Vocacions

Gori Masip: “Em feia una mica de por veure'm al 'Polònia'"

Al meteoròleg més jove de la televisió la passió per la pluja, el sol o el vent li ve del seu germà mitjà

Gori Masip
4 min

Sant Joan Despí“Els joves haurien de mirar més el cel i menys els mòbils. Al cel i també al seu voltant, en general. A més, en un moment com el d’ara, la realitat és la que tenim fora dels telèfons. Les pantalles no deixen de ser un passatemps. Ens podem passar quatre hores al TikTok o l’Instagram, però l’interessant és al carrer”, ens diu Gori Masip (Sitges, 2002), la gran revelació televisiva de l'últim estiu gràcies a les seves prediccions del temps al 3Cat. “No vaig entrar-hi per fer una substitució concreta, sinó per omplir forats durant les vacances dels companys i, segons les necessitats de la cadena, vaig anar saltant. Ara torn de matí, ara torn de tarda, ara cap de setmana. Sempre fent 3/24, Catalunya Informació i Catalunya Ràdio. No vaig estar al Telenotícies, no”.

Li comentem que tot arribarà, abans d’interessar-nos per saber d'on li ve aquest interès seu per la meteorologia, les pluges, el sol, les tempestes o les clarianes, uns mots que surten cada dos per tres a la conversa. "És una passió que em va transmetre el meu germà mitjà. Som tres germans i jo soc el petit. Teníem una caixa de color vermell on guardàvem les joguines. Quan s’apropava una tempesta i es començaven a sentir trons baixàvem la caixa del prestatge. Quan vèiem el llamp esperàvem a sentir-ne el so per repicar sobre la caixa per imitar-lo. Suposo que va ser la llavor que em va despertar l’interès per aquestes coses, i, a poc a poc, es va anar fent més gran, fins que s’ha convertit en la meva passió i, en teoria, la meva professió".

La modèstia i prudència d’aquesta última frase del Gori serà una constant a la nostra trobada. Lentament, amb peus de plom, va sumant coneixements: “L’experiència recent al 3Cat ha sigut molt guai! Al cap i a la fi, era el meu somni. Complir-lo tan aviat ha sigut una mica xocant. Tan de cop… Ara necessito un temps per pair-ho i assimilar-ho. Sí, si et pares a pensar-hi, és fort”. Abans d’aquesta recent fita professional vaig estar un any de becari del Meteocat i un any fent cròniques a l’emissora municipal de Sitges, i vaig fer substitucions a RAC1. També m’ha servit molt la meva experiència a les xarxes socials, en les quals, des de fa temps, he anat penjant prediccions pel meu compte".

És ben sabut que una cosa és la teoria i una altra és la pràctica i a l’hora de posar-se davant d’una càmera s’ha de saber transmetre la informació amb claredat i, sovint, amb poc temps. Com s’ho fa el Gori? Es posa nerviós? “De nervis sempre n’hi ha, i és positiu que n’hi hagi, perquè amb tantes pantalles i mapes per comentar, no et pots relaxar mai. Sí que és veritat que els primers cops al 3Cat em tremolava la veu, les cames em feien figa… Però no pots pensar que, en aquell moment, estàs parlant davant de milers de persones. Has de pensar que només estàs davant d’un realitzador i d’uns tècnics”, explica.

Pair la popularitat

La seva popularitat ha crescut enormement, una circumstància que ha paït de la manera més sensata i agraïda possible: “De fet, la gent del meu poble, Sitges, ja m’aturava per preguntar-me si plouria o tindríem sol uns quants dies més. Quan irromps a les pantalles de tothom la gent se sorprèn. M’he convertit, per la meva joventut, en el nen del temps. I n’estic encantat. Però, al capdavall, tampoc és que no pugui sortir al carrer. Més que apropar-se’m, m’he acostumat al fet que em mirin. Això sí, se’n recorden més de nosaltres quan no l’encertem. Quan l’encertem, ningú ens diu res”. La fama fins i tot li ha comportat ser imitat al programa Polònia: “Em feia una mica de por veure-m'hi, però ha estat una imitació molt encertada, amb els meus mateixos saltirons o amb aquest fins ara que jo dic sempre. A més, vaig conèixer el Xavi Espinosa, el meu imitador, i que és el mateix que fa de Francesc Mauri. M’ho he pres bé. No crec que es riguin de mi. Vaja, tot al contrari”.

Recomana als infants d’avui en dia l’ofici i els estudis de meteoròleg? La resposta arriba ràpida, com un llamp dels que ell acostuma a comentar a la tele: “I tant que ho recomano! És una feina que té molt de futur perquè, amb tot el tema de l’escalfament global i el canvi climàtic, ser meteoròleg serà com un repte, i suposarà modificar la manera de predir el temps. És veritat que la intel·ligència artificial farà evolucionar les coses, però la figura de l’home i de la dona del temps encara té recorregut. L’espai del temps s’ha anat transformant i ha anat incorporant noves informacions, com les fotos que envien els espectadors des del seu lloc de residència. Sovint és l’espai més vist del dia. A Catalunya, l’interès pel temps és molt gran”, conclou.

L'opinió dels pares i l'avi

“Si als meus pares els hagués dit que volia ser metge o dedicar-me a qualsevol altra feina, també ho haurien vist bé. En canvi, el meu avi, que just va morir quan jo estava fent la carrera de Geografia, em va comentar: Geografia, vols dir? Com dient que el seu net podia donar més que això. Perquè, als seus 90 anys i escaig, pensava en mi amb feines més tradicionals, com advocat, per exemple. Per aquesta banda, l’entenc. Ara, l’avi m’hauria vist cada mitja hora al 3/24”, recorda, emocionat, Gori Masip, que té previst cursar el màster de meteorologia per especialitzar-se, mentre continua alimentant de contingut les seves xarxes socials.

stats