Inventen una nova tècnica que pot cuinar un quilo de vedella en 10 segons
L’aparell es diu Electrococina i l’han creat el físic Eneko Axpe, el cuiner Julen Baz i l’expert en electrònica Jon Sola
Sant SebastiàUn dia el físic Eneko Axpe va visitar el restaurant Garena, del cuiner basc Julen Baz, i hi va veure una estàtua que pesava com a mínim una tona partida pel mig. Va preguntar com carai s’havia trencat i li van explicar que li havia caigut un llamp. Això va fer que es fes moltes preguntes. Es pot cuinar amb llamps? Si hi hagués hagut un bistec en lloc d’una estàtua, s’hauria cuit? Li va preguntar a Julen Baz si creia que es podria cuinar amb electricitat, i així és com van anar a buscar el seu "McGyver", com el van descriure. Va ser quan van incorporar l'expert en electrònica Jon Sola. Van començar a provar amb elèctrodes en una salsitxa. I només es feia pels punts on tenia contacte. Després van desenvolupar un sistema amb dues planxes. Un prototip que han batejat com a Electrococina i un mètode que ja han patentat i que presentaven ahir a San Sebastián Gastronomika.
De mètodes de cocció no n’hi ha tants, i encara menys de recent invenció. L'innovador dispositiu utilitza descàrregues elèctriques per cuinar els aliments, i de fet és el mateix aliment que actua com a resistència en un circuit elèctric. L’aparell pot cuinar un txuletón d'1 quilo en només 10 segons, cosa que segons els seus creadors “redefineix el concepte de rapidesa a la cuina”.
Les emissions per cuinar 4.537 hamburgueses
Consideren que aquesta rapidesa pot ser un gran avenç per a les cuines a gran escala, on accelerarien els processos sense comprometre la qualitat del producte. L'aliment pot assolir més de 100 °C dins l'aparell en tan sols uns segons. Així li van fer comprovar a Andoni Luis Aduriz. Primer van coure un filet, i després un carabassó, que va tastar el cuiner del Mugaritz, que va afirmar que "els congressos també serveixen per a això" i va felicitar els seus col·legues per la invenció.
Però els seus creadors defensen que “la innovació no s'acaba aquí”, ja que des d'una perspectiva de sostenibilitat i eficiència energètica, l'Electrococina es presenta com una de les tècniques “més eficients del món, ja que utilitza fins a 25 vegades menys energia que una planxa elèctrica convencional”, afirmen. Segons les primeres dades disponibles que han facilitat els seus creadors, les emissions de CO₂ produïdes al cuinar una hamburguesa en una barbacoa són equivalents a les de cuinar 25 hamburgueses en una planxa. Amb l'Electrococina, aquestes mateixes emissions permetrien cuinar fins a 4.537 hamburgueses.
El disseny de l'aparell ha anat a càrrec del dissenyador italià Luca Hugo Brucculeri. L'equip ha patentat aquesta tecnologia i se'n crearan deu unitats que s'enviaran a diferents cuiners, que aportaran la seva experiència per perfeccionar el dispositiu. Un anirà a parar al Mugaritz, ja que Andoni Luis Aduriz va tenir la gentilesa i valentia de fer-los de conillet d'Índies.