Salut

Què fer si em pica un peix aranya? I si tinc un tall de digestió? Manual de supervivència per les vacances

Algunes dolències estiuenques, generalment lleus, poden convertir uns dies de festa i alegria en moments desagradables

5 min
Una dona amb les marques del banyador després de prendre el sol.

BarcelonaTot i que durant les vacances no volem ni pensar a posar-nos malalts o anar a la consulta mèdica, és una època amb certa proliferació d’algunes malalties, generalment lleus, però que poden convertir uns dies de festa i alegria en moments desagradables.

El doctor Ignacio Pascual, metge de família del CAP de Palafrugell, especifica que "totes elles tenen diferents graus de gravetat i, tot i que la majoria són lleus, no podem menysprear-ne cap". "Per la seva gravetat, el cop de calor pot ser la més severa, així com la deshidratació i algunes reaccions al·lèrgiques", afirma. Per aquesta raó, hem preparat una llista dels principals problemes amb què ens podem trobar durant aquest període i quines formes tenim de prevenir-les i de combatre-les.

Problemes pel sol i les altes temperatures

1. Deshidratació   

Té lloc quan el nostre cos no rep el líquid que li cal per realitzar les funcions bàsiques i essencials per a la vida. Tot i que la podem patir en qualsevol moment de l’any, l’estiu és un dels moments més delicats. Perdem aigua a través de la suor, del llagrimal, de l’orina i de la femta, i cal reposar-la al llarg del dia. Els símptomes poden ser lleus, com tenir set o sentir la boca seca; greus, com la confusió o els desmais, i severs, ja que pot arribar a provocar la mort. Per prevenir-la cal que prenguem líquids durant tot el dia i, en especial, prestar molta atenció a fer que els infants i les persones grans s’hidratin adequadament.

L'aigua és bàsica per combatre els cops de calor

2. Cop de calor

Succeeix quan, tot i que el nostre organisme té uns mecanismes per regular la temperatura corporal, aquesta sobrepassa els límits saludables, ja sigui per estar exposats durant massa estona a temperatures altes sense beure la quantitat de líquid necessària o bé quan fem exercici físic en condicions d’altes temperatures. Els símptomes també poden ser lleus, com mareig o mal de cap; es poden complicar amb dolor muscular, vòmits o nàusees, o ser molt greus, quan la temperatura corporal sobrepassa els 40 °C i tenim somnolència marcada o convulsions. Cal acudir al metge en cas de símptomes greus.

Cal evitar fer exercici físic en condicions d’extrema calor i humitat, evitar sortir en les hores de més insolació, ventilar bé la casa i beure prou líquid.   

3. Cremades pel sol

Són una inflamació de la pell a causa de l’exposició perllongada al sol sense la protecció adequada. La pell, a mesura que avança l’estiu, va guanyant bronzejat, que ens protegeix del sol, però, així i tot, cal prendre mesures de protecció tant emprant roba i barrets com amb l’aplicació de crema solar de bona qualitat. Les cremades es poden presentar tant en forma d’un to molt vermell de la pell que provoca irritació i dolor com en forma de butllofes. És important retirar-se del sol, posar-se en llocs frescos i tractar la pell seguint els consells d’un professional.  

Problemes pel contacte amb l’aigua

1. Fongs als peus  

Apareixen quan caminem descalços de forma repetida en condicions d’humitat i altes temperatures. Els símptomes acostumen a ser lleus, com picor, vermellor, descamacions de la zona o sensació de cremor, i es poden tractar amb cremes d’ús tòpic, tot i que si es complica caldrà emprar fàrmacs sota la supervisió d’un professional de la salut.

Per evitar-los, hem de mantenir els peus nets i secs; evitar compartir sabates, mitjons o productes d’higiene; ventilar bé les sabates; evitar caminar descalços en llocs públics, i visitar el podòleg en cas necessari.

2. Cistitis

És una infecció d’orina, "quasi exclusiva de la dona", afirma el doctor Pascual, que ve donada, generalment, per la humitat de la roba interior o del banyador, que fa disminuir les defenses naturals. Es dona a conèixer per una orina fosca o amb sang, amb forta olor, febrícula, pressió a la part baixa de l’abdomen o l’esquena i molta necessitat d’orinar en tot moment. La higiene de la zona íntima és primordial, així com mantenir-la seca. En cas de no millorar, caldrà la visita d’un sanitari.

Una dona amb mal d'orella

3. Otitis

És una infecció i inflamació d’alguna de les parts principals de l’orella. "Sobretot la pateixen els infants", especifica el doctor Pascual, i és el resultat de l’acció de bacteris, molt generalment per contacte amb l’aigua o la humitat constant. Acostuma a iniciar-se amb coïssor al conducte auditiu, però generalment causa dolor. També pot provocar envermelliment o inflamació externa de l’orella, secreció de líquid blanquinós o groguenc, sensació de tenir l’orella tapada o no sentir-hi bé. En el cas dels nadons, cal estar alerta quan estan més irritables, es toquen i s’estiren molt l’orella, tenen febre i presenten problemes per menjar, beure i dormir. És important que els infants tinguin les vacunes al dia, eixugar-se bé les orelles amb la tovallola, inclinar el cap a una banda i l’altra després del bany i fer servir taps de protecció en cas necessari.

Un home refrescant-se en una dutxa a la platja

4. Tall de digestió

Té lloc quan el cos entra en contacte amb aigua freda de forma ràpida, especialment després d’un àpat, i es produeixen canvis en la pressió arterial i cardíaca que poden causar mareig, nàusees, malestar o fins i tot pèrdua del coneixement o un infart. La qual cosa es complica quan la persona es troba dins de l’aigua, perquè té un alt risc d’ofegar-se. Per prevenir-los cal deixar passar unes dues hores abans de banyar-nos després d’un àpat copiós.

Intoxicacions alimentàries

En aquest grup cal tenir en compte les gastroenteritis, en general per intoxicació o, més concretament, altres com la salmonel·la, quan aliments com les aus, els ous, la carn de vaca o algunes fruites i verdures no han estat manipulats adequadament. Pot provocar febre, diarrea, mal de cap, còlics, nàusees i vòmits, i els símptomes poden durar entre quatre i set dies aproximadament. Cal fer un tractament adequat dels aliments, netejar bé fruites i verdures i no trencar les cadenes de fred dels aliments.

Dins d’aquest grup "no podem obviar les intoxicacions etíliques per alcohol que, any rere any, van guanyant pes i ens preocupen molt perquè provoquen traumatismes i accidents greus", afirma el doctor Pascual.

Problemes de salut relacionats amb el contacte amb animals

En aquest grup cal tenir en compte les reaccions al·lèrgiques causades per picades de mosquit, de meduses i "entre els sanitaris també tenim molt en compte les provocades per les punxes de garoines i de peix aranya", explica en doctor Pascual. Caldrà tractar-les de forma individualitzada depenent de la reacció al·lèrgica de cada persona. Des de tractaments cutanis fins a intervencions mèdiques més complexes.  

Com prevenir les malalties?

El doctor Pascual insisteix en el fet que "moltes d’aquestes malalties es poden prevenir si tenim unes mínimes rutines, com són el rentat de mans freqüent, fotoprotecció amb cremes, barret i evitar les hores centrals del dia, l’ús de calçat adequat i no sobrevalorar-nos a l'hora de fer esport si no hi estem habituats, així com minimitzar el consum d'alcohol".

El sentit comú ha de prevaldre a l’hora d'acudir als centres de salut. "Unes primeres cures a casa poden resoldre gran part de petites ferides i picades. A la febre i la diarrea cal donar-los una mica de temps per veure si és episòdic o no. Si acudim al primer símptoma, moltes vegades això no permet encara orientar bé el problema, però una demora excessiva pot complicar-nos molt l’evolució. El que està clar és que, si queda algun dubte de la gravetat, aconsellem sempre demanar consell sanitari", especifica el doctor Pascual, que finalment conclou amb dues apreciacions molt importants: "En primer lloc, cal recordar que les infermeres tenen competències i capacitat per resoldre la majoria d’aquests problemes de salut i cal confiar en elles i, en segon lloc, que moltes de les consultes que rebem són per la demanda de medicació habitual que els pacients s’han oblidat durant les vacances. Hem de recordar sempre de portar-la amb l’equipatge".

stats