Els voluntariats o els programes europeus són maneres diferents de moure's pel món que permeten estalviar-se uns diners
Laura Minguella
11/08/2023
4 min
Regala aquest article
Accedeix al teu compte.
Per guardar notícies necessites accedir al teu perfil o crear un compte gratuït de l’ARA.
BarcelonaDesprés d'acabar la carrera, l'Anna Marín tenia ganes de viatjar i va decidir anar a Lisboa, on durant deu dies va allotjar-se gratis a un alberg a canvi d'unes hores de feina: "Treballava quatre hores cada dia i feia coses com cuidar el jardí, fer els esmorzars del hostel o fer de housekeeper, és a dir, netejar la cuina, el menjador o les zones comunes, i normalment a partir de les 12 del migdia ja tenia el dia lliure". Dormia a l'habitació que l'alberg havia habilitat per als voluntaris, cosa que li va permetre conèixer gent d'arreu: "Compartir espais amb altres voluntaris, cadascú d'una part del món i amb els seus costums particulars, va ser un dels punts forts de l'experiència", assegura. Va contactar amb l'alberg a través de la plataforma Worldpackers, que, igual que Workwway, posa en contacte voluntaris amb albergs, càmpings, cases particulars i granges que ofereixen allotjament i àpats a canvi d'unes hores de feina.
Marín va continuar el seu viatge per França, Bèlgica, Anglaterra i Irlanda. A la ciutat costanera de Dingle (Irlanda) va trobar, a través de Worldpackers, un altre lloc on poder dormir a canvi d'unes hores de feina: "Era un campament on les tasques dels voluntaris eren tenir cura dels espais comuns i fer de monitors d'activitats aquàtiques com paddle surf o caiac. Era una feina molt divertida i a més teníem tres dies lliures per setmana". Va estar-s'hi dues setmanes i va poder explorar pel seu compte la península de Dingle. "A banda d'estalviar uns diners, el millor de fer voluntariats és que acabes fent una immersió cultural brutal que et permet conèixer de veritat el lloc on ets". Marín afegeix que encara manté l'amistat amb algunes de les persones que va conèixer al campament de Dingle i que es veuen de tant en tant: "Gràcies a aquesta experiència, ara tinc amics arreu d'Europa i molts llocs on quedar-me", conclou.
World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) és una xarxa d'organitzacions que connecta voluntaris interessats en l'agricultura ecològica i el desenvolupament sostenible amb granges i petites explotacions que volen compartir els seus coneixements i forma de vida. El seu objectiu és promoure un intercanvi educatiu i no monetari basat en la confiança, ajudant a crear una comunitat sostenible global: "És un moviment que busca reconnectar les persones amb la terra, fent-les partícips de l'agricultura orgànica", expliquen al web.
Els voluntaris de WWOOF passen la meitat del dia treballant en una granja on també dormen, fan els àpats i comparteixen la vida diària amb els seus amfitrions, per la qual cosa l'altra meitat del dia queda lliure per explorar la zona. "S'espera dels voluntaris l'equivalent a cinc mitges jornades a la setmana, tot i que l'horari exacte s'acorda amb la granja", afirmen al web. La Xènia Romero va marxar tres setmanes de voluntària a una granja familiar de Saxònia (Alemanya): "Gairebé des del primer moment em vaig sentir part de l'equip i, al final de la meva estada, també de la família. Crec que hi va fer molt que projectes com la remodelació dels estables es discutissin conjuntament i es tinguessin en compte totes les opinions, així com l'amabilitat i hospitalitat de la família de la granja". Durant la seva estada, va tenir cura dels animals: "Donava menjar als conills, les gallines i les ovelles, i netejava els estables dels cavalls". A més a més va treballar en la remodelació dels estables.
Programes i beques de la UE
A banda dels voluntariats, una altra opció per conèixer Europa sense gastar-se gaires diners és participar en el programa Erasmus+ Project de la Unió Europea (UE), que finança diversos projectes dirigits als joves i centrats en àmbits com la inclusió social, les transicions ecològiques i digitals o el foment de la participació del jovent a la democràcia. Tot i que molts dels projectes ho fan, la cobertura dels àpats i de l'allotjament varia segons els diners que la UE els concedeixi, i tots els joves europeus de fins a 30 anys poden participar en el programa, independentment de si han fet o no un Erasmus.
La Neus Creixell va fer un Erasmus a Ljubljana (Eslovènia) durant el seu últim any de carrera i en acabar la seva estada tenia ganes de tornar-hi, així que va buscar un projecte del programa Erasmus+ Project que tingués lloc en aquell país: "Vaig estar dues setmanes en una granja propera a Celje, en un terreny molt gran que era un campament centrat en l'ecologia i la sostenibilitat, els elements i les connexions amb la natura". Creixell explica que el campament ofereix allotjament i menjar, "i facilita la mobilitat per la zona, cosa que va ser clau per explorar i descobrir els voltants de Celje". Durant les dues setmanes que va estar-se al campament va fer tota mena d'activitats vinculades amb la natura i l'autoconeixement, com passejos pel bosc, activitats d'autoreflexió o sortides per nedar als llacs. "El projecte estava molt bé i vaig tenir molta sort, estic contenta d'haver fet aquesta estada a Eslovènia", conclou.
Contacte local
Una bona manera d'estalviar viatjant és conèixer algú a la ciutat o ciutats que es volen visitar que et permeti quedar-te a casa seva sense cost perquè, a banda de reduir despeses, et permet acostar-te a la cultura local i descobrir millor els costums d'un país. Una opció és tenir amics que visquin a fora, però com que no sempre és possible hi ha altres opcions, com ara la plataforma Couchsurfing, on persones d'arreu del món ofereixen gratuïtament un lloc on dormir a casa seva, sigui un sofà, un matalàs inflable, una estoreta al jardí o un llit en una habitació. La clau del couchsurfing és la confiança en l'altre: algú amb qui contactes per internet t'ofereix un espai on poder dormir a canvi de res i t'obre les portes de casa seva. Fer couchsurfing pot generar desconfiança o por i persones com l'instagramer de viatges Marta Travels no ho recomanen per a dones que viatgin en solitari: "Si ets una dona, no t'aconsellaria fer couchsurfing sola perquè mai se sap què pot passar. Jo sempre ho he fet en grup i anant a cases de dones", apunta. És per això que la plataforma NomadSister és exclusiva per a dones i posa en contacte dones d'arreu del món per aconseguir allotjament segur i gratuït.
Carnets amb descomptes
El carnet internacional d'estudiant (ISIC) reconeix la condició d'estudiant arreu del món. El poden demanar els estudiants de més de 12 anys que cursin qualsevol ensenyament dins el sistema educatiu i permet tenir accés a tota la xarxa de descomptes d'estudiants.
A escala europea existeix el carnet europeu de l'estudiant (ESC), que poden sol·licitar els estudiants d'educació postobligatòria i dona accés als descomptes per a estudiants dels països de la UE.
El carnet de viatges de la joventut internacional (IYTC) el poden demanar tots els joves fins als 31 anys i permet obtenir descomptes a restaurants, transports, museus, teatres, tecnologia o assegurances de viatge.