Temporada de casaments

Quant he de pagar si m’han convidat a un casament?

La relació que es manté amb la parella o el tipus de celebració són determinants a l'hora de fer un regal de noces, que a casa nostra sol ser una transferència bancària o un sobre amb diners

Els diners del regal són la despesa més important per a molts convidats.
Temporada de casaments
10/07/2024
5 min

BarcelonaQuan la Laia, una botiguera de 31 anys, va rebre la invitació d'un casament per a l'estiu se’n va alegrar moltíssim. Poc després li va arribar la segona i actualment ja en té cinc de programades a l’agenda. L’entusiasme inicial es va convertir en un maldecap: “Quan vaig calcular les despeses de la roba, els comiats, la gasolina, l’allotjament i tot plegat em vaig atabalar molt. Em suposava perdre el sou d’un mes i mig i he estalviat per invertir en altres coses”, explica.

En temps d’inestabilitat econòmica, per a persones com la Laia assistir a un casament pot ser més una ruïna que un motiu d’alegria. Aquesta jove barcelonina comenta que va mirar de retallar costos i va calcular que la despesa més elevada era el regal, un obsequi que a casa nostra sol ser una transferència bancària o un sobre amb diners. 

Diana Rubio, directora acadèmica de l’Institut Acadèmic d’Estudis de Protocol IMEP, confirma la tendència, que es va establir quan la gran majoria de futurs matrimonis fa anys que viuen plegats i han deixat de fer llista de casament. “Els nuvis ja tenen de tot i per norma general a un convit es regala com a mínim la quantitat suficient per cobrir el preu de l’àpat”, comenta Rubio. Altres factors determinants de la quantitat a regalar són la relació que es manté amb la parella i el tipus de casament al qual assisteixes. “No és el mateix que es casi el teu germà, la teva millor amiga o un cosí llunyà. La relació que es té amb els nuvis també s’ha de tenir en compte a l’hora d’escollir el regal. Com més propera sigui, s’espera que el regal augmenti”, afegeix l’experta en protocol, que manifesta que regalar diners és molt comú a Catalunya i a la resta de l’Estat, però no en altres països.

Diners com a obsequi 

Clàudia Torrellas, organitzadora de casaments des de fa una dècada, assegura que la xifra estàndard per regalar a Catalunya és d’uns 150 euros per persona, 300 per parella. Així ho certifiquen l’Elena i l’Ignasi, que es van casar en una masia a l’Empordà el setembre del 2019 en un convit amb unes 220 persones. “Nosaltres no vam especificar res sobre els regals, però la majoria de convidats ens van donar diners. Uns 150 euros les generacions més joves i més diners les més grans i els familiars més propers”, explica ella. “El regal econòmic és una bona opció perquè el pots invertir en el que vols. Als casaments que tenim aquest any hem dit de pagar 200 euros cadascú perquè tot s’ha encarit”, afegeix. 

La despesa d’un casori a Catalunya pot variar considerablement pel tipus de localització, la quantitat de convidats, la temporada, el menú i serveis com la decoració. Segons Torrellas, un menú amb IVA inclòs l’any passat costava 150 euros i ara ha augmentat a 180. “Si fas uns números ràpids, en un casament amb unes cent persones ja te’n vas als 20.000 euros només de menjar”, comenta l’organitzadora d’esdeveniments, que dona fe de la impossibilitat de finançar la celebració amb els diners que puguin regalar els assistents: “Sempre dic a les parelles que si es casen no han de pensar en els diners que podran percebre dels convidats, sinó comptar només amb els estalvis dels quals disposen o que poden tenir fins al dia que es casin”. I encara més quan, després d’uns anys complicats per les restriccions de la pandèmia, els casaments compten amb un nou adversari: la inflació. Una despesa extra que no només afecta els nuvis. 

Regals personalitzats o solidaris 

Quan la Laia va ser conscient que no podia afrontar el pagament dels cinc regals de noces a les quals ha estat convidada, que li costarien uns mil euros en total segons els estàndards, va buscar una solució. “Primer em vaig plantejar no anar a algun dels casaments, però tampoc volia escollir. I al final vaig pensar que era ridícul perdre'm una celebració a la qual estava convidada per diners. Són ells que han decidit casar-se i convidar-me”. Finalment, ha optat per organitzar trobades amb cada parella abans de la cerimònia i agrair-los la invitació. El seu regal serà preparar-los un bon sopar i passar temps de qualitat junts. 

L’experta en protocol Diana Rubio assegura que no és necessari regalar diners i que es poden tenir altres detalls. “No parlo de fer treballs manuals, però es poden fer obsequis més assequibles com un val per a una experiència gastronòmica al destí del viatge de noces”, concreta. Altres idees poden incloure regals personalitzats que encaixin amb l’estil i la personalitat dels nuvis, regals solidaris com una donació en nom de la parella que es casa o un val per a una experiència gastronòmica o d’aventura. 

Un detall que alguns nuvis valoren tant o més que els diners, tal com explica la Tània, que es va casar l’any 2011 en un espai públic a Montjuïc: “Les colles es van ajuntar per fer-nos regals a restaurants, hotels i altres experiències pensades per a nosaltres i ens va permetre gaudir moltíssim l’any següent. Quan les vam poder gaudir pensàvem en aquell dia, que va ser molt bonic, i en la persona que ens feia el regal”. 

El moment de l'entrega

A banda del tipus de regal, un altre dels dubtes que sorgeixen a l’hora d’obsequiar el futur matrimoni és trobar el moment adequat. L’organitzadora de casaments Clàudia Torrellas recomana fer-ho uns dies abans i en privat, per tenir tranquil·litat i poder personalitzar-ho. “És molt típic que aquí les colles d’amics regalin diners en forma d’arbre de diners o dins un pot ple de monedes, o que es doni un sobre el dia de la cerimònia, però llavors els nuvis pateixen per guardar-los”, comenta. “A més, tenint en compte que quan arriba el dia del casament ja ho han de tenir tot pagat, potser és més útil rebre’ls abans”. 

Diana Rubio assegura que abans era més típic donar els diners el dia del casament, però que a causa de la pandèmia i la davallada de l’ús d’efectiu moltes persones opten per fer una transferència o un Bizum. “Jo recomano fer-ho abans o durant el casament, perquè sembla que si ho fas després sigui una espècie de contraprestació per com t’ho has passat”, diu. Segons Rubio, fa uns anys molts futurs matrimonis tenien el costum de posar el número de compte a la invitació, una opció que trenca totes les normes: “En cap cas és adequat posar les dades bancàries en una invitació de boda, perquè sembla que estiguis obligant una persona a pagar per anar a un casament quan potser aquella persona no s’ho pot permetre”, afirma: “Es pot esperar que la persona t’ho demani en cas que vulgui fer un regal econòmic”.

stats