Tecnologia

El grup de WhatsApp de pares i mares que s'ha estès per Catalunya per endarrerir la compra del primer mòbil

Les famílies acorden crear una carta de compromís per retardar-ho fins als 16 anys i preparen el salt a l'Estat

Elisabet Garcia Permanyer, impulsora del grup, amb Cristina Antón, Aisha Guimaraes i Tamara Fernández, que també formen part del grup de pares i mares que volen endarrerir l'accés al mòbil fins als 16 anys
Tecnologia

BarcelonaSi sou pares i mares amb fills en edat escolar segur que aquests dies el vostre mòbil treu fum. En les últimes hores han proliferat per tot Catalunya grups de WhatsApp i de Telegram de famílies que s'uneixen per endarrerir fins als 16 anys i de forma consensuada l'accés dels adolescents al primer mòbil. Hi ha grups de famílies dels barris del Poblenou, l'Eixample, Gràcia o Sant Andreu, a Barcelona, però també a Girona, Terrassa, Garraf, Tarragona o Cardedeu.

L'objectiu és debatre mesures i idear accions per deixar de comprar el primer smartphone als 12 anys, quan la majoria d'infants passen a l'institut, i frenar la pressió social que ha fet que es normalitzi comprar-lo a aquesta edat.

El grup de WhatsApp que ha fet esclatar aquest moviment, "Poblenou, adolescència lliure de mòbil", el va crear el 28 de setembre Elisabet Garcia Permanyer, mare de tres fills de l'escola Vila Olímpica del barri del Poblenou, de Barcelona. La idea era compartir amb altres mares i pares dubtes i notícies relacionades amb l'ús del mòbil, però en les últimes dues setmanes el creixement del grup ha sigut "exponencial" i ha arribat al límit de 1.025 participants. Ara s'ha reconvertit en un grup de Telegram d'àmbit català, amb més de 7.700 participants, i s'estan replicant grups amb el mateix nom -Adolescència Lliure de Mòbil- per la geografia catalana. "És una metxa que s'ha encès i ha permès que pares i mares de tots els barris ens organitzem", explica Xavi Casanovas, un dels pares del Poblenou. "Ara en aquest grup hi ha gent de tot Catalunya i volem ajudar a organitzar i coordinar altres iniciatives que puguin sorgir", explica. Destaca que aquest és un moviment que ha començat "des de baix", al marge de les administracions, i "s'ha ampliat perquè la preocupació és molt gran", reconeix. Els diferents grups ja s'estan organitzant i han convocat reunions presencials.

Bateria d'accions

Ara ja no es tracta només de compartir notícies sinó de coordinar-se per desplegar diferents accions. La primera que han acordat és impulsar un document de compromís que les famílies de cada barri puguin signar segons el qual es comprometen a no comprar als 12 anys un smartphone al seu fill i endarrerir-ho fins als 16 anys: “Donaré el mòbil al meu fill a partir dels 16 anys...” La idea és que les famílies es puguin posar d'acord a primària, quan la interacció és més fàcil, ja que moltes no coincidiran al mateix institut. "Però es pot generar una base de dades de famílies del barri compromeses amb això. Potser jo no coneixeré les famílies de l'institut però tenim aquest document de compromís i fem pinya. S'ha de posar un tallafoc entre sisè de primària i primer d'ESO", reclama Casanovas. Reconeixen que les escoles concertades i els instituts escola, que tenen primària i secundària en el mateix centre, ho tenen més fàcil en aquest sentit.

En un manifest, que han fet públic aquest dilluns, també proposen impulsar grups de treball i comissions en els centres educatius de cada barri i ciutat per debatre l'ús i el risc de les pantalles, promoure espais de debat, fer enquestes a la comunitat educativa per conèixer de primera mà la situació de les famílies respecte a l'ús del mòbil, impulsar accions perquè les administracions prenguin mesures per protegir els menors de l'addicció a les pantalles i els riscos de les xarxes socials, cosa que inclouria la prohibició dels mòbils als instituts, i treballar per fer extensiva aquesta iniciativa a la resta de l'Estat. De moment, ja s'ha creat un grup de Telegram a nivell estatal i d'altres a Madrid, Andalusia, Balears o Navarra.

Imatge del grup de whatssap de pares i mares que volen endarrerir l'accés almòbil fins als 16 anys

Les associacions de famílies de la Dreta de l'Eixample tenen una línia de treball similar. Volen fer grups de treball amb les escoles que tenen el mateix institut adscrit perquè les famílies es posin d'acord abans que els seus fills arribin a secundària. "Volem generar un mecanisme de consens perquè les famílies que ho vulguin s'adhereixin a aquest compromís de no donar el mòbil quan arriben a l'institut, i com a mínim tindrem una massa crítica i trencarem aquesta inèrcia", explica Marta Fabà, mare de l'Escola de la Concepció.

Una necessitat de les famílies

A Gràcia, la coordinadora d'AFAs també s'ha organitzat amb el mateix objectiu. Les famílies d'aquest barri de Barcelona van acordar al setembre, abans que es creés el grup del Poblenou, elaborar una enquesta, inspirada en la que va fer l'escola Sadako, que aquest octubre han distribuït entre les escoles públiques del barri i alguns instituts adscrits per saber l'opinió de les famílies sobre l'ús del mòbil. Ja han respost més d'un miler de persones. "I ja sabem que el 70% de les persones que han respost diuen que no volen que els seus fills tinguin mòbil abans dels 16 anys", explica Marta Hernández Roig, de l'AFA de l'Escola Reina Violant. La realitat, en canvi, segons dades facilitades per les famílies del Poblenou, és que més del 90% dels nens a primer d'ESO ja tenen mòbil.

"Es donava per fet que tothom comprava el mòbil als 12 anys i ningú es plantejava no fer-ho per no aïllar el seu fill, però sabent ara que més famílies pensen igual, potser serà més fàcil que hi hagi més adolescents a cada aula que no en tinguin perquè qui no en tingui ja no serà l'únic", diu. En el mateix sentit s'expressa Xavi Casanovas: "El primer que cal és empoderar les famílies perquè deixin de sentir aquesta pressió social i puguin dir al seu fill: «No, no et dono el mòbil perquè considerem que ara no toca»". "Com pot ser que un nen tingui un mòbil als 12 anys? No en té cap necessitat. La necessitat la creem nosaltres perquè pensem que el volem localitzar però això es pot fer amb altres eines, com un rellotge o un mòbil que no sigui intel·ligent", diu Hernández Roig, mare de dues nenes de nou i onze anys.

Mesura preventiva

Moltes de les famílies que s'han unit als diferents grups de WhatsApp i Telegram tenen fills que encara van a primària o infantil. "Hi ha un part que és preventiva i de conscienciació", explica Casanovas, que és pare de tres fills de tres, cinc i nou anys que estudien a l'Escola de la Mar Bella. Però també es volen compartir accions a fer quan ja s'ha donat un telèfon intel·ligent.

Uns i altres estan "sorpresos" amb l'èxit de la iniciativa. "No ens ho esperàvem però estem contents perquè vol dir que és un tema que preocupa i que es patia en soledat". A Girona, també s'ha creat un grup de Telegram que ja supera les 200 famílies. La impulsora és Carol Costa, juntament amb un grup de mares de l'escola on estudia el seu fill, que aquest curs fa sisè de primària. Volia unir-se al grup de WhatsApp del Poblenou però com que l'aplicació no permetia sumar més gent, va optar per crear-ne un a través del Telegram, que té més capacitat. "Volem compartir punts de vista amb els pares per aconseguir que el mòbil no entri als instituts durant l'ESO", explica. Tot i que el grup encara no fa ni una setmana que es va crear, la idea és convocar una reunió per establir unes bases i fer força perquè el departament d'Educació mogui fitxa.

Prohibir-lo als instituts

També s'ha acordat crear comissions a les escoles per treballar l'accés al mòbil amb complicitat amb les direccions. És el que ja estan fent, per exemple, les AFA del districte de l'Eixample que, a més de copsar l'opinió de la comunitat educativa amb una enquesta, crearà un grup de treball amb representants de les famílies d'alumnes de 5è i 6è de les escoles del barri.

Les famílies també volen conèixer la política dels instituts en relació a l'ús del mòbil. Hi ha famílies que consideren que s'hauria de "prohibir" als instituts i reclamen a la conselleria d'Educació, amb qui es volen reunir, i a les administracions "consignes més clares" perquè "els professors estan desbordats i la seva feina no és fer de policies", opina Casanovas.

Des de la conselleria d'Educació s'admet que tenen coneixement d'aquest moviment de milers de famílies. De fet, la setmana que ve el Consell Escolar farà un debat sobre la regulació de l'ús dels mòbils als centres educatius. Ara bé, el departament també deixa clar que es mantindran els plans anunciats fa poques setmanes per la consellera, Anna Simó, que ha repetit en diverses ocasions que no té previst prohibir els mòbils als instituts. Els plans de la conselleria consisteixen en encarregar al president del Consell Escolar de Catalunya fer un debat territorial amb tota la comunitat educativa i fer una enquesta als diferents centres per saber quin tipus de regulació tenen respecte a l'ús del mòbil. Amb tota aquesta informació, s'assegura des de la conselleria "s'acabarà prenent una decisió".

La federació d'AFAs més gran de Catalunya, l'Affac, ha posat en contacte algunes famílies o AFAs amb els diferents grups que s'estan creant. "El que estem fent és un acompanyament a aquestes famílies i AFAs", explica Lidon Gasull, directora de l'Affac. L'objectiu, afegeix, és fer pressió de baix cap amunt perquè així el departament d'Educació acabi prenent "una decisió sobre el tema". Paral·lelament, aquest mes també hi ha prevista una reunió entre les diferents federacions d'associacions de famílies on es posarà sobre la taula, entre altres temes, la regulació de l'ús del mòbil.

En última instància, les famílies també aspiren a l'aprovació d'"alguna iniciativa legislativa que permeti regular l'ús dels smartphones a l'institut". Deixen clar, però, que no és un rebuig total a la tecnologia. "Els hem d'educar en la tecnologia però no és el mateix ensenyar a navegar per internet a l'ordinador que tenir internet a la butxaca tot el dia. Tant de bo arribem a un gran pacte social, perquè l'ús del mòbil no pot ser lliure a l'institut", conclouen.

Grups de famílies per regular el mòbil

Aquests són els grups de WhatsApp i de Telegram que s'estan creant. La llista es va actualitzant en funció dels grups que creen les famílies.

Grup global:

Demarcació de Barcelona:

Barcelona

Barcelonès:

Baix Llobregat:

Maresme:

Vallès Oriental i Occidental:

Garraf

Demarcació de Girona:

Demarcació de Tarragona:

Demarcació de Lleida:

Catalunya central:

Balears:

stats