Gaspatxo (amb trucs perquè l'all i el cogombre no repeteixin), la recepta del Disfrutar
La recepta dels tres cuiners del segon millor restaurant del món segons la llista 50 Best
Els cuiners del restaurant Disfrutar, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, expliquen els trucs que fan servir perquè el gaspatxo es mengi només una vegada i bé. Per aconseguir-ho, bullen l'all tres vegades seguides durant uns segons, a més de treure'n també el grill interior.
Ingredients per a 4 persones
Per a la base de gaspatxo
- 1 kg de tomàquet vermell madur
- 100 g de cogombre
- 75 g de pebrot vermell
- 300 g de pa blanc
- 60 g d’oli d’oliva verge extra
- 60 g de ceba tendra
- 1 gra d’all
- 15 g de sal
- 300 g d’aigua
Per a la sopa de gaspatxo
- 750 g de base de gaspatxo (elaboració anterior)
- Vinagre
- Sal
Per als pinyons torrats
- 200 g de pinyons
Elaboració
Per a la base del gaspatxo
- Peleu i blanquegeu l’all tres vegades. És a dir, un cop tingueu els alls pelats, submergiu-los en una olla amb aigua bullent, i feu-ho durant uns segons. Aquesta operació la podeu repetir fins a tres vegades, perquè d'aquesta manera aconseguireu abaixar la fortor de l'all.
- Peleu el cogombre i trossegeu-lo. Un altre truc perquè el cogombre no repeteixi és pelar-lo, treure'n la grana interior i posar-lo en sal en un plat durant una estona. Llavors el cogombre suarà i extraurà aigua. Quan ho hagi fet, renteu-lo bé amb un raig d'aigua per extreure'n la sal.
- Netegeu el pebrot, retireu-ne les llavors i trossegeu-lo.
- Talleu el pa.
- Peleu i trossegeu la ceba i el tomàquet.
- Ajunteu tots els ingredients juntament amb l'aigua mineral i deixeu-ho reposar a la nevera durant dotze hores. És a dir, no heu de triturar-ho, sinó que tots els ingredients junts han de reposar a la nevera.
- Un cop hagi passat aquest temps, tritureu-ho bé fins a aconseguir una crema fina.
- Coleu-la i guardeu-la a la nevera.
Per a la sopa de gaspatxo
- Poseu el gaspatxo a punt de vinagre i sal; és a dir, tireu-hi un raig de vinagre i un pensament de sal, i tasteu-ho perquè estigui al vostre gust.
- Guardeu-ho a la nevera perquè estigui ben fred.
Per als pinyons torrats
- Torreu els pinyons al forn a 170 ºC durant uns minuts.
- Retireu-los del forn quan comproveu que estan daurats. Deixeu-los refredar i guardeu-los en un recipient hermètic.
Per a la presentació final
- Repartiu els pinyons torrats en quatre gots.
- Tot seguit, aboqueu-hi el gaspatxo. I ja estarà.
Tomàquet
El menjar nutritiu de l'estiu que no pot faltar en les amanides. Aporta minerals i vitamines, i també fibra, que regula la funció intestinal; és a dir, té propietats laxants. El tomàquet també va lligat amb la reducció del nivell de colesterol en sang i ajuda a controlar l'índex glucèmic.
Pinyons
Com els tomàquets, els pinyons també ajuden a combatre el restrenyiment, perquè aporten fibra a l'organisme. A més, els pinyons aporten proteïnes. Sovint es recomana menjar-ne a les persones que practiquen esports, per l'energia que aporten.
Cogombre
Hortalissa amb pocs nutrients destacables, però ideal per a l'estiu per la seva aportació d'aigua a l'organisme. Malgrat això, els nutricionistes asseguren que els cogombres tenen la capacitat de depurar la sang i eliminar-ne l'àcid úric, que la carn pot haver-lo deixat a l'organisme com a residu.