El rastre de moltes nadales es perd en el temps i no sempre és fàcil saber-ne ni la procedència exacta ni quan neixen exactament. Tot i això, n’hi ha un grapat que podem assegurar-les catalanes: El vint-i-cinc de desembre (Fum, fum, fum), El rabadà, El noi de la mare i El dimoni escuat. D’altres són traduccions d’origen forà, com Joia en el món, inspirada en El Messies de Händel, o les diverses que ens han arribat dels Estats Units.
La tradició d’adaptar nadales als nous temps ha estat present els últims cinquanta anys entre músics del país. D’exemples n’hi ha a cabassos, com ara el Nadal (1972) de Guillermina Motta, un disc de quinze cançons nadalenques tradicionals; les versions del Grup Estel, molt influïdes per la psicodèlia, o les Nadales galàctiques de Pau Riba, que encara interpreta en directe avui dia.
Pel que fa a la creació de noves cançons, a principis de segle la discogràfica Música Global va publicar el recopilatori Altres cançons de Nadal, que va arribar a les cinc edicions, i que mesclava cançons inèdites i adaptacions. Van passar-hi la flor i nata del pop local -Adrià Puntí, Los Sencillos, Nyandú, Obeses i Sidonie, entre molts altres- i va deixar alguna nadala coral amb força èxit, com Quan somriu s. De la mateixa manera que ha passat en l’escena pop internacional, tot artista pot fer una nadala. Des de Manel -amb les meravelloses Un camell d’Orient iEl 25 de gener- fins a Albert Pla (El caganer ), Judit Neddermann, Love of Lesbian -que van fer una antinadala divertidíssima, Villancico para mi cuñado Fernando - o els enyorats Astrud -que a Son los padres descriuen el Nadal d’un nen de 10 anys que acaba de descobrir el secret més ben guardat dels Reis d’Orient.