Fotografia

Els hamer i els mursi: així viuen dues tribus al cor de l'Àfrica

A la vall del riu Omo diverses comunitats ofereixen una mirada fascinant a un món ancestral

Membres de la tribu Hamer amb els vestits i ornaments tradicionals
Fotografia
Santiago Núñez
09/05/2024
3 min

Addis AbebaA 500 quilòmetres d’Addis Abeba, la capital d’Etiòpia, les carreteres es transformen en camins de terra àrids i inestables que ens porten fins a terres de cultures ancestrals que han resistit el pas del temps. Molt a prop de la frontera amb Kènia, trobem diferents tribus, com els hamer i els mursi, que viuen i conserven unes tradicions úniques, arrelades als paratges que habiten. Assentades a la vall del riu Omo, el curs baix del qual és considerat patrimoni de la humanitat de la Unesco, aquestes tribus ofereixen una mirada fascinant a un món antic que es manté al marge de la modernitat.

Lluny de la modernitat i del bullici de les ciutats, els mursi viuen en un entorn natural sever que juga un paper crucial en la seva vida. Els seus poblats estan formats per barraques tradicionals de fusta i fang. Al centre de la seva societat hi ha la família.
Les teulades de palla còniques són típiques dels poblats hamer. L'arquitectura, tot i que senzilla i amb materials molt bàsics, està pensada per suportar les temperatures extremes d'aquesta regió.

Si visitem aquesta zona descobrirem que aquestes societats es caracteritzen per la seva naturalesa seminòmada i s’organitzen en poblats dispersos en aquesta terra àrida i desafiant. Encara avui dia construeixen habitatges amb materials com la fusta i el fang amb sostres de palla cònics, dissenyats per suportar el clima extrem de la regió, i amb portes diminutes per evitar atacs d’animals salvatges durant la nit. Però un cop la terra deixa de ser fèrtil, abandonen el poblat i marxen a la recerca de noves terres. El seu caràcter nòmada fa que la seva alimentació es basi principalment en la recol·lecció i la caça, tot i que també cultiven cereals com el sorgo o el blat de moro i crien vaques, cabres i ovelles.

Els hamer viuen de l'agricultura i la ramaderia, que no només proporciona aliments sinó que també juga un paper crucial pel que fa l'estatus dins de la comunitat, ja que és símbol de riquesa.

Un altre dels seus trets més distintius i diferencials és la seva imatge i la forma de vestir, així com els ornaments que ens expliquen la posició social de cadascú dins el grup, l'estatus, les riqueses que té o si la persona està soltera o casada.

Tot i que hi ha tribus més antigues que altres i les tradicions es diferencien, tenen molts trets en comú, més enllà d'habitar un entorn hostil i tenir esperit nòmada. Són societats de tradició animista, on el bestiar té una gran importància perquè marca la seva supervivència, i on la família i el clan, en general, tenen un gran protagonisme.

Un home de la tribu mursi fotografiat amb el característic plat labial. Es tracta d'una tradició que comença a l'adolescència i es considera un ritu de pas cap a la maduresa. És un símbol d'estatus dins la comunitat.
La vestimenta dels hamer és acolorida i un símbol de distinció. En el cas de les dones, tot sovint porten collarets i braçalets de pell. Porten pentinats elaborats fets amb fang i mantega que revelen el seu estatus socials i els seus assoliments dins la comunitat.
Una jove de la tribu dels mursi. En aquesta tribu l'educació es basa en la transmissió oral de coneixements i habilitats pràctiques. Des de petits, els nens aprenen a cuidar el bestiar, treballar la terra i participar en les tradicions i rituals.
Una dona de la tribu hamer. Aquesta comunitat cultiva principalment cereals com el sorgo i el blat de moro. Crien vaques, cabres i ovelles. Els rols de gènere en aquesta comunitat estan molt definits: els homes es dediquen a cuidar el bestiar i les dones a les tasques domèstiques i a cuidar els infants.
stats