Art i gastronomia

La història del Marítim, el bar dels artistes de Cadaqués

El local està vinculat directament amb la Galeria Cadaqués i, durant quasi 90 anys, hi han passat artistes habituals com Marcel Duchamp, Salvador Dalí, Gabriel García Márquez i Albert Serra

Huc Malla, propietari del Marítim Bar de Cadaqués, punt de trobada dels artistes
5 min

Cadaqués (Alt Empordà)A la platja principal de Cadaqués, al costat de l'estàtua de bronze de Salvador Dalí, s'estenen les taules del Marítim Bar, un local mític del poble amb quasi noranta anys d'història, que sempre és ple de gom a gom. No és un xiringuito de platja corrent, amb tendals de publicitat i cadires de plàstic sobre la sorra, sinó un bar amb encant i personalitat, estructura de fusta i aire mariner on, entre famílies de locals i turistes, s'hi aplega tota la vida bohèmia que passa l'estiu al cap de Creus.

A la segona meitat del segle XX, per exemple, freqüentaven sovint el Marítim artistes com Marcel Duchamp i Richard Hamilton, escriptors com Gabriel García Márquez, Terenci Moix, Josep Pla i Rosa Regàs i l’editora Carme Balcells, a més d'altres personalitats del corrent cultural antifranquista de la Gauche Divine barcelonina. Ara l'esperit bohemi continua viu i el bar és el lloc de trobada, oci i intercanvi de noves generacions de creadors contemporanis com Albert Serra, Joaquim Sapinho, Marine Huggonier, Oliver Chanarin, Jordi Colomer, Milena Busquets i Vicenç Altaió. També hi passen sovint personatges com el comissari d'art Vicenç Todolí, el director de cinema Neil Jordan i l'editor Ashley Heath.

El Marítim serveix begudes, bon vi, còctels clàssics, aperitius i, des de fa pocs anys, ha ampliat la carta amb tapes, elaborades amb producte de qualitat. Des de clàssics que mai fallen, com braves, calamars a l'andalusa i sticks de pollastre amb salsa picant, fins a plats més frescos i refinats, com tàrtars, amanides, llaunes casolanes i cebiches.

Imatge històrica del Marítim Bar de Cadaqués

Huc Malla, entre la cultura i l'hostaleria

El responsable principal del Marítim és Huc Malla, propietari de l'establiment, que també és col·leccionista i regenta la famosa Galeria Cadaqués, més amunt de la platja des Poal, a cinc minuts a peu. La galeria va ser el primer espai artístic de l'Estat on es va fer una mostra individual de Marcel Duchamp i de Richard Hamilton. El vincle entre el bar i la galeria és directe i constant, perquè des de sempre ha estat un lloc de trobada d’artistes i, quan hi ha actes o inauguracions, tots acaben prenent alguna cosa al local, alimentant així el xup-xup cultural del xiringuito.

"El Marítim no és un bar qualsevol, perquè va ser construït per l'arquitecte Sagalà i el 2015 el va reformar l'interiorista Jordi Vayreda, tot mantenint la mateixa essència autèntica dels orígens", recorda Malla: "Com a amant de l'art, vaig disfrutar amb en Vayreda el procés de la reforma". A les parets s'hi poden veure quadres, pòsters i fotografies d'artistes i obres d'art. El Marítim és considerat bé cultural d'interès local i Malla treballa perquè es consideri també bé d'interès nacional.

Salvador Dalí al Marítim Bar de Cadaqués

L’herència de l’avi Pere

L'amo fundador del Marítim Bar era Pere Figueras, l'avi d'Huc Malla. Van fer construir el bar uns cosins seus l’any 1935, quan en Pere tenia 14 anys. "El meu avi, conegut al poble com en Pere del Marítim, era molt bohemi, tancava el bar cada dia a les 3 del matí durant tot l'any sense excepció", recorda. Les experiències i els records que en Pere va viure durant els primers anys del local amb els artistes a Cadaqués són de pel·lícula. "S'havia criat amb en Salvador Dalí i la seva germana Anna Maria, eren veïns del Llané, hi tenia molt bona relació i recordo que explicava com en Dalí i la Gal·la amarraven la seva barca just davant del bar i seien a la terrassa", explica Malla.

L'avi Pere també tenia molt bon tracte amb les estrelles del cinema que visitaven Cadaqués. "Quan era petit, vaig veure en Jeremy Irons assegut al Marítim i volia demanar-li un autògraf, però el meu avi no em va deixar emprenyar-lo perquè tenia clar que la gent venia aquí a descansar", comenta. Així en Pere es guanyava els clients i, durant dècades, va conèixer actors famosos com Kirk Douglas i James Mason i va establir una amistat íntima amb l'actor espanyol Fernando Fernán Gómez.

Pere Figueras, amo fundador del Marítim Bar de Cadaqués

Cinquanta anys de la galeria

Huc Malla fa vint anys que regenta la Galeria Cadaqués. La va comprar al seu fundador, l'arquitecte italià Lanfranco Bombelli, que va organitzar-hi exposicions durant trenta anys. "Vaig començar a conèixer en Bombelli perquè vaig llogar un apartament davant de casa seva i ens vam anar fent amics, i un dia em va oferir vendre'm la galeria i jo, amb 24 anys, quan encara no tenia casa ni cotxe, vaig decidir hipotecar-me i tirar endavant".

Aquest 2023 la galeria celebra cinquanta anys —30 de Bombelli i 20 de Malla— i aquest dijous, 27 de juliol, coincidint amb l'efervescència artística de l'estiu cadaquesenc, organitza una festa d'aniversari. Durant aquest temps, hi han exposat artistes històrics, molts vinculats a Cadaqués, com Man Ray i Dieter Roth, però mai Salvador Dalí. No per cap desavinença personal ni recel, perquè Bombelli i Dalí eren amics, però la línia estètica de l'espai d'art és més pròxima al dadaisme abstracte de Marcel Duchamp i l'art pop de Richard Hamilton que no pas al surrealisme oníric del pintor català.

La Galeria Cadaqués d'Huc Malla

Presències divines, àpats d'estrella i festes Andergraun

Durant els últims anys, la llista d'històries, aventures i anècdotes viscudes al Marítim són inacabables. Fa nou anys, per exemple, Huc Malla va convèncer la banda britànica Texas per fer un concert únic a Cadaqués i els músics hi van acabar menjant biquinis de matinada. També és memorable el lema "Jesus lives in Cadaqués" que l'artista Tacita Dean, en col·laboració amb Peter Fillingham, va plasmar en una samarreta que s'exposa al bar, després de conèixer a la terrassa l'actor Enrique Irazogui, establert al poble i famós per fer de Jesucrist a la pel·lícula L'evangeli segons sant Mateu (1964) de Pasolini.

La cuina del Marítim és senzilla i sense pretensions, però al local també s'hi han fet àpats de categoria, perquè Malla i tota la colla bohèmia tenien molt bona relació amb el cuiner Joan Borràs, famós per haver renunciat a una estrella Michelin, que va morir fa quatre anys. "Amb en Borràs havíem organitzat tiberis molt bons i un dia li vaig demanar que cuinés per a tots els amics artistes a casa meva", explica Malla: "Ens va preparar mongetes de Santa Pau amb botifarra de perol en ple mes d'agost i vaig pensar que estava boig, però tothom va al·lucinar i es va convertir en una tradició".

Albert Serra en una imatge antiga al Marítim Bar

Albert Serra és convidat i instigador habitual d'aquestes xefles i celebracions al voltant del Marítim. El cineasta ve cada any uns dies a Cadaqués acompanyat de tota la troupe de la seva productora, Andergraun Films, i sempre n'organitzen alguna. "Hi hem fet moltes festes, es tracta de trobar les qualitats de cada època i no sempre és fàcil, perquè la societat canvia i no és culpa dels artistes. Però sempre ens mantenim apartats d'allò dolent i procurem mitificar allò bo que és singular de veritat", relata Serra, mentre beu un Campari a la terrassa, abans de tancar-se a la tarda a acabar d'escriure el projecte de guió de la seva futura pel·lícula.

stats