El consultori

Com fer front a l'hora bruixa

L’hora bruixa sol durar fins als tres mesos i respon a la dificultat dels nadons per gestionar els estímuls que reben al llarg del dia

L’hora bruixa comença al voltant de les set del vespre i es caracteritza perquè el nadó es mostra molt inquiet, plora desconsoladament i sense motiu aparent, però... què la provoca? La pediatra i consultora de lactància IBCLC Hortènsia Vallverdú apunta que la causa exacta es desconeix. Així i tot, “probablement” el factor principal sigui que el nadó “ha rebut més estímuls dels que pot processar”.

Per què acusen tant el canvi de dins a fora de l’úter de la mare?

Fins fa poc, explica Vallverdú, l’entorn que el petit coneixia era l'úter, on vivia “amb poca llum, bressolat pel moviment i envoltat de sons suaus i esmorteïts”. Després arriba al món exterior, on està exposat “a estímuls més intensos que el poden irritar”. Un possible estrès auditiu i lumínic que a la UCIN del Vall d’Hebron s’intenta pal·liar a través d’alarmes de soroll i de llum, focus per fer maniobres o interruptors de llum graduables.

Cargando
No hay anuncios

El cap de neonatologia de l’hospital, Félix Castillo, afirma que “aquests factors s’han de cuidar molt perquè impacten en el desenvolupament dels prematurs i dels nascuts a terme amb alguna patologia”. I és que un nadó reacciona a l’ambient que l’envolta, però durant les primeres setmanes, subratlla Castillo, ha de conèixer sobretot la mare, “de qui coneix la veu i el batec des que era a la panxa”, i també “el pare o mare no gestant, germans i gossos, si n’hi ha”. I poc més. “Quan reben l’alta no se’ls ha de sobreestimular, la qual cosa no significa no sortir de casa”, matisa.

A quina edat es fa palesa aquesta hora bruixa?

Vallverdú l’ubica entre el mes i els tres mesos de vida. Fins aleshores, apunta, l’interès dels nadons “se centra en el que hi ha a una distància d’uns 30 cm, com la mare o cuidador principal o el pit”, però després “descobreixen el món exterior i busquen aquests estímuls visuals i els gaudeixen”. A més, exposa, el seu sistema digestiu “és més madur i tenen menys gasos o mals de panxa”.

Cargando
No hay anuncios

La pateixen tots els nounats?

La pediatra afirma que no, “o no amb la mateixa intensitat”, puntualitza. Cada nadó “té el seu temperament ja des del naixement”, de la mateixa manera que “cada entorn és diferent i cada família té unes condicions o eines per calmar o disminuir aquests episodis”.

Cargando
No hay anuncios

I de quines eines ens hem d’abastir les famílies per pal·liar-los?

Per a Vallverdú, el millor és intentar mantenir la calma i “reproduir tot el que al nadó li recordi l’estat intrauterí”: moviment repetitiu (bressolar-lo, portejar-lo, seure en una pilota de Pilates amb el nadó col·locat amb l’abdomen sobre el nostre avantbraç i fer petits salts sobre la pilota); sorolls repetitius, esmorteïts, millor greus, “com taral·lejar una cançó o el soroll blanc d’una assecadora o d’alguna apli d’internet”; posició panxa amb panxa, “amb el nadó recolzat a uns 45° damunt de nosaltres, amb les cames flexionades i fent-li moviments repetitius a la zona del sacre”, i succió no nutritiva, bé al pit bé amb l’ajuda d’un xumet, apunta Vallverdú, “si es veu clar que el nadó no té gana però busca succionar”.

Cargando
No hay anuncios

L’estrès matern pot intensificar-ho?

“És cert que com més calmada s’estigui en aquest moment millor, però no sempre és fàcil”, apunta la també consultora de lactància, per a qui una bona idea quan la situació ens supera és fer un canvi de braços, “que algú altre agafi i intenti calmar el nadó”. Si no hi ha cap altra persona, pot funcionar “fer un canvi d’espai i sortir al carrer” i, si sentim que la situació ens supera, “estem perdent els nervis i soles, podem deixar el nadó en un lloc segur, com un bressol, i airejar-nos una mica”. És clau evitar sacsejar el nadó, ja que això “pot provocar-li lesions neurològiques”, subratlla Vallverdú.

Cargando
No hay anuncios

Què caldria fer per prevenir aquesta hora bruixa?

Evitar ambients molt sorollosos o massificats, així com rebre més d’una visita al dia; no sortir a partir de certa hora; respectar les seves rutines de tarda/nit (bany, massatge, pit, dormir...). Per a Vallverdú és fonamental, tanmateix, intentar que dormi durant el dia. "No dormir tot el temps que necessita (que varia d’un nadó a un altre) farà que estigui més irritable i li costi més adormir-se. Com millor i més dormi durant el dia, millor podrà agafar el son a la nit", conclou.