-hi el dia i la nit. A més, un dels espais més bells de Can Lluc és el chill-out, situat dalt d’un petit turó, encarat per veure la posta de sol. I entre les novetats, Can Lluc oferirà aviat noves habitacions, amb piscina pròpia, que declinaran amb més exactitud els conceptes d’hospitalitat i confort. Un encert, tot plegat, que neix d’una família, Tina i Lucas, que treballen diàriament perquè Can Lluc sigui cada dia millor. 

Seguim per Formentera

Caldrà agafar un ferri al port de la població d’Eivissa que transporta en trenta minuts i per un import de 30 € a Formentera. Qui tingui pensat moure’s per Formentera amb moto, té la possibilitat de llogar-la a Eivissa i demanar des del moment de contracte del lloguer que sigui una moto que pugui pujar al ferri. O bé també es pot llogar a Formentera mateix, on també hi ha moltes empreses de lloguer de motos i de cotxes. 

3.
Can Carlitos

Un arròs davant del mar per ser feliç.

Els escamarlans

El segell Nandu Jubany està lligat a l’excel·lència. Cuina catalana, ben feta, de qualitat, amb bon producte i que es menja en un entorn que sembla dibuixat per un artista: davant del mar. A l’hora de fer la reserva de la taula, es pot demanar les hores per veure la posta de sol, tot un espectacle, que té lloc davant per davant de les taules de Can Carlitos, i que desperta escenes romàntiques i clics de fotografies. Si l’escenari, doncs, és artístic, a taula els plats estan al mateix nivell. Per començar, les taules estan parades amb uns plats blancs dibuixats amb raors, els famosos lloritos, que tenen una temporada tan efímera com saborós és el seu gust. Damunt dels plats, uns tovallons generosos de quadradets blancs i negres. Els gots, de color blau intens. Un bol de vímet per al pa de pagès. L’àpat pot començar amb plats triats a la carta o bé amb un menú, de 68 €, que fa un viatge pels millors plats de tota la carta. Potser és la millor opció per conèixer en un dia Can Carlitos. I amb el menú arriben els escamarlans, les albergínies, les amanides de tomàquet, els arrossos de gambes, que són un punt i a part en els arrossos que s’hagin menjat abans. Per maridar-ho tot plegat, es pot triar una sangria, que els cambrers preparen davant dels comensals, amb una ampolla de vi que es pot demanar segons el gust.

4.
Es Mal Pas

Situat dins del Paraíso de los Pinos.

Gambes amb ajoblanco

Prop del cap de Barbaria, el restaurant Es Mal Pas està situat dins de l’hotel-apartaments Paraíso de los Pinos. A la carta, un ajoblanco amb gambes i flors, de primer plat, i de segon un arròs caldós, que els cambrers serveixen dins d’una cassola de ferro tancada, que destapen quan arriben a taula. De postres, fruita de temporada, i de sobretaula, piscines i jacuzzis a l’aire lliure, amb matalassos protegits per l'ombra i supervisats per un vigilant. Una tria de les bones. 

5.
Casa Natàlia

El secret conegut de Carles Abellan.

Un dels plats de Casa Natàlia

El cuiner Carles Abellan és conegut pels restaurants de Barcelona, actualment Tapes 24, al carrer de Diputació i a l’avinguda Diagonal. Ara bé, al bell mig de l’illa de Formentera, a la població de Sant Ferran de Ses Roques, hi té obert Casa Natàlia. Coneixedor com és de l’illa, on té casa des de fa anys, Abellan i la Natàlia han creat una carta que suposa un viatge pels sabors més intensos de la nostra cuina. Però comencem pel principi. La taula de fusta està parada amb un plat blanc decorat amb garlandes blaves, i un tovalló de cotó blanc que té gravat en color blau cel el nom del restaurant, Casa Natàlia. Els gots d’aigua, blancs, gravats, bonics. Al servei, la mateixa Natàlia i el maître expliquen els plats de la carta i els suggeriments del dia. Per començar, pa de coca sucat amb tomàquet i oli d’oliva verge extra. Després una amanida d’albergínia amb sobrassada, formatge parmesà i pipes de gira-sol. Per continuar, un bacallà amb samfaina i unes fulles d’alfàbrega, que serveixen amb la mateixa cassola, i que desprèn les millors aromes concentrades de la Mediterrània. I per maridar-ho tot plegat, vins de l’illa de Formentera, que la Natàlia explica amb passió. Una recomanació: el vi dolç Lliri, fet amb la varietat malvasia, i que té dibuixada a l’etiqueta el lliri de mar que creix a la sorra de les platges. De postres, maduixes amb xocolata. I per continuar la nit, sota la sala principal de Casa Natàlia obre les portes per a l’after dinner el Charly’s Club, el local on prendre una copa i escoltar música en directe, que compta fins amb un reservat per fer-hi karaoke.

stats