Cabaret Pop

Escàndol a Miss USA: dimiteixen dues guanyadores al·legant problemes de salut mental i abusos de l'organització

La polèmica ha portat a la fama les mares de les concursants perquè elles no poden defensar-se pel contracte de confidencialitat

5 min
Noelia Voigt i UmaSofia Srivastava

BarcelonaLes dinàmiques tòxiques i destructores que tradicionalment patien en silenci les participants dels concursos de bellesa han sortit de la foscor definitivament aquesta setmana gràcies a l'escàndol global que s'ha organitzat als EUA, un país que precisament ha tingut un paper molt destacat en aquesta mena de certàmens perquè, entre d'altres motius, és el país originari de Miss Univers. Tot i això, en aquesta ocasió no ha estat la versió universal del concurs de bellesa la que ha estat polèmica sinó que han estat les seves dues germanes petites Miss USA i Miss Teen USA. Les dues edicions nacionals nord-americanes d'aquests dos aparadors de la bellesa canònica han vist com en només una setmana han plegat les seves dues últimes reines, que és com es coneix en l'argot Miss les guanyadores. Primer Noelia Voigt i al cap d'unes hores Uma Sofia Srivastava han decidit tornar la corona i buscar-se la vida fora d'aquests concursos que –oh, sorpresa!– fins al 2015 van ser propietat al 100% de Donald Trump.

Afortunadament per a les joves que somien amb ser Miss-algun-lloc, les dues ja exreines de la bellesa normativa nord-americana no han marxat en silenci. La primera a fer el pas ha estat Voigt, que vuit mesos després de ser elegida ha dit adeu amb un comunicat en el qual posa de manifest que continuar lligada a Miss USA hauria compromès el seu "benestar físic i mental". Després d'afirmar que "la salut és la nostra riquesa", Voigt –de 24 anys– explicava que tot i la llàstima que sentia per haver de marxar, la seva "esperança" és "continuar inspirant els altres a mantenir-se ferms" i a "donar prioritat sempre a la salut mental". Sobre els motius de la seva sortida també ha afegit que dins l'organització de Miss USA “existeix un ambient laboral tòxic que, en el millor dels casos, és una mala gestió i, en el pitjor, intimidació i assetjament”. Voigt també demanava als seus fans que no tinguessin "mai por del que ofereix el futur, fins i tot si es preveu incert", cosa que permet entreveure que potser l'empresa li compliqui bastant el seu futur imminent.

Noelia Voigt, la Miss USA que ha dimitit

Després de la seva mediàtica renúncia, la notícia va fer un inesperat gir de guió quan la reina de la versió teen –com si fos necessària una versió encara més juvenil que el concurs estàndard...– va seguir els passos de Voigt marxant i no en silenci. Uma Sofia Srivastava, de 17 anys, ha sortit del negoci després de sis mesos en el càrrec al·legant que els seus "valors personals ja no s'alineen plenament amb la direcció de l'organització". "No m'imaginava que el meu regnat arribaria al final d'aquesta manera", ha lamentat la reina a l'abdicar. "Al cap i a la fi, soc molt afortunada per haver tingut el privilegi de viure aquesta experiència, però això només és un capítol, sé que la història de la meva vida serà realment increïble", ha dit abans d'assenyalar que ara només pensa en anar a la universitat i que no deixarà de banda les ONG amb les quals ha treballat com a monarca teen. Per si plegar a la brava no fos prou, Srivastava tancava el seu comiat amb una frase de Nietzsche que sonava terrible venint d'algú que ha vist el món de les miss per dins: "No hi ha belles superfícies sense una terrible profunditat".

Missatge encriptat

I per si tot això encara no hagués generat prou comentaris, alguns internautes també han assenyalat que la unió de la primera lletra de les primeres onze frases del text de comiat de Voigt a Instagram crea la frase "I am silenced" –Estic silenciada, en català–, cosa que encara ha donat més ales a la difícil situació que han degut passar aquestes dues dones dins dels dos festivals. Evidentment, no han estat pocs els que han identificat que aquestes dues sortides tan properes amb el temps podrien haver estat acordades prèviament, cosa que no es pot descartar i que s'entén perfectament, perquè si t'has de defensar d'una empresa poderosa com la que gestiona el certamen de les miss, almenys és millor tenir una aliada i els mitjans atents a la teva situació.

El que ningú donava per fet és l'entrada en escena de les seves mares, que han concedit una entrevista al seguidíssim Good morning America per parlar de les misèries que han passat les seves filles des que les van elegir miss. El motiu és que les protagonistes d'aquesta història no poden parlar, perquè estan vinculades a l'organització per contractes de confidencialitat. "La feina dels seus somnis es va convertir en un malson", ha explicat Barbara Srivastava, que ha afegit: "No podíem continuar amb aquesta farsa. Les noies van decidir dimitir i renunciar al somni de la seva vida: una corona, un títol nacional". Al seu costat s'hi asseia Jackeline Voigt, que no va voler aclarir si el "I am silenced" de la seva filla havia estat intencionat o casual.

Srivastava, la guanyadora de Miss Teen USA

Durant l'aparició de les mares coratge, que es pot considerar una jugada mestra a nivell legal per part de les dues reines per combatre els contractes de confidencialitat bestials que els fan signar per optar a la corona, Srivastava va explicar que al llarg dels mesos que les dues joves han passat com a sobiranes de la bellesa se les ha "maltractat, abusat, intimidat i acorralat". Per exemplificar el tracte que rebia per part de l'organització, Voigt va explicar com Miss USA va ometre el seu deure de protecció un dia en què la seva filla havia anat a participar en una desfilada a la ciutat de Sarasota, a Florida, i es va quedar sola en un cotxe en el qual va pujar un senyor que li va preguntar "T'agraden els vells amb diners?". La mare, que era amb ella aquell dia, diu que va haver d'atendre-la perquè estava "molt nerviosa" i "molt incòmoda" després d'aquella situació d'assetjament.

Futur incert?

El més trist de tot plegat ha estat que la persona que lidera l'empresa i que hauria causat el turment d'aquestes dues joves és una dona. Laylah Rose, la CEO de Miss USA, és la protagonista indiscutible de la carta de renúncia de Noelia Voigt, que la CNN va obtenir en exclusiva i va publicar. Voigt hauria fet constar que "[Rose està] construint activament una cultura de la por i del control que és l'antítesi de l'empoderament femení i que és insegura per a les futures titulars i empleades". Sobre els fets del cotxe, Rose li hauria dit cínicament que l'empresa "no pot evitar que la gent et digui coses a les aparicions públiques". Després de la renúncia de Voigt, la que era virreina de la bellesa dels EUA ha ocupat el seu lloc. El tron teen, en canvi, segueix buit, perquè la virreina adolescent no ha acceptat l'ascens per sororitat.

La que per ara segueix al seu lloc és la CEO. Veurem si arriba a l'edició següent. I veurem si alguna cosa canvia de debò, en cas que la facin fora abans de la pròxima edició. Dit tot això, en aquesta mena de submons patriarcals on sembla que res hagi de passar mai perquè concentren tot el poder ancestral i tot el privilegi, un petit moviment amb nom propi pot acabar provocant una reacció en cadena que ho enfonsi tot. Si no, recordem com i quan van acabar les desfilades de Victoria's Secret... Creuem els dits.

stats