Suplements28/05/2021

Ensenyem la canalla a olorar!

Conèixer el món dels perfums i les aromes ajuda a millorar la concentració, la memòria i el vocabulari, i desperta els sentits

“El sentit de l'olfacte és un sentit corporal, principalment químic, que es desenvolupa d’una manera precoç. Just acabats de néixer, els éssers humans som capaços de sentir, detectar i processar les olors, tant les olors agradables (aromes) com desagradables. La informació que ens arriba a través de l'olfacte es processa i s'envia cap al sistema límbic i l'hipocamp. Aquestes zones cerebrals controlen i coordinen les nostres emocions, els instints, així com la memòria”. Des de nadons, l’olfacte és un sentit vital. Permet a una criatura acabada de néixer localitzar el pit per mamar, per exemple. Qui ho corrobora des dels arguments científics és la doctora en neurociències, biòloga i experta en cosmètica natural i aromes Jovita Ponce, directora de Les Pocions de La Jovita

Però, malauradament, aquesta intuïció olfactiva que ens guia des de ben petits s’acaba diluint i no és tan tinguda en compte en l’aprenentatge formal, com sí que passa amb la vista o l’oïda, per exemple. Sandra Iruela, perfumista, consultora en disseny de fragàncies i experta en màrqueting olfactiu sensorial, porta dècades treballant per canviar aquest panorama. Va crear la primera escola en línia de perfumeria de l’Estat, des de la qual imparteix cursos divulgatius tant per a adults com per a joves i, fins i tot, infants. A més, ha dissenyat un programa educatiu per a alumnes de primària i secundària, que ja ha començat a aplicar en centres concertats de Barcelona. “És important ensenyar la canalla i el jovent a olorar perquè quan aprenem a identificar aromes i perfums fem treballar molt el cervell i es millora la concentració i la memòria, millorem i ampliem el vocabulari a l’hora de descriure el que sentim o on ens transporta aquesta olor. I, a més, despertem i activem els sentits”, argumenta.  

Cargando
No hay anuncios

Iruela, enginyera química i enòloga de formació, és una apassionada dels perfums des de ben petita. “Els meus pares no sabien on portar-me per canalitzar les meves inquietuds. No vaig tenir la sort de descobrir i entrar en aquest món tan apassionant que veig que tenen els meus alumnes. Aprendre a olorar t’apropa a molts oficis: perfumista, enòleg, sommelier, cuiner, catador, etc. –detalla–. I també obre la porta a altres dimensions creatives. He treballat amb l’Once per oferir una experiència sensorial per a les persones invidents en un museu: quadres que es poden explicar a partir d’aromes”. 

Cargando
No hay anuncios

Activar records

Jovita Ponce, que va ser alumna d’Iruela, subscriu les seves paraules i també les viu amb la mateixa passió. Formadora en cosmètica natural a l’Escola Núria Vilella/EFAB de Sabadell i al centre Josep Pons Formació, reconeix el poder de les olors i les aromes. Assegura que a través seu “es pot desencadenar un efecte emocional, activador d'un record guardat en la memòria, excitant o relaxant, agradable o... no tant”. “Per això –apunta–, podem recordar algun episodi de la nostra infància quan, per exemple, passem per davant d'una pastisseria i estan preparant galetes similars a les que feia la nostra àvia”, exemplifica Ponce. Les olors, “d'alguna manera, ens permeten viatjar a diferents llocs i a diferents temps. I, a més, tenen un paper important pel que fa a la comunicació de qui som, juntament amb la resta de la nostra persona”. 

Cargando
No hay anuncios

Les seves formacions, tant per a adults com per a jovent, són molt vivencials i mitjançant olis essencials ensenya les propietats de les matèries primeres naturals i quins beneficis o potencialitats aporten a la nostra vida. “Tothom sap olorar, si no és que tenim una patologia persistent. I existeixen unes aromes familiars que reconeixerem de seguida. D'altres, les haurem d'entrenar. De fet, no és un do inamovible, sinó que la pràctica va creant la nostra expertesa olfactiva”, raona la doctora en neurociències. “Les sensacions poden ser variades i, un aspecte molt important perquè les aromes tinguin l'efecte que volem, és que ens agradin i les gaudim. Per exemple, l'espígol ens ajuda a relaxar-nos, però si a mi no m'agrada, probablement no em farà aquest efecte. Gaudir de les olors és garantia d'estar més oberts a les sensacions i a recordar-les”, conclou Ponce. 

Cargando
No hay anuncios

Taller innovador

Iruela ofereix presencialment un taller innovador per a la canalla, tot complint les mesures de seguretat del covid-19. “L’he dissenyat amb el principal objectiu de donar a conèixer la cultura del perfum i l’estimulació de l’olfacte. A l’utilitzar els sentits, els infants comprenen i aprenen més sobre el seu món”, diu. “El coneixement dels sentits de la vista, el tacte, l’oïda, el gust i l’olfacte ajuden a l’aprenentatge i queda registrat en la seva ment. Però com que l’olfacte és un dels sentits menys treballats en l’educació formal, en aquest taller el podran desenvolupar”, subratlla. Amb el seu mètode, aconsegueix que les criatures relacionin i descriguin aquelles olors que ja coneixen fins a altres de més complexes i, potser, més desconegudes, alhora que es diverteixen. 

Cargando
No hay anuncios

És un taller molt vivencial i actiu. Els alumnes aprenen a relacionar l’olor d’un objecte que no es veu amb l’olor coneguda d’un aliment, una flor... També relacionen l’olor d’acord amb el que coneixen, creen un perfum a partir de records, decoren el pot d’un perfum creat anteriorment. Iruela, que ha treballat molt l’aspecte pedagògic, apunta que la canalla “desenvolupa l’esperit crític i creatiu per definir l’olor, potencia el desenvolupament de l’olfacte i la memòria i ressalta la importància de l’olfacte en la nostra vida diària”. 

La memòria olfactiva

Jovita Ponce, doctora en neurociències i experta en cosmètica natural, detalla que la memòria olfactiva té “un poder tan gran que, fins i tot, a través d'una meditació guiada podem activar el record d'una olor que ens ajudi en un moment determinat”. Per tant, conclou, “si utilitzem activament les aromes, podem canviar el nostre estat d'ànim i també són una ajuda per a l'activitat que estiguem duent a terme”. Així, puntualitza, aromes com “la menta o el romaní o la farigola, tenen un efecte activador, ja que ens ajuden a focalitzar i concentrar-nos”. Però, si “hem de baixar revolucions, l'espígol i les aromes florals o herbàcies ens poden ajudar a activar els sentits de pertinença o d'amor propi. Fins i tot, “d'expressió, com si l'aroma t'abracés i creés un espai segur on ser un mateix”, conclou.