Adoptar el català

Gerhard Kirsten, el guiri que aprèn català a TikTok

"Quan parlo català la gent està tan feliç que no em fa vergonya", assegura aquest jove sud-africà

BarcelonaGerhard Kirsten (Pretòria, 1994) es defineix com "un guiri a Catalunya". Però és un guiri només per la seva aparença –alt, ros, accent–, perquè en realitat és un nou català que està aprenent la llengua en directe a TikTok. Kirsten és un matemàtic sud-africà que fa dos anys i mig va aterrar a Barcelona rere una catalana de la qual es va enamorar mentre feia el doctorat a Itàlia. Quan va arribar, amb la parella hi va seguir parlant en anglès i amb els sogres, que són de l’Uruguai, hi parlava en castellà. A la feina, aquestes també eren les dues llengües d’ambient, així que primer va aprendre castellà. Però, a mesura que s’anava adaptant a la vida d'aquí, el català era més present i al final s’hi va llançar. "Primer, perquè és una forma de respecte cap al lloc on vius, els meus amics i la meva parella, que és d’aquí. I, segon, perquè la meva llengua materna, l’afrikaans, com el català, té 10 milions de parlants i cada vegada el parla menys gent", explica.

Cargando
No hay anuncios

A Sud-àfrica hi ha 11 llengües oficials, i a l’escola tothom aprèn la seva llengua materna i l’anglès. Ell, a més, parla l’alemany, l’holandès (del qual deriva l’afrikaans, que alhora és una llengua germànica), l’italià, i ara català i castellà. Com a poliglot, ja té clares les estratègies per incorporar un altre idioma. "He après català escoltant-lo, amb música i sèries, i usant-lo a la vida normal. Ara faig un curs de Daily Catalan per tenir la base", explica. Ell mateix ha buscat espais on practicar: "Parlo més català des de fa un any. Des de llavors, tot el que faig nou, intento fer-ho en català. Quan vaig al supermercat, o quan faig un nou amic o amb l’equip de rugbi o de futbol parlo català. Perquè si comences en anglès, ja no pots canviar. Amb la Carol no podem canviar de llengua, i només ho fem quan volem practicar ella l'afrikaans i jo el català", reconeix.

Cargando
No hay anuncios

Dues hores al dia pensant en català

Curiosament, el seu lloc segur per aprendre la llengua ha sigut una plataforma en què el segueixen milers de persones, que gaudeixen veient com descobreix fascinat el català i el país a TikTok. No parla ni català, ni castellà, ni italià perfectes, però la xarxa l’ha ajudat a superar la barrera de llançar-s’hi: "Quan parlo català la gent està tan feliç que no em fa vergonya. Em sento llest per aprendre’l, així que, si em sento una mica tonto per fer errors, en el fons sé que la gent està impressionada perquè n’estic aprenent, i això em motiva", explica. El fet d’haver de gravar vídeos fa que cada dia tingui al cap què dirà, ho escriu i ho grava fins que li surt bé. "Potser estic dues hores al dia pensant o fent alguna cosa en català i, com més en sé, més fàcil és fer-lo servir", diu.

Cargando
No hay anuncios

Estar cinc o sis hores immers en català amb els amics de la seva parella ara ja no li és cap esforç lingüístic. Però per tenir més fluidesa necessita practicar-lo, i per això intenta mantenir el català en el dia a dia. De vegades li costa: "Veig que la gent em parla en anglès perquè tinc cara de guiri. Jo el que faig és tornar a parlar en català, i tornar-hi, ho intento almenys tres vegades i, si no, què hi puc fer? Quan sé que l’altre parla català em molesta que no em responguin en català, perquè estic fent l’esforç –diu–. M’encanta quan em parlen com una persona normal, i no més lent, per poder practicar", afirma.

Kirsten ha trobat l’entorn propici, la motivació i tenia la consciència esmolada. No sempre és així: "Jo estic dins la comunitat catalana i tinc passió per aquest país, però molta gent que ve de fora no entra en grups de catalans. No sempre és fàcil i menys si vens per un any. Al món dels expats veig molt poca gent que aprengui el català. Alguns aprenen el castellà", observa.