Literatura infantil i juvenil
Suplements02/02/2023

¿Hem de reinterpretar el conte de la Caputxeta Vermella?

Les versions del patrimoni literari clàssic són l'eix conductor de la pròxima edició del Flic, el festival de literatura infantil i juvenil, que se celebra l'11 i 12 de març a Barcelona

Barcelona"Què passa quan ens arriba a les mans una peça literària que té uns valors amb els quals no ens sentim còmodes, però alhora no podem negar la seva vàlua literària excepcional? Què fem amb aquella obra incòmoda?" Aquesta és la pregunta que posa aquest any sobre la taula el Flic, el festival de literatura i arts infantil i juvenil, i que és l'eix sobre el qual gira l'edició d'enguany, segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa la seva directora, Magalí Homs.

Amb el títol (Re)interpretar el món, aquesta tretzena edició busca subratllar la vàlua del patrimoni literari tradicional a través de les versions. "Reinterpretar l’herència rebuda ens permet recrear-la amb nous imaginaris culturals, perquè és a través del passat que, des del present, ens és possible imaginar i crear futurs", manifesta la seva directora literària, Roser Ros. Amb aquest plantejament i com cada any, un comitè format per onze experts ha escollit més de quaranta títols de diferents gèneres literaris com a base per teixir les activitats del festival.

Cargando
No hay anuncios

"La literatura recull el moment social i els valors propis de l'època. Què passa quan es contraposa amb els valors socials d'ara? Aquesta contraposició fa que els mediadors –bibliotecaris, mestres, famílies...– prenguin decisions sobre aquest repertori. Què fas? L'expliques? El transformes? El gran exemple és el de les Caputxetes i és un gran dilema decidir quina Caputxeta expliques. En quin moment fem servir una versió o una altra?", es pregunta Homs.

El director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Ferran Vives, ha recordat que la biblioteca pública és "un mirall de la societat" i els seus fons ja recullen obres que responen als "valors actuals de la societat". Però ha demanat no confondre els fons antics amb els fons actuals: "El problema és tenir fons de fa 20 o 30 anys on les Caputxetes no reflecteixen els valors de la societat contemporània", però la majoria de biblioteques, apunta, tenen potència pressupostària per tenir fons actualitzats.

Cargando
No hay anuncios

Ferran Burguillos, gerent de Biblioteques de Barcelona, per la seva banda, assegura que és "clau" "promoure i mantenir el cànon d'obres clàssiques" i, en especial, en llengües com la catalana, "que necessita un reforç de promoció i d'impuls". "És essencial fer arribar aquests autors clàssics a infants i famílies que no hi estan acostumats perquè tots els actuals acaben bevent dels clàssics", sosté.

Futurs lectors

Coorganitzat per Tantàgora i el Disseny Hub Barcelona i amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona, el Flic Familiar se celebrarà el cap de setmana de l’11 i el 12 de març al Disseny Hub Barcelona amb una programació dirigida a infants d’entre sis mesos i catorze anys. S’han dissenyat activitats relacionades amb la lectura com els fliquets, les experiències literàries, els tallers o les narracions. "Al Flic trobem la llavor de les futures generacions de lectors: aquesta cita permet unir creadors i públic en un mateix espai i situa el llibre al centre de l’activitat lúdica familiar", ha destacat Vives. Les entrades surten a la venda a partir del 2 de febrer. El festival s’ha consolidat com un dels principals esdeveniments culturals per al públic infantil i juvenil a Catalunya, amb gairebé 10.000 assistents en l’edició anterior.

Cargando
No hay anuncios

A banda del Flic Familiar, també se celebra entre el 6 i el 10 de febrer a la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats de Barcelona el Flic Escolar. I les cites per als professionals tindran lloc a l’estiu: la Fellowship de Madrid, un espai de trobada entre artistes i editors entre el 6 i 7 de juny, en el marc de la Fira del Llibre i, un mes després, el Flic Pro Barcelona, coincidint amb les jornades de l’escola literària organitzades per Tantàgora i dirigides a mediadors literaris. El festival viatjarà a la tardor amb les seves propostes per a famílies i escoles a Madrid i a Vic.

El Flic està organitzat per Tantàgora, una associació cultural sense ànim de lucre fundada fa 32 anys que es dedica a la promoció, difusió i creació de la literatura infantil i juvenil.

Cargando
No hay anuncios