Oci
Suplements21/01/2023

Elastik: un salt immersiu per sobreviure a la pandèmia

La història de l'emprenedor de Mataró que volia crear un “gimnàs per a nens”

Cada professió té el seu argot, i l’emprenedoria no n’és una excepció. Una de les màximes d'aquest sector és que les èpoques de crisi són també d'oportunitats. I aquesta premissa va ser el punt de partida de Francesc Triola, un emprenedor de Mataró, quan en plena pandèmia es va veure obligat a vendre's Salting, la seva empresa de parcs de llits elàstics.

“La visió apareix cap al setembre del 2020, quan encara no m'havia venut res però havia pres la decisió i estava en negociacions”, explica en declaracions a l'Emprenem. Aquesta inspiració, que conjugava salut, esport i tecnologia per a nens, és la llavor d’una nova innovació: Elastik. Una experiència immersiva que dura mitja hora en la qual els infants, rodejats d’una projecció visual a les parets, fan una sèrie de jocs sobre llits elàstics amb l’ajuda d’un dinamitzador adult. L’activitat, que val 7,5 euros, està dirigida a nens d’entre 3 i 10 anys i es pot practicar des de mitjans del 2022 en dos locals que tenen a Sant Feliu de Llobregat i Castelldefels. Amb cada experiència els nens acumulen “punts d’energia”, i a l'arribar a 20, quan se suposa que ja han practicat una activitat física adequada per a la seva salut, reben un premi.

Cargando
No hay anuncios

'Gimnasos' per a nens

“Generem continguts que permeten als nens fer coses. Creem uns programes de salts i els nens fan exercicis amb els continguts, com rebotar amb el cul a terra i aixecar-se a partir del que els indiquen uns personatges virtuals”, detalla Triola. Aquesta proposta, de donar entrada a l’esport i la salut dels nens a través de la diversió sobre llits elàstics, és la que va ajudar-los a seguir en la lluita i no tirar la tovallola, ja que hi va haver dies en què ell mateix es deia que això no tindria futur. “Al final també hi vèiem un objectiu molt bonic, que podia ser crear un espai que no existeix: un gimnàs per a nens”, explica l'empresari.

Cargando
No hay anuncios

La seva primera empresa, Salting, va néixer l’any 2012 amb una proposta innovadora: reinventar l’ús del llit elàstic, concebut fins aleshores com a complement en escoles i gimnasos, i convertir-lo en una activitat d’oci per a tots els públics. “Suposa reinventar el concepte des d’un punt de vista tècnic, perquè es creen espais molt grans amb diferents tipus de llits elàstics i des de la perspectiva de l’ús, ja que no només es destinen a nens, sinó a diferents públics”, detalla.

La prova pilot va tenir lloc a la seva ciutat natal, a Mataró, on van posar la primera pedra d’un negoci que, en el moment de la venda, vuit anys després d’arrencar, comptava amb una desena de centres entre propis i franquiciats. La idea, assegura Triola, va sortir del seu cap: “Vaig arribar a aquesta idea al veure les meves filles petites saltant en llits elàstics a les fires”. Tot això sense saber que, a l’altra banda de l’Atlàntic, el mateix model començava a agafar força, cosa que els va donar l’empenta per creure en el negoci.

Cargando
No hay anuncios

Les llàgrimes del tancament

L’arribada del coronavirus els va obligar a tancar la desena de centres de llits elàstics que tenien repartits en diversos municipis de Catalunya. “Vam deixar d’ingressar i teníem un endeutament important. Ens vam acollir als ERTO. A partir d’aquí van anar passant els mesos i els problemes s’agreujaven. L’actuació dels bancs va servir per salvar el seu cul, allargant el deute, i vam acabar fent-lo més gran [el deute]”, lamenta. “Quan passa tot això, el que fem és plorar molt. La meva filla, que fa deu anys estudiava a la universitat, també ha viscut tot aquest trànsit, realment hem plorat molt”, detalla. Van haver de vendre la marca i dos dels centres més potents que tenien, situats a Sabadell i Granollers, que suposaven el 80% de les vendes. Aquest procés va produir-se en dos moments diferents: el novembre del 2020 i el del 2021.

Cargando
No hay anuncios

Elastik, que factura uns 600.000 euros anuals, va tancar el 2022 amb pèrdues perquè els nous negocis es van posar en marxa el segon semestre, després d’una primera meitat de l’any en què van invertir 500.000 euros en els dos nous locals. De moment l'empresa manté dos locals més, un a Mataró i un a Esplugues de Llobregat, que conserven el format tradicional de parcs de llits elàstics. Amb els quatre locals donen feina a una vintena de persones.