Vida en moviment

La importància de respirar bé

Respirem contínuament sense adornar-nos-en -si no és que hi ha alguna patologia- i poques vegades ho fem de manera conscient. T’expliquem com és la respiració correcta

11/07/2021
2 min

La respiració, com el moviment, és vida. És un acte reflex que fem de manera inconscient i rarament ens parem a pensar com respirem. La majoria ho fem de manera superficial, és a dir, fent una inspiració que només omple la part alta dels pulmons i una expiració curta, cosa que significa que mobilitzem poc aire en els pulmons. “Respirem malament de base, amb la part alta dels pulmons i utilitzant la musculatura accessòria -la del coll i el pit, que es veu clarament com puja i baixa- com a principal”, explica la fisioterapeuta Mireia Grossmann.

Per contra, una bona respiració és una respiració profunda en què omplim d’aire la part inferior del pulmó baixant el diafragma -respiració diafragmàtica o abdominal, i es veu com s’infla i es desinfla la panxa- i així els pulmons s’expandeixen en tota la seva capacitat i s’inspira més aire, fet que augmenta la quantitat d’oxigen que arriba als teixits, respirem amb més facilitat i s’associa a moments de calma i relaxació. Hi ha exercicis per practicar aquest tipus de respiració, que es completa amb exercicis de respiració toràcica (portant l’aire a les costelles) i clavicular. Sobre si la respiració es pot reeducar, Grossmann explica que sí “perquè el cos és molt agraït i s’apunta al benestar, sap el que necessita i no es tracta d’ensenyar-l’hi sinó de recordar-l’hi”, argumenta Grossmann, que explica que hi ha “trucs” per reeducar la respiració, com ara posar-se alarmes al mòbil per practicar aquesta respiració conscient i profunda i anar-ne augmentant la freqüència per practicar-la en moments relaxats fins que puguem incorporar-la a altres activitats quotidianes. La metge rehabilitadora de la unitat de rehabilitació cardiopulmonar de la Vall Hebron Alba Gómez recorda que la respiració és un acte reflex, si bé, en persones que tenen patrons respiratoris alterats, es pot instruir amb fisioteràpia respiratòria per “ajudar a millorar la mecànica ventilatòria”. “Però de manera habitual la gent no pensa en com ha de respirar”.

I com tens l’esquena?

La postura també influeix en la manera com circula l’aire a través dels pulmons. “I si tens una malaltia respiratòria és important corregir la postura”, apunta Gómez. En els últims mesos, han tractat les seqüeles respiratòries de pacients amb covid amb programes específics de reentrenament de l’esforç i d’entrenament de la musculatura respiratòria. Però no cal esperar a tenir cap patologia. El més important per respirar bé, diu, és “mantenir-se actiu i fer exercici físic de manera regular per treballar tant la resistència aeròbica com la muscular, així com fer exercicis respiratoris”.

El consell de la fisioterapeuta Mireia Grossmann


“En la respiració, la clau és deixar sortir abans d’entrar, com al metro. Per a una bona inspiració, primer cal buidar bé els pulmons amb una exhalació llarga. Treure l’aire abans d’agafar-ne”


“Podem practicar-ho amb un exercici molt senzill: fer bombolles de sabó controlant l’expulsió de l’aire. Es tracta d’allargar l’exhalació per tal de fer més bombolles de sabó. Una altra opció és fer rodar un molinet amb l’exhalació o moure la flama d’una espelma sense apagar-la. En tots els casos es tracta de controlar el flux respiratori”


“Tot això és fisioteràpia respiratòria, perquè si treballem bé la sortida de l’aire, l’entrada serà millor. Una altra activitat recomanable és cantar, ajuda a mobilitzar l’aire i és bo per al món respiratori i per a l’emocional”


“Corregir la postura. Passem moltes hores asseguts amb l’esquena enfonsada, bloquejant el diafragma i impedint la respiració diafragmàtica, així que respirem de manera superficial”


stats