Jorge Herralde: "L'arxiu d'Anagrama es queda finalment a casa nostra"
L'editor barceloní rep la medalla de la Fundació Formentor per "haver sabut connectar amb la sensibilitat dels lectors durant dècades"
BarcelonaLa decoració surrealista i pop de l'hotel Barceló Raval ha estat l'escenari que ha aprofitat l'editor Jorge Herralde per donar una notícia llargament esperada: l'arxiu d'Anagrama, que Herralde va fundar el 1969, no serà venut ni cedit a cap institució –els dos pretendents principals eren la Biblioteca Nacional i la Biblioteca de Catalunya– sinó que es mantindrà a la seu de l'editorial, actualment al número 172 de Pau Claris.
"L'arxiu es queda finalment a casa nostra –ha afirmat l'editor, amb orgull–. És el millor lloc on podia anar a parar". Legalment, l'abundant correspondència, material gràfic i documents de tota mena pertanyeran a la Fundació Feltrinelli, propietària de la majoria d'accions de l'editorial barcelonina des del 2015. "El maig inaugurarem una nova col·lecció d'Anagrama, Fundación Feltrinelli, amb la primera mostra de l'arxiu –ha afegit l'editor, de 87 anys–. Serà un volum amb l'extensa correspondència que vam mantenir amb el gran Hans Magnus Enzensberger des dels primers anys de l'editorial". Precisament el primer títol de la col·lecció d'assaig Argumentos va ser Política y delito, de l'autor alemany, i va aparèixer el 1969. Enzensberger va morir el 24 de novembre del 2022 als 93 anys. Les cartes abasten, per tant, més de cinc dècades de relació. "La seva desaparició va ser una pèrdua enorme –ha admès Herralde–. Sempre em retreia amicalment que mai l'havia visitat a Munic. Tenia motius per fer-ho: durant molt de temps, la feina em va absorbir completament, set dies a la setmana. A més de les tasques editorials també em dedicava a promocionar els nostres llibres, al nostre país, a Europa i a Llatinoamèrica". Afegint un dels seus apunts humorístics –tan habituals als centenars de rodes de premsa que va oficiar amb estil durant dècades– Herralde ha recordat, del funeral del seu amic, que hi havia "algunes dames alemanyes d'aspecte inquietant".
L'anunci sobre el futur de l'arxiu d'Anagrama s'ha fet durant el transcurs "d'un dinar de celebració de la seva figura", organitzat per la Fundació Formentor, de la qual Herralde és membre del comitè d'honor, juntament amb Antoine Gallimard i Roberto Calasso, un altre editor, mort el juliol del 2021, amb qui va mantenir una llarga amistat. "Herralde ha sabut connectar amb la sensibilitat dels lectors durant dècades i ha mantingut una independència elegant –ha dit Basilio Baltasar, president de la Fundació Formentor, abans d'entregar una medalla daurada a l'editor–. Ha demostrat també una capacitat insòlita per construir una editorial petita que ha acabat sent molt gran". L'editor va avançar a Los papeles de Herralde (2021) una mostra del contingut de l'arxiu, conservat metòdicament per ell i per Lali Gubern, la seva parella, des de l'inici de l'empresa. Que el material es quedi a Anagrama no vol dir, però, que tots els tresors que hi ha puguin veure la llum aviat: correspondències com les que va mantenir amb Roberto Bolaño i Javier Marías (aquesta última, amb moments d'una gran tensió) no es poden publicar perquè no ho autoritzen els seus hereus o representants.