La tècnica ancestral
Suplements16/08/2023

Escabetx de sorells per sucar-hi pa

La recepta del cuiner i professor Salvador Brugués Fontané

El cuiner i professor Salvador Brugués Fontané, que imparteix cursos de la cuina al buit, explica com preparar a casa una recepta que ha pensat per ser cuinada i menjada al moment.

Ingredients per a 4 persones

Per a l’escabetx de sorell

  • 1 kg de sorell (podria ser també verat)
  • ½ cabeça d’all
  • 1 ceba mitjana
  • ½ pebrot verd
  • ½ pebrot vermell
  • ½ pebrot groc
  • 1 fulla de llorer
  • 1 branca de farigola
  • 1 branca d’orenga
  • Sal
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç
  • 50 g de vinagre de vi (al vostre gust la varietat)
  • Farina
Cargando
No hay anuncios

Per sofregir les verdures

  • 50 g d’oli d’oliva verge extra
  • Verdures al vostre gust

Elaboració

  1. Netegeu els sorells: traieu-los les tripes i els caps. 
  2. Tot seguit, talleu-los a rodanxes gruixudes.
  3. Salpebreu-los.
  4. Enfarineu-los i fregiu-los en una paella amb oli calent. Un cop fregits, reserveu-los.
  5. A part, en una cassola de ferro fos o bé una cassola de fang, poseu-hi els cinquanta grams d'oli d’oliva i sofregiu-hi els alls, prèviament pelats. 
  6. A continuació, afegiu-hi la ceba i els pebrots, tallats prèviament en tires fines.
  7. Quan hagin adquirit color, afegiu-hi una cullerada de pebre vermell, i també les herbes aromàtiques.
  8. Aparteu-ho del foc i incorporeu-hi el vinagre i, si ho trobeu necessari, més oli d’oliva.
  9. Les verdures de temporada que hàgiu escollit talleu-les en talls diferents.
  10. Escaldeu-les en una olla amb aigua abundant i bullent durant un minut.
  11. Introduïu-les dins de l’escabetx, i cuineu-les a foc lent fins que hi quedin tendres.
  12. Quan ho estiguin, afegiu-hi les rodanxes de sorell.
  13. Deixeu que es cuini tot plegat durant deu minuts a foc molt suau.
  14. Passats els deu minuts, aparteu-ho del foc.
  15. És un plat que podeu deixar refredar i consumir-lo el mateix dia.
Cargando
No hay anuncios

Notes

  • Els escabetxos clàssics han cuinat tradicionalment de manera suficient els aliments perquè es conservin bé durant dies. Per això, l’escabetx es podia consumir diversos dies després de la seva elaboració, perquè la carn estava més saborosa pel fet que s’havia impregnat perfectament de tots els gustos.
  • Aquest escabetx està pensat per ser cuinat i menjat el mateix dia.
  • Tingueu en compte que la temporada dels sorells s’acabarà a l’octubre. A l’estiu és un bon moment.
  • Si els sorells són petits, podeu cuinar-los sencers.

Sorell

Cargando
No hay anuncios

És un peix ric en vitamina D, que al seu torn és l’hormona reguladora del creixement i cabdal per al reforç del sistema immunitari. L’organisme l’emmagatzema com si fos un dipòsit, així que menjar-ne és acumular-ne, mai més ben dit.

All

Se'n coneixen els beneficis, que són molts, però que els nutricionistes relacionen sempre si es mengen crus. Especialment, destaquen la bona activitat que exerceix relacionada amb el fetge i la seva aportació de vitamina C.

Cargando
No hay anuncios

Llorer

Entre moltes altres propietats, destaca el fet que facilita la digestió, estimula la gana, i al mateix temps va bé per al sistema respiratori, perquè actua com si es tractés d'un mucolític, n'expulsa les mucositats. Fer-ne servir als plats, guisats i preparacions diàries també és una manera de condimentar i realçar el gust dels plats i, per consegüent, de reduir l'ús de la sal.