A cullerades

Gaspatxo (amb trucs perquè l'all i el cogombre no repeteixin), la recepta del Disfrutar

La recepta dels tres cuiners del segon millor restaurant del món segons la llista 50 Best

Gaspatxo, segons els cuiners del restaurant Disfrutar
2 min

Els cuiners del restaurant Disfrutar, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, expliquen els trucs que fan servir perquè el gaspatxo es mengi només una vegada i bé. Per aconseguir-ho, bullen l'all tres vegades seguides durant uns segons, a més de treure'n també el grill interior.

Ingredients per a 4 persones

Per a la base de gaspatxo

  • 1 kg de tomàquet vermell madur
  • 100 g de cogombre
  • 75 g de pebrot vermell
  • 300 g de pa blanc
  • 60 g d’oli d’oliva verge extra
  • 60 g de ceba tendra
  • 1 gra d’all
  • 15 g de sal
  • 300 g d’aigua

Per a la sopa de gaspatxo

  • 750 g de base de gaspatxo (elaboració anterior)
  • Vinagre
  • Sal

Per als pinyons torrats

  • 200 g de pinyons

Elaboració

Per a la base del gaspatxo

  1. Peleu i blanquegeu l’all tres vegades. És a dir, un cop tingueu els alls pelats, submergiu-los en una olla amb aigua bullent, i feu-ho durant uns segons. Aquesta operació la podeu repetir fins a tres vegades, perquè d'aquesta manera aconseguireu abaixar la fortor de l'all.
  2. Peleu el cogombre i trossegeu-lo. Un altre truc perquè el cogombre no repeteixi és pelar-lo, treure'n la grana interior i posar-lo en sal en un plat durant una estona. Llavors el cogombre suarà i extraurà aigua. Quan ho hagi fet, renteu-lo bé amb un raig d'aigua per extreure'n la sal.
  3. Netegeu el pebrot, retireu-ne les llavors i trossegeu-lo.
  4. Talleu el pa.
  5. Peleu i trossegeu la ceba i el tomàquet.
  6. Ajunteu tots els ingredients juntament amb l'aigua mineral i deixeu-ho reposar a la nevera durant dotze hores. És a dir, no heu de triturar-ho, sinó que tots els ingredients junts han de reposar a la nevera.
  7. Un cop hagi passat aquest temps, tritureu-ho bé fins a aconseguir una crema fina.
  8. Coleu-la i guardeu-la a la nevera.

Per a la sopa de gaspatxo

  1. Poseu el gaspatxo a punt de vinagre i sal; és a dir, tireu-hi un raig de vinagre i un pensament de sal, i tasteu-ho perquè estigui al vostre gust.
  2. Guardeu-ho a la nevera perquè estigui ben fred.

Per als pinyons torrats

  1. Torreu els pinyons al forn a 170 ºC durant uns minuts.
  2. Retireu-los del forn quan comproveu que estan daurats. Deixeu-los refredar i guardeu-los en un recipient hermètic.

Per a la presentació final

  1. Repartiu els pinyons torrats en quatre gots.
  2. Tot seguit, aboqueu-hi el gaspatxo. I ja estarà.

Tomàquet

El menjar nutritiu de l'estiu que no pot faltar en les amanides. Aporta minerals i vitamines, i també fibra, que regula la funció intestinal; és a dir, té propietats laxants. El tomàquet també va lligat amb la reducció del nivell de colesterol en sang i ajuda a controlar l'índex glucèmic.

Pinyons

Com els tomàquets, els pinyons també ajuden a combatre el restrenyiment, perquè aporten fibra a l'organisme. A més, els pinyons aporten proteïnes. Sovint es recomana menjar-ne a les persones que practiquen esports, per l'energia que aporten.

Cogombre

Hortalissa amb pocs nutrients destacables, però ideal per a l'estiu per la seva aportació d'aigua a l'organisme. Malgrat això, els nutricionistes asseguren que els cogombres tenen la capacitat de depurar la sang i eliminar-ne l'àcid úric, que la carn pot haver-lo deixat a l'organisme com a residu.

stats