Energia

L’ampolla solar catalana que ha fet que Europa guanyi un concurs mundial

Dues estudiants de la UPC dissenyen un sistema per il·luminar les cases africanes on no arriba l’electricitat

L’ampolla solar catalana que ha fet que Europa guanyi un concurs mundial
20/06/2021
3 min

D’entre totes les coses curioses que hi ha a la història següent, potser la que més sorprèn és que les protagonistes trobessin temps per quedar amb les amigues. Perquè això és el que feien hores abans que se’ls acudís la idea que les portaria a representar Europa al concurs mundial d’emprenedoria sostenible de Schneider Electric. Una competició que han acabat guanyant. Són estudiants a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC): l’una d’enginyeria aeroespacial i l’altra d’enginyeria mecànica i electrònica en doble grau i ara també de física, a part de campiona de tir amb arc. Van passar els tres estius previs a convertir-se en universitàries en un campament científic becat per la Fundació Catalunya La Pedrera que va dur una d’elles fins al Canadà. I ara, amb només 20 anys i si així ho volen, poden allargar el seu currículum afegint-hi l’epítet d’emprenedores.

Dorothy Ann van der Ent i Helena Arias han inventat un sistema per modernitzar i aprofitar millor la manera com s’il·luminen les cases en llocs de l’Àfrica on no arriba l’electricitat. “Vam veure que hi ha gent que posa ampolles d’aigua travessant el sostre com si fossin bombetes: aquestes ampolles l’única cosa que fan es difractar la llum del sol, fer que sigui més potent a l’interior”, contextualitza Arias. El problema del sistema, evidentment, és quan no hi ha sol.

Davant aquest inconvenient, la proposta de Light Pills -que és com han anomenat l’invent-és col·locar una petita placa solar al tap de l’ampolla que alimenti un llum led que hi ha a l’altra banda. Així, aquesta discreta bombeta rep l’energia suficient per encendre’s durant la nit o fer de llanterna. Anar perfeccionant el projecte per superar les fases del concurs ha fet que ara el sistema inclogui un llum ultraviolat que purifica l’aigua de dins l’ampolla per fer-la potable, que l’ampolla es fabriqui amb plàstic reciclat i impressió 3D i que s’hagi elaborat un pla de negoci, diuen, amb sentit. “Tenim un projecte que costa diners i estem pensant en dirigir-lo a un usuari sense accés a llum ni aigua: Com es pot pagar?”, reflexiona Van der Ent. La resposta és tenir un Light Pills Plus, una versió “més pro” en què el led canviï de color, carregui o es pugui controlar des del mòbil. “La idea és que per cada Light Pill Plus que compris (que pots utilitzar per il·luminar el jardí o per quan te’n vagis al càmping), nosaltres donem una Light Pill normal a una regió que ho necessiti”, detalla.

Parteixen de la base que produir la versió bàsica costa entre un euro i mig i dos, que al comprador li sortiria per uns deu, mentre que ara una bombeta led de colors en costa com a mínim uns quinze.

Ho tenien tot tan ben lligat i les valoracions dels mentors de Schneider Espanya eren tan bones, que no descartaven tirar endavant el projecte, guanyessin la competició Go Green o no. Però, sense esperar-s’ho cap de les dues, s’han acabat enduent el premi. “Sabia que la idea tenia potencial, però no era conscient de quant”, sintetitza Arias, hores després de saber-se guanyadora davant d’altres “idees increïbles”.

“Tot va començar amb una idea que anava despullada, que no tenia gairebé res”, valora Van der Ent. “Hi ha hagut una evolució increïble i veure tot això de la teva idea és molt gratificant”, afegeix. Però la cosa més destacable que s’endú de l’experiència, diu, és sentir que ha explicat el projecte a gent “superimportant” que estava interessada en el que han de dir els joves.

I ara, en què elles ja hi han dit la seva, toca decidir si tirar endavant l’empresa. De moment tenen clar que, si avança, la primera cosa és acabar la carrera. L’una perquè té clar que vol dissenyar les màquines amb què s’investigui la física. L’altra, per sentir realitzada la seva fascinació, refutada després de dos anys, pels aeroports i l’espai aeri.

¿Com combinarien això amb ser emprenedores? “Amb l’ajuda de Schneider o de la UPC per ajudar joves emprenedors, per exemple”, respon Arias. Per a Van der Ent sembla més cosa de mantenir la ment oberta: “No havia pensat mai en la possibilitat d’obrir la meva pròpia empresa, però el futur sempre té sorpreses per a nosaltres”. Com per exemple haver tingut una de les millors idees d’empresa del món. Literalment.

stats