Com eliminar els polls de manera ràpida
A banda del tractament desparasitador, hi ha un mètode complementari que consisteix en untar els cabells amb suavitzant
GironaEls polls són uns paràsits que viuen entre els cabells dels humans i s’alimenten de la sang que xuclen de la pell del cap. Tot i que no volen ni salten, es transmeten amb molta facilitat: passen d’un pèl a l’altre amb el simple fregament dels cabells o d'un cap a un altre quan es toquen. També es reprodueixen molt de pressa: cada femella pon de 100 a 300 ous o llémenes. Es calcula que gairebé la meitat dels nens entre 3 i 11 anys en tindran alguna vegada. Així que, a les escoles, les alertes solen ser ben habituals. Com eliminar-los de manera àgil i eficaç és un dels grans maldecaps dels pares i cuidadors.
Com són els polls?
El poll femella viu durant un mes i col·loca els seus ous entre 1 i 3 mil·límetres del cuir cabellut. Aquestes llémenes, de color groguenc o marronós, són tan minúscules que se solen confondre amb caspa i s'enganxen a la base dels cabells. Si estan allunyades de l’arrel i són blanques, probablement són ous vells i buits. Al cap de set dies, de la llémena en surt un poll, que menja de 4 a 6 vegades al dia succionant sang del cuir cabellut. “La família és l’encarregada d’identificar els polls. Però sovint la identificació sol ser tardana, perquè no saben reconèixer-los, sobretot la primera vegada”, comenta Rosa Pino, pediatra de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
Com detectar-los?
Són molt petits, s’amaguen i es mouen de pressa. Per això, per buscar-los caldrà una observació meticulosa, que pot durar entre 10 i 20 minuts, una bona il·luminació i, amb l’ajuda d’una llemenera –preferiblement de pues metàl·liques-, cal separar els cabells per seccions i passar-la de l’arrel a les puntes. Segons Pino, “la llemenera ha de ser com el raspall de dents: un element indispensable”. Els polls se solen situar a la zona del darrere de les orelles i a la nuca. “La millor solució per evitar-los és revisar periòdicament el cap de la criatura. Si comença a gratar-se, ja anem tard”, recalca Mariona Fernández de Sevilla, pediatra de Sant Joan de Déu.
Quin tractament cal fer?
Quan hi ha polls, es recomana fer el tractament desparasitador amb una loció que contingui principis actius com la permetrina o el lindà. Segons la marca, es deixa posada als cabells entre 5 i 10 minuts i després es renten bé. També és imprescindible pentinar-se amb la llemenera cada dia fins a completar un cicle de tres setmanes. “S’han de llegir molt bé les instruccions i fer el tractament tal com diu el producte, perquè cada un té una manera d’aplicació”, recalquen les doctores. Però molts d’aquests principis actius no erradiquen les llémenes i per això cal repetir el tractament al cap de set o deu dies. A més, els polls poden tornar-s'hi resistents i, per tant, si no ha funcionat el pediatra o el farmacèutic en recomanarà un altre.
Remeis alternatius?
Hi ha un mètode complementari que consisteix en untar cada dos o tres dies els cabells amb una bona dosi de suavitzant i passar-hi la pinta o llemenera mentre estan molls. Les essències d’arbres de te o les colònies repel·lents no tenen eficàcia científica provada. “Eixugar bé els cabells tampoc és cap garantia, perquè el poll viu bé al cap a la temperatura que sigui”, subratlla Fernández de Sevilla.
Quins símptomes produeixen?
Els polls poden causar símptomes i senyals que van des del pessigolleig al cap fins a picors persistents, passant per petites protuberàncies vermelles al cuir cabellut o al coll, irritabilitat, dificultat per dormir i lesions causades pel gratament. “És molt important fer-ne divulgació a les escoles i donar eines als pares primerencs per poder ser coneixedors del tema”, asseguren les dues doctores, que conclouen: “Si no busques, no trobes”.