Com ens vam conèixer

"Si l’amor falla, ja pots tenir tot el talent del món, que aniràs coix"

La història d'amor de l'investigador mèdic Quique Bassat

2 min
Quique Bassat i Maria Maxencs amb els bessons

Quique Bassat i Maria Maixenchs tenen una controvèrsia sobre si es van conèixer el 5 o el 6 d’abril. "Jo dic el 5, i normalment aquestes coses les encerto, perquè jo m’ho apunto a l’agenda", diu rialler l’investigador expert en malalties infantils. La forma com es van conèixer és divertida: els van parar una trampa. Una amiga en comú, la Cécile, els va citar tots dos i no es va presentar. "Ara li diem Cécilestina", diu Bassat. La Cécile sabia que el seu amor per Àfrica els uniria i així va ser, es van agradar de seguida. 

De fet, Bassat estava de visita a Península i li quedaven només cinc dies, la meitat dels quals va passar a Madrid. Van passar junts tot el temps que van poder i, al cap de dos mesos, Maixenchs se’n va anar a Moçambic de vacances, on ell treballava l’investigador. Un mes després, l’antropòloga i infermera s’hi va mudar també. "Ella havia treballat amb Metges Sense Fronteres en zones de conflicte; una altra persona potser no s’hi hauria atrevit", assenyala l’investigador.  

Va ser una època que Bassat recorda amb molt carinyo, per la feina ben feta però també per les amistats. "A Moçambic casa nostra sempre tenia les portes obertes. Teníem una vida social molt xula amb expats i moçambiquesos. Jo cuinava totes les nits sense saber per a qui, però sabent que algú apareixeria per sopar. Vivíem en un lloc molt aïllat i l’oci era el que et muntessis a casa teva", recorda l’investigador.

El 2012 van tornar a Barcelona, on van néixer els bessons, un nen i una nena. "De seguida va sortir la possibilitat de tornar a Moçambic. Vam esperar que complissin un any per posar-los les vacunes i el 2013 ens vam mudar de nou a Moçambic amb els bessons". Mantenien les portes de casa obertes, però les coses havien canviat. "Els joves amb nens són com un repel·lent de mosquits: ningú se t’apropa perquè et tornes avorrit", assenyala Bassat, mig de broma. "La vida social va caure en picat, però l’experiència vital a l'Àfrica amb nens és una meravella. Disfrutar de l’avorriment en família va ser molt xulo: sortíem a passejar, anàvem al riu… Cada etapa té la seva màgia i aquesta en va tenir molta". 

Des del 2015 que tots quatre viuen a Barcelona, tot i que segueixen viatjant sempre que poden. Per a Bassat, que sent una gran passió per la seva feina, l’amor és "l’estructura vital sobre la qual construeixes tota la resta". "Si l’amor falla, ja pots tenir tot el talent del món, que aniràs coix", conclou.

stats