Gemma Ventura: "No pots llegir Víctor Català de pressa"
L'escriptora i periodista recomana la lectura lenta de 'Solitud'
BarcelonaL'escriptora i periodista Gemma Ventura Farré passa tot l'agost envoltada de muntanyes i pràcticament sense cobertura. Els seus dies estan plens de lectures i, entre els llibres que ha posat a la maleta, n'hi ha un de central: Solitud, de Víctor Català (1869-1966). "Llegir-la és un plaer molt gran que alhora he de fer a poc a poc. No pots llegir Víctor Català de pressa", afirma l'autora de La llei de l'hivern (Destino), premi Josep Pla 2023. "Quan el llegeixes ja fas existir el plaer de la llengua. El tinc subratlladíssim, perquè hi ha força paraules que no faig servir, però que la meva àvia i la meva besàvia sí i jo les tenia oblidades", afegeix Ventura.
Amb Solitud fa una feina de formiga: s'apunta en una llibreta totes les paraules que li criden l'atenció i més endavant les repesca i les rellegeix. Per aquest català ric d'un segle enrere, anima els lectors a retornar a la història de la Mila. "Ara que hi ha aquesta mena d'empobriment del català animaria la gent a llegir-lo, perquè és una oportunitat per ampliar i enriquir la nostra llengua", diu l'escriptora. Amb la recomanació, Ventura hi afegeix un consell: aparcar les presses. "A vegades ara hi ha gent que em pregunta: «Quants llibres t'has llegit aquest agost?» Com si estiguessin fent aquí una mena de competició i tingués més valor llegir-ne 40 que llegir-ne dos. En el meu cas és al revés. M'agrada l'agost per aprofitar-lo i fer lectures lentes i atentes", assenyala.
Ventura combina les paraules de Víctor Català amb la poesia de Pepe Sales. El llibre és Sense re, sense remei i l'ha publicat La Breu. Pepe Sales era parent de Joan Sales, l'autor d'Incerta glòria i veí de Vallclara, el poble de la Conca de Barberà on Ventura passa les vacances. "Quan vaig a un lloc, busco escriptors que siguin d'allà perquè així, a través d'ells, és una manera de conèixer-lo", diu l'escriptora. Ara està descobrint Vallclara sota els versos de Pepe Sales amb un poemari que traça "una mirada sobre la vida i la mort". Ventura afegeix que, llegint-lo, sent que és la seva manera "d'homenatjar-lo".